Barfotaskor

Tunna barfotaskor kan ge dig känslan av frihet att få springa fritt, i kontakt med marken och naturens underlag. Lätta barfotaskorna ger den där känslan av att springa barfota med ett naturligt löpsteg, men ändå ge visst skydd mot vassa småstenar eller annat som kan ligga på marken.

Så nära barfotalöpning du kan komma med skor

Traditionella löparskor har i regel mycket dämpning och ofta en häl som ligger högre upp än framfoten. Barfotaskor för löpning har varken dämpning eller tjock sula utan har vad som kallas zero drop (nolldrop). Det gör att hälen och tårna är på samma nivå, precis som när du står barfota, utan skor på fötterna.

En till likhet med barfotalöpning är att du känner detaljerna i underlaget så som grus, rötter och stenar. Skillnaden är dock att du ändå kan ta dig fram utan att riskera sår eller tryckskador från att vara barfota. Barfotaskons tunna sula ger ändå det skydd du behöver för att kunna springa vidare.

Supertunna barfotaskor för löpning

Träna in bättre löpteknik med barfotaskor

Det finns inbyggd stötdämpning i våra fötter och den går att nyttja genom rätt fotisättning. När du har maximalt dämpade skor på dig kan du "fuska" med steget och sätta i hälen först. Det är inte där dämpningen i foten ligger utan i framfoten men okej kanske du tänker, varför inte låta skon hjälpa till?

Låt oss då ta in fysikaliska lagar om hur krafter verkar och du kommer bättre köpa resonemanget med att barfotaskor tränar in bättre löpsteg.

fotisättning med och utan barfotaskor, hälen först eller framfoten först, pil visar krafter

När du sätter ner hälen i marken först kommer motkraften från marken att vara riktad något bakåt. Det vi vill komma är ju framåt och då bör vi undvika att det uppstår en motkraft som är riktad bakåt. Istället vill du få till ett drivande steg som ger dig fart framåt.

Om du springer med att sätta ner framfoten först kommer den att landa rakt under eller strax bakom din centrala tyngdpunkt. Då blir motkraften från marken riktad lätt framåt och steget blir drivande direkt vid fotisättningen.

Smäller du ner fötterna med hälen först i ett par barfotaskor så kommer det att göra mer eller mindre ont. Mer ont ju längre du springer eftersom den naturliga dämpningen inte finns där och hälen blir din akilleshäl på riktigt.

Alltså, det barfotaskorna för löpning gör är att nästan tvinga dig till en bättre fotnedsättning och bättre löpteknik.

Byta från traditionella löparskor till barfotaskor

 1. Köp lämpliga barfotaskor:
  Välj ett par barfotalöparskor som passar dig bra och passar dina löpbehov. Olika modeller är designade för olika terränger och löpstilar.
 2. Börja långsamt:
  Börja med att bära dina barfotalöparskor bara för promenader. Vänj dig vid känslan av skorna och hur de ändrar din fots kontakt med marken.
 3. Gradvis övergång:
  Börja gradvis införliva barfotalöpning i din rutin. Börja med korta, lätta löpningar och öka långsamt distansen och intensiteten över tiden.
 4. Fokusera på form:
  Barfotalöpning kräver ofta en annan löpform än du är van vid. Fokusera på att landa mjukt på främre delen av din fot och undvik att sträcka ut benet för mycket.
 5. Lyssna på din kropp:
  Var uppmärksam på hur din kropp reagerar på övergången. Om du känner smärta eller obehag, dra ner på tempot och ge din kropp tid att anpassa sig. Vadmusklerna brukar vara stället där träningsvärk uppstår. En del får också problem med plantar fasciit (smärta i bindväven under foten).
 6. Regelbunden vila:
  Se till att ge din kropp tid att vila och återhämta sig, särskilt när du börjar med barfotalöpning. Detta kan hjälpa till att förhindra skador.

Andra namn på barfotaskorna

När du läser produktbeskrivningar och forskning om den här typen av skor finns det många olika namn och definitioner. Några av de alternativa namnen som tillverkare och märken på löparskor använder sig av är bland annat:

Engelskt namn Svensk översättning
Barefoot-Simulated Shoes Skor som simulerar barfota
Barefoot-style footwear Skor i barfotastil
Lightweight shoes Lättviktsskor
Minimalist running shoes Minimalistiska löparskor
Partial minimalist shoes Delvis minimalistiska skor
Full minimalist shoes Fullständigt minimalistiska skor
Uncushioned minimalist shoe Minimalistisk sko utan dämpning

Bland namnen återfinns de egenskaper som karaktäriserar den här typen av löparskor och det är att de ska vara lätta (superlätta), inte ha dämpning och vara minimalistiska i sin uppbyggnad.

Vilka är de bästa barfotaskorna?

är detta de bästa barfotaskorna?

Ett varumärke som sticker ut är FiveFingers med sina tåskor. Det kanske är det närmaste du kommer barfotalöpning utan att ta av dig skorna. De som är riktigt hardcore minimalistisk väljer deras barfotaskor för löpning men går även runt i såna till vardags.

Merrell Trail Glove är en löparsko som ser mer ut som en traditionell sko, men som ändå är supertunn och ger känsla för underlaget. Välj den som din första barfotasko om du tycker att tåskorna är lite för extrema.

En butik som säljer både sportiga och vardagliga barfotaskor är Sport Nordica. De har till exempel skomärken som Feelmax, Be Lenka, Barebarics, Ballop och Xero Shoes.

Billiga skor med barfotakänsla

Fotbutiken säljer ett sortiment med billiga skor som de kallar för just barfotaskor. De kostar under 400 kr och finns i olika färger samt har snabblås på snörningen. Vi har inte provat dessa skor och när det gäller minimalistiska skor är det lite oklart vad man ska testa. Barfotakänslan eller slitstyrkan, för någon dämpning och stabilitet finns ju inte i skorna.