Räkna ut medelhastighet & snittempo

Har du sprungit en löprunda eller tävling och vet hur långt det var och vilken tid du fick? Då kan du enkelt räkna ut din medelhastighet och snitt löpartempo. Fyll i formuläret här och klicka på knappen BERÄKNA.


(i km med 1 decimal)


HH:MM:SS (Timmar:Minuter:Sekunder)

Formler för beräkning av medelhastighet

Genom att titta på medelhastighetens enhet kan man förstå hur det matematiskt ska beräknas. En snitthastighet angiven som km/h (kilometer per timme) kan man räkna ut genom att ta sträckan i kilometer och dela den med tiden mätt som timmar.

Det luriga i beräkningen är att tiden måste vara i timtal och som bekant går det 60 minuter på en timme och inte 100, vilket försvårar beräkningen en del. Därför är det så smidigt att man kan använda en sådan kalkylator som vi byggt här ovanför.

När använder en löpare snitthastighet?

Är det inte vanligare att vi löpare pratar om tempo istället för hastighet? På ett lopp kanske vi sätter upp målet att ligga under 4 min/km. Visserligen är det samma som att försöka hålla sig över 15 km/h men det är sällan så vi snackar.

Ett område där det kan vara bra att kunna den här omvandlingen mellan hastighet och tempo är när man ska ställa in ett löpband. En del maskiner har nämligen hastighetsnivåer som är i just hastighet och inte tempo.

De tekniska specifikationerna från olika tillverkare av löpband använder också hastighet. Om du vill köpa ett löpband till intervallträning inomhus är det viktigt att till exempel känna till att 20 km/h är samma som 3:00 min/km.