Allt om drop och löparskor

Drop på skor är nivåskillnaden mellan häl och tå inuti till exempel löparskor. Den kan variera från 0 mm till 10 mm eller mer där hälens nivå är så många mm högre än framfotens.

Ju större drop en löparsko har desto större är vinkeln mellan hälen och framfoten. Droppet som en sko har påverkar hur fotisättningen och löpsteget blir.

OBS! Drop är endast skillnaden mellan häl och framfot, och har inte direkt något med hur tjock sulorna på skorna är. En väldämpad sko med tjock sula på till exempel 20 mm kan fortfarande ha nolldrop om häl och framfot båda har 20 mm sultjocklek.

drop på löparskor, visar 8 mm och 0 mm

Hur mycket drop ska man ha på löparskorna?

Att ha drop eller inte, det är frågan

Det debatteras mycket fram och tillbaka om hur mycket drop löparskorna ska ha och om de ska ha något alls. Skor där hälen och framfoten är på samma nivå kallas för Zero Drop skor. Förespråkarna för den typen av sko hävdar att de ger det mest naturliga löpsteget, som om vi vore barfota, och en del skor marknadsförs som barfotaskor.

På andra sidan finns förespråkare för drop och de använder samma begreppsmetodik med twitchen att ditt naturliga löpsteg främjas. Beroende på hur vi springer, fotisättning och löpteknik, kan drop från 0 till mer än 6 mm vara optimalt för olika löpare.

Allt under 6 mm anses vara lågt drop och den typen av sko passar till löpare som sätter ner fram- eller mellanfoten först. Löpare som tenderar att rulla på foten, det vill säga sätta ner hälen först eller hela fotbladet samtidigt rekommenderas ofta att välja mer än 6 mm drop.

Byta skor: från högt till lågt drop

Om man sprungit mycket i skor med högt drop och byter till löparskor med lågt drop krävs det invänjning. Det låga droppet gör att löpsteget blir mer fokuserat på att landa på framfoten istället för hälen.

När man landar på framfoten påverkar det vader och hälsenor på ett nytt sätt jämfört med ett rullande eller platt steg. Därför kommer den som byter att känna av detta genom träningsvärk i vaderna. Ett byte bör ske successivt där man springer korta sträckor med nya skorna och ökar successivt. Vill man hålla i träningsmängden kör man parallellt med de gamla skorna med högt drop.

Löparskor med 10 mm högt drop

 • Gel-Excite 9, Black/White, 44

  Gel-Excite 9, Black/White, 44
  Ett sportigt måste. Drop: 10 mmVikt: 270 gTeknologi: Rearfoot GelKomfort: Ortholite SocklinerMellansula: Guidance LineStötdämpning: AmplifoamNeutrala löparskor med bra stötdämpning och&hellip:
 • Alphacross 3 Gore-Tex, Green, 46

  Alphacross 3 Gore-Tex, Green, 46
  Ett sportigt måste. Material: GTX, GoretexEVA-mellansula: EnergyCellDubb: 5 mmDrop: 10 mmSula: Mud ContagripSnörning: jaNormal passformUttagbar innersulaBekväma löparskor med en justerbar snörning.&hellip:
 • Pureboost 23, Cblack/Cblack/Carbon, 44 2/3

  Pureboost 23, Cblack/Cblack/Carbon, 44 2/3
  Löparskorna adidas Pureboost 23 gör din dagliga löpning till ett nöje! SnörningOvandel i meshTextilfoderDrop: 10 mmMellansula: BOOSTYttersula: StretchwebAdidas Pureboost 23 löparskor förvandlar&hellip:
 • Pureboost 23, Ftwwht/Cblack/Luclem, 44 2/3

  Pureboost 23, Ftwwht/Cblack/Luclem, 44 2/3
  Löparskorna adidas Pureboost 23 gör din dagliga löpning till ett nöje! SnörningOvandel i meshTextilfoderDrop: 10 mmMellansula: BOOSTYttersula: StretchwebAdidas Pureboost 23 löparskor förvandlar&hellip:

Löparskor med 8 mm drop

 • Women's Omni 21 Wide

  Women's Omni 21 Wide
  *Bred läst *Tillverkad av återvunnet och veganskt material *Drop: 8mm
 • Cloudswift Lake/Sky W, Lake/Sky, 36.5

  Cloudswift Lake/Sky W, Lake/Sky, 36.5
  Mångsidig löparsko för löpning i alla väder. Vikt: Vikt: 240 gDrop: 7 mmStötdämpning: HelionErgonomisk konstruktionOvandel i mesh för andningsförmågaSnörning för bästa passformSköna löparskor&hellip:
 • Tempus, Black/Fog, 37

  Tempus, Black/Fog, 37
  Få en perfekt kombination av komfort, stabilitet och hög stötdämpning i dessa fantastiska löparskorna! Drop: 8 mmVikt: 224 gStabilitet: PWRRUNTeknologi: SpeedrollKomfort: FormfitYttersula: XT900Ventilerad&hellip:
 • Tempus, Vizigld/Vizired, 37

  Tempus, Vizigld/Vizired, 37
  Få en perfekt kombination av komfort, stabilitet och hög stötdämpning i dessa fantastiska löparskorna! Drop: 8 mmVikt: 224 gStabilitet: PWRRUNTeknologi: SpeedrollKomfort: FormfitYttersula: XT900Ventilerad&hellip:

Löparskor med 6 mm drop

 • Icebug Arcus W BUGrip - True Black

  Icebug Arcus W BUGrip - True Black
  Lätt och väldämpad gör Arcus skäl för sitt namn. Den är döpt efter arcusmolnet, för det är så den känns på foten under långa löppass - som ett moln under dina fötter. Med ett integrerat GORE-TEX®-membran i överdelen är skon också både vattentät och smidig. Arcus är ett bra val för långpass, återhämtningsrundor och transportlöpning med packning. Rocker i mellansulan avlastar framfoten och hälen och bidrar till ett bra driv i löpsteget. Den formgjutna mellansulan ger en responsiv känsla och ökad hållfasthet, så att skon behåller både komfort och löpkänsla under många långa pass. BUGrip®-yttersulan har 13 dynamiska dubbar av karbidstål, för bästa möjliga grepp när underlaget kräver det.- Väldämpad med hög komfort.- GORE-TEX®-membran.- BUGrip®-yttersula med 13 dynamiska dubbar i karbidstål.- Överdel i bluesign®-certifierad polyestermesh.- Öko-Tex- och bluesign®-certifierat GORE-TEX®-foder.- Ortholite Hybrid®-innersula med bluesign®-certifierat tyg, gjort av återvunnen PET och färgat med solution dye-teknik.- Mellansula av lättvikts-EVA med 20% BLOOM® algae foam.- Yttersula med 20% återvunnet gummi.✔ Vikt:275 gram✔ Drop:6 mm✔ Läst: Normal passform med rak stortålinje och rymlig tåbox✔ Dubbar✔ Användning: Löpning, promenader✔ Innersula:Ortholite Hybrid®, lined with solution dyed and Bluesign® certified textile made ✔ with 100% recycled GRS certified PET Polyester textile.✔ Lining:Bluesign®, solution dyed and 100% recycled GRS certified PET Polyester.✔ Mellansula:Lightweight EVA with 20% BLOOM® Foam✔ Vridstyvhet:Medium flex✔ Vattenskydd: GORE-TEX®Färg: True BlackStorlek: US 6½-10StorlekstabellStorlekInnermått *36220mm36½225mm37230mm37½235mm38240mm39245mm40250mm40½255mm41260mm41½265mm42270mm* Välj ett innermått som är ca: 10 mmlängre än fotens totala längd.
 • Cloudflow M, Black/Asphalt, 44

  Cloudflow M, Black/Asphalt, 44
  Ett sportigt måste. Vikt: Vikt: 238 gDrop: 6 mmStötdämpning: HelionErgonomisk konstruktionOvandel i mesh för andningsförmågaSnörning för bästa passformSköna löparskor med en hög andningsfunktion&hellip:
 • OCRxCTM M

  OCRxCTM M
  OCRxCTM är en terränggående löparsko med perfekt kombination av låg vikt, flexibilitet och support för att erövra världens tuffaste banor inom Obstacle Course Racing. Skon har en marknära, smidig och robust profil som ger målmedvetna atleter perfekta förutsättningar att prestera maximalt när det gäller som mest oavsett förhållanden. - Ovandelen är förstärkt med ett skelett i KPU, vilket ger en flexibel förstärkning i mellanfoten, slitstark tåbox, stabilitet i hälen samt lateral förstärkning anpassad för att skydda vid repklättring - Hydrain dräneringssystem i mellansulan som snabbt tömmer skon på vatten - Slitstark yttersula med dubbla lager av dobbar för optimalt grepp på varierande underlag - X-format mönster under framfoten för att ge optimalt grepp i ojämn terräng - Ergonomiskt formad häl som eliminerar skav, blåsor och tryck längs akillessenan - Halv innersko som ger tight passform för optimal prestationsförmåga - Drop: 5 mm
 • Icebug Arcus W BUGrip - Midnight/Red

  Icebug Arcus W BUGrip - Midnight/Red
  Lätt och väldämpad gör Arcus skäl för sitt namn. Den är döpt efter arcusmolnet, för det är så den känns på foten under långa löppass - som ett moln under dina fötter. Med ett integrerat GORE-TEX®-membran i överdelen är skon också både vattentät och smidig. Arcus är ett bra val för långpass, återhämtningsrundor och transportlöpning med packning. Rocker i mellansulan avlastar framfoten och hälen och bidrar till ett bra driv i löpsteget. Den formgjutna mellansulan ger en responsiv känsla och ökad hållfasthet, så att skon behåller både komfort och löpkänsla under många långa pass. BUGrip®-yttersulan har 13 dynamiska dubbar av karbidstål, för bästa möjliga grepp när underlaget kräver det.- Väldämpad med hög komfort.- GORE-TEX®-membran.- BUGrip®-yttersula med 13 dynamiska dubbar i karbidstål.- Överdel i bluesign®-certifierad polyestermesh.- Öko-Tex- och bluesign®-certifierat GORE-TEX®-foder.- Ortholite Hybrid®-innersula med bluesign®-certifierat tyg, gjort av återvunnen PET och färgat med solution dye-teknik.- Mellansula av lättvikts-EVA med 20% BLOOM® algae foam.- Yttersula med 20% återvunnet gummi.✔ Vikt:275 gram✔ Drop:6 mm✔ Läst: Normal passform med rak stortålinje och rymlig tåbox✔ Dubbar✔ Användning: Löpning, promenader✔ Innersula:Ortholite Hybrid®, lined with solution dyed and Bluesign® certified textile made ✔ with 100% recycled GRS certified PET Polyester textile.✔ Lining:Bluesign®, solution dyed and 100% recycled GRS certified PET Polyester.✔ Mellansula:Lightweight EVA with 20% BLOOM® Foam✔ Vridstyvhet:Medium flex✔ Vattenskydd: GORE-TEX®Färg: Midnight/RedStorlek: US 6½-9½StorlekstabellStorlekInnermått *36220mm36½225mm37230mm37½235mm38240mm39245mm40250mm40½255mm41260mm41½265mm42270mm* Välj ett innermått som är ca: 10 mmlängre än fotens totala längd.

Löparskor med 4 mm lågt drop

 • Hoka Zinal W

  Hoka Zinal W
  US-Storleksnumrar Hoka är känd för sina höga dynor. I denna Zinal-modell har dämpningen trimmats och mer har investerats i körkänslan. - För neutral gång - Mönstringen av Vibram Megagrip yttersula fungerar bäst på relativt solida underlag - Mellansulan har både EVA och Profly-skum: en bra kombination av dämpning och en fast körkänsla - 4 mm droppe från fram till fram
 • Saucony Peregrine 13 ST

  Saucony Peregrine 13 ST
  Med den nya Peregrine 13 ST Med sin 4 mm dropp och 6,5 mm djupmönstrad PWRTRAC-gummi får du en utmärkt markkontakt och grepp oavsett underlag. Innanför yttersulan har en ROCK PLATE-kolfiberväv inte...
 • Saucony Peregrine 11 Women

  Saucony Peregrine 11 Women
  Saucony Peregrine 11 Women är en otroligt mångsidig trailrunningsko och modellen är en legend inom trailrunning, för damer. Löparskons 4 mm dropp och 5 mm djupmönstrad PWRTRAC-gummi ger ett utmärkt...
 • Men's Peregrine 13 ST

  Men's Peregrine 13 ST
  *Löpsteg: Neutral *Drop: 4 mm *Skon är vegansk och innehåller återvunnet material

Löparskor med 0 mm inget drop

 • Altra M Superior 5

  Altra M Superior 5
  Altra Superior 5 M är perfekt löparsko för herrar. Den skapar förutsättning för att du ska kunna springa fort eller länge. De är ultralätta, snabba och perfekta för trailrunning. De ger bra stöd oc...
 • Altra Superior 5 W

  Altra Superior 5 W
  Altra Superior 5 W perfekt löparsko för damer. Den skapar förutsättning för att du ska kunna springa fort eller länge. De är ultralätta, snabba och perfekta för trailrunning. De ger bra stöd och ko...
 • Altra M Superior 5

  Altra M Superior 5
  Altra Superior 5 M är perfekt löparsko för herrar. Den skapar förutsättning för att du ska kunna springa fort eller länge. De är ultralätta, snabba och perfekta för trailrunning. De ger bra stöd oc...
 • Altra Olympus 4 Men

  Altra Olympus 4 Men
  Altra Olympus 4 Men är en stabil trailrunningsko i herrmodell som erbjuder maximal dämpning under terränglöpningen. Ovandelen är framtagen med ett tekniskt mesh som andas och har 2-punkts GaiterTra...

Vissa märken har uttalat en filosofi om att nolldrop är bästa vägen och många skor med 0-4 mm. De mest minimalistiska är Fivefingers med tåskorna som kan kännas nästan som om du springer barfota.

Du kan även löparskor utan drop bland Altras skor för asfalt eller trail. De har många olika skomodeller för långa och korta löpningar och är kända för sin stora tåbox.