Löpartermer från A-Ö

Lär dig löpartermer så du bättre kan förstå löpning och löpare. Oavsett om du är nybörjare och precis ska eller har kommit igång med löpträning eller om du är erfaren löpare vill vi att denna ordlista ska vara rolig att ta del av. Vi har för varje bokstav i alfabetet valt ut en löparterm och kort berättat mer om det.

Aerob och anaerob träning

Kroppen kan utföra muskelarbete antingen med syre eller utan syre. Aerob träning är när man håller en intensitet där kroppen hinner ta upp tillräckligt med syre för att hålla på länge. Anaerob är när muskelarbetet körs utan tillräckligt med syre och det som uppstår är en syreskuld och mjölksyra samlas snabbt. Vid superhögt tempo som vid sprint eller superkorta intervaller kommer anaerob process att kicka in.

Backintervaller

Intervallträning gör man för att öka sin maximala syreupptagningsförmåga. Det kan man göra i en brant backe som är rejält pulshöjande. Backintervaller är också mer skonsamt mot leder och senor än platt asfaltslöpning i hög fart. Stötarna mot marken inte blir lika hårda och därför blir belastningen på lederna lägre. Har man ingen brant backe och hellre vill träna inomhus kan man köra backintervaller på löpband med många graders lutning.

Coopertest

Kenneth H Cooper utvecklade ett test på 1960-talet som har fått hans namn. Testet går ut på att springa så långt man kan på 12 minuter. Som ett standardiserat test kan man använda det för att följa sin utveckling. Tabeller för omvandlig av testresultatet till VO2Max finns och det här är ett ganska vanligt förekommande konditionstest med löpning.

Distansträning

Basen i all form av konditionsidrott är distansträning där man i låg intensitet håller på länge. Den som använder sig av pulsstyrd träning och pulszoner håller sig inom den så kallade Zon 2, 60-70% av maxpuls.

EVA-sulor

EVA är förkortningen för etenvinylacetat, den cellplast som används i de flesta löparskor på marknaden. Den har elasticitet och hållbarhet som ger skorna de egenskaper som ligger bakom stötdämpning och tålighet. Se exempel på löparskor med EVA-sulor.

Fjällöpning

Att springa i fjällen ger en dimension till löpningen som ställer lite andra krav på löparen. Fjällöpning är krävande med alla höjdmeter som du springer både uppför och nerför branta berg. Vid tävlingar i fjällen brukar det anges hur många höjdmetrar som ska avverkas och då är det totala stigningen och inte toppnoteringen med förkortningen m.ö.h

GPS

Träningsklockor som mäter distans och höjdmeter använder GPS. Det är ett system med satelliter i omloppsbana runt jordklotet. Genom signaler till/från många olika satelliter kan man positionera sig med mycket hög upplösning. Positionen loggas kontinuerligt och färdsträckan räknas ut i realtid. Därför kan man i en träningsklocka som har GPS se hur fort man springer, hur långt man sprungit och hur många höjdmeter man avverkat.

Hälsporre

Förr eller senare drabbas löpare av hälsporre (plantar fasciit), smärta i hälen och under fotvalvet. Det finns inlägg och sulor mot hälsporre som kan minska smärtan och verka avlastande. Det är dock inget bot utan man bör samtidigt försöka med rehabiliterande åtgärder för att bli av med hälsporren på sikt.

Ironman

En ultratävling där man simmar, cyklar och springer långt. Varje delmoment i sig är väldigt långt där simningen mäter 3000 m, cyklingen 16 mil och sen avslutas en Ironman med ett maratonlopp på 42 km. Det anordnas Ironman-tävlingar i Sverige och många andra länder med VM varje år på Hawaii. Som ett starkt varumärke har de även lanserat olika produkter som Ironman sula för toppresterande atleter.

Joggingvagn

För småbarnsföräldern eller äventyrslöparen finns det speciella barnvagnar utvecklade för jogging. En joggingvagn är lätt och har två större bakhjul och ett ledat framhjul. Den är lätt att styra medan man springer.

Kadens

Antalet steg per minut kallas för kadens. Det finns löparskolor som anser att den ideala kadensen för löpning är 180 steg/min. Andra relaterade mätvärden som man kan grotta ner sig i kring löpsteg är tiden man har markkontakt, något som elitlöpare har mycket kortare än vad joggande motionären oftast har.

Laktat

Laktat är ett annat namn på mjölksyra. Det är en biprodukt som bildas när kolhydrater spjälkas för energianvändning men då syretillförseln är för låg. Gränsen för när skiftet sker kallas för mjölksyratröskel och träningen blir då anaerob istället för aerob. Mängden laktat kan mätas i blodet med laktatmätare.

Maxpuls

Den maximala frekvensen som hjärtat klarar av att slå. Vilken maxpuls man har är individuellt och varierar med ålder. Pulsstyrd träning utifrån maxpuls är ett hjälpmedel som man kan använda i träningsklockor.

Negativ split

Om man delar in ett lopp i två halvor och springer fortare andra halvan än den första har man gjort en negativ split.

Osupportad

Ultralopp där man inte får ta hjälp utifrån. På en osupportad löpartävling måste man bära med sig all energi, vätska och utrustning själv. Det kan finnas officiella vätske- och matstationer men det är oftast långt mellan de.

Pronation

Fotisättning där utsidan av hälen sätts i före insidan av framfoten kallas för pronation. Det är det vanligaste löpsteget men en överdriven pronation (överpronation) kan kompenseras för med pronationssulor.

Quadriceps

Lårets framsida har en muskelgrupp bestående av fyra muskler, därav det latinska namnet Quadriceps där Quad betyder just 4.

Runstreak

Att varje dag springa en stund eller en viss sträcka. De officiella reglerna säger att man måste springa minst 1 mile (1,61 km). Om man bibehållit en runstreak och sprungit varje dag i minst 365 dagar kan man ansöka om att bli listad på Streak Runners International.

Skavsår

Alla monotona rörelser som upprepas gång på gång kan ge upphov till skavsår. Det är vanligt förekommande hos löpare på fötterna, mellan låren, skinkorna och under armhålan. Man kan också få skavsår på bröstvårtorna av att den våta tröjan guppar upp och ner och nöter.

Traillöpning

Att springa i terräng efter stigar kallas i modern tid för traillöpning. Det är en form av terränglöpning och det finns idag många olika såna tävlingslopp i berg och fjäll. Att få springa ute i naturen ger en extra dimension och mer varierat löpsteg än att mata km på till exempel ett löpband.

Ultralöpning

När distansen överstiger ett maraton (42 km) brukar man kalla det för ultralöpning. Det är en nisch inom löpningen som vuxit mycket på senare år. Det finns olika former av ultralopp där vissa går ut på att springa från A till B medan andra går ut på att hinna så långt som möjligt på en viss tid (6h, 12h, 24h).

VO2max

Den maximala syreupptagningsförmågan kallas för VO2max och anges i mätvärdet mg/kg/min. Elitidrottare gör ofta tester för att se om den träning de utför ger resultat på syreupptaget.

XT

Som löpare kan man förbättra sin uthållighet, styrka och tålighet genom att träna andra idrotter. XT betyder Cross-Training och är något man ägnar sig åt ifall man tar ett träningspass på cykel, simmar eller gör yoga. En annan term för detta är alternativträning.

Yasso 800

Bart Yasso utvecklade ett test där man springer 10 set om 800 meter med 400 meters aktiv vila mellan. Medelfarten på 800-ingarna menade han kan ge ett bra estimat om resultatet på ett maratonlopp. Lär dig mer om Yasso 800 intervaller här.

Zero Drop

Löparskor har sulor med varierande tjocklek och när hälen och framfoten har samma nivå kallar man det för zerodrop. Många löparskor med drop ligger på mellan 4-8 mm men det finns ett par tillverkare av löparskor med nolldropp.

Återhämtning

En viktig komponent i all form av fysisk träning. Återhämtning är tiden mellan träningspassen och det är då kroppen hinner fylla på depåer, rensa bort slaggprodukter och återställa/bygga upp kroppen för nästa påfrestning. Utan återhämtning, ingen förbättring.

Äventyrslöpning

När man springer för äventyrets skull och inte för att tävla, slå rekord eller stressa sig fram längs en publikfylld bana. Äventyrslöpning är mer fokuserad på resan än målet.

Överfart

Om man springer i en fart som är betydligt högre än vad man klarar av kan man säga att det görs på en överfart. Det kan finnas vissa neurologiska fördelar med detta. Överfarten kräver att nervsystem och muskelfibrer måste jobba över sin kapacitet än vad du gör i tävlingsfart.