Pulsband till iPhone och Android

Det kan tyckas väldigt onödigt att köpa en speciell pulsklocka för att träna med, när man har en kraftfull smartphone med mycket funktioner. Träningsappar som Runkeeper, Strava, Garmin Connect, Fitbit med flera har mycket inbyggda funktioner med kartor, gps och annat. Med ett kompatibelt pulsband kan man krydda sina träningsdata med pulsmätning.

Tips på pulsmätare till smartphones

Här har vi plockat fram några tips på pulsmätare (bröstband) som är kompatibla med vanliga smartphones som har Bluetooth.

  • Wahoo Tickr Heart Rate Monitor - White

    Wahoo Tickr Heart Rate Monitor - White
    Wahoo Tickr Heart Rate Monitor - White är en av marknadens lättaste och smalaste pulsband, som exakt mäter din puls och kaloriförbränning under alla aktiviteter och träningspass. Mätaren är utrusta...
  • Wahoo Tickr X Heart Rate Monitor With Motion & Memory

    Wahoo Tickr X Heart Rate Monitor With Motion & Memory
    Wahoo Tickr X Heart Rate Monitor With Motion & Memory är ett smart pulsband, som inte bara mäter din puls utan även kaloriförbränning, löpstatistik och kadens under inomhuscykling. Mätarens design ...

i-Got U Pulsband till Smartphone

i-Got U Pulsband till Smartphone

» Kan köpas hos CDON

iGPSPORT HR40 pulsmätare

iGPSPORT HR40 pulsmätare

Pulsbandet ansluts antingen med ANT+ eller genom Bluetooth direkt till telefonen. Drivs på CR2032 batterier (medföljer) och total batteritid på 1200 timmar. Lämplig bröstomkrets cirka 65 - 95cm.

» Kan köpas hos CDON

ANT+ vs Bluetooth pulsmätare

Det finns flera plattformar för att skicka data trådlöst och två av de är ANT+ och Bluetooth. En skillnad är att ANT+ kan skicka sensordata till flera enheter på samma gång. Bluetooth kan bara gå mellan två enheter i taget.

Om du vill kunna få upp pulsdata på ett löpband samtidigt som du skickar data till din iPhones eller Androids träningsapp behöver du alltså ANT+. Ska du bara skicka till en enhet räcker det med Bluetooth.

En nackdel som följer med denna skillnad är att datat blir mindre säkert. Eftersom flera enheter kan fånga upp trafiken skulle en pulsmätare med ANT+ kunna läsas från någon obehörig.

Mäta pulsen med mobilens kamera

Det är inte praktiskt för den som tränar och vill ha pulsdata in i sin träningsapp men visste du att man kan mäta pulsen med mobiltelefonens kamera? Har du en Android-mobil kan man göra det med den inbyggda appen Google Fitness.

Den bakre kamerans lins kan upptäcka skillnader i blodflödet i fingret. Man pressar fingret mot kameran och ser då pulsen på skärmen. Det funkar bäst i god belysning och är det lite skumt i rummet kan man rikta telefonen mot en ljuskälla samtidigt som man håller kvar fingret mot linsen.

Har du en iPhone med iOS kan du använda dig av till exempel apparna Hjärta Puls, Hjärtfrekvens Plus eller Cardiio. Du hittar dessa och andra pulsmätarappar i App Store på din mobil.