Spikskor

Spikskorna som sitter tajt på foten och ger supergrepp på löparbanan. Här är löparskorna för löpgrenar inom friidrott från sprint till 10 000 m.

Populärt inom spikskor

Fler tips på spikskor

Banlöpning med olika typer av spikskor

Inom friidrott på bana finns det många olika löpgrenar, från kortaste 100 m sprint upp till långdistansen 10 000 m. Alla som springer riktigt fort har spikskor på sig, om än lite olika konstruerade beroende på distansen.

Spikskorna för sprintdistanser har till exempel fler spikar för att kunna omvandla den höga accelerationen i början maximalt. Sprintlöpare springer också extremt mycket på bara framfoten och därför är hälen väldigt tunn, nästan helt utan dämpning.

Medeldistans är allt från 800-1500 meter och i deras spikskor finns det dämpning och antalet spikar är något färre än på sprintskon. Långdistans (3000m och mer) har en flexiblare sko och färre spikar. Distansskorna är inte heller lika snäva i sin passform för att låta foten få fritt spelrum.

Nybörjare på banlöpning?

Om du inte har tränat banlöpning så mycket är det bra att starta gradvis. Speciellt om du skaffat spikskor och springer med de för första gången. Rekommenderat är att börja med maximalt 2 km och kanske värma upp i vanliga asfaltsskor.

Löpsteget i spikskor blir mycket på framfoten och det kommer ställa höga krav på vadmusklerna och baksida lår.