Pronation och supination

När vi sätter ner vår fot mot marken är det många olika små muskler och senor som arbetar. Fotnedsättningen kan se lite olika ut hos olika människor. Två begrepp som ofta nämns är pronation och supination. I den här artikeln tänkte vi ge dig grunderna bakom dessa så att du förstår mer vad det är.

Pronation, neutralt och supination vinklar fotisättning

Först vill vi bara direkt säga att pronering eller supinering inte är dåligt utan helt naturligt och det är alltså ingen sjukdom eller skada involverad.

Pronation

En fotisättning med pronation innebär att utsidan av hälen tar i marken före resten av hälen och foten i en diagonal riktning mot framfotens insida. Man kan mäta pronationen med speciell mätutrustning som brukar finnas i butiker som säljer löparskor.

Pronation fotsula
Ett pronerande steg startar på utsidan av hälen och slutar på insidan av framfoten.

Ungefär 80% av alla människor pronerar och de allra flesta har inga problem. Även personer som har neutrala löpsteg har en viss pronation och den brukar då ligga på mellan 6-8 grader uttryckt som pronationsvinkel.

Överpronation klassar man vinklar över 12 grader och det är då som risken för överbelastning ökar. En obalans uppåt genom höft och rygg kan då uppstå med smärtor som följd.

En vanlig kombination är att den som har lågt fotvalv också har mer pronerande löpsteg. Överpronation kan motverkas genom att använda iläggsulor (pronationssulor). Sulan gör att foten positioneras om i ett lätt supinerat läge för att få ett rakare steg.

Pronationssulor & inlägg

  • Skoinlägg pronationsstöd

    Skoinlägg pronationsstöd
    Skoinlägg med pronationsstödEtt par stabila skoinlägg som hämmar pronation i fotlederna. Skoinläggen har en följsam höjning för hålfoten vilket ger stabilitet och avlastar fötterna. Inläggen&hellip:
  • Skoinlägg pronation

    Skoinlägg pronation
    Skoinlägg mot pronationEtt fjäderlätt skoinlägg som hämmar pronation i fotleden. Skoinlägget har även en bekväm längsgående kudde som stödjer plantar fascia och metatarsalvalvet. Hälen på&hellip:

» Se även Fotbutikens utbud av hjälpmedel mot pronation

Supination

Motsatsen är helt enkelt att frånskjutet sker med utsidan av framfoten. Isättningen är fortfarande utsidan av hälen och den som supinerar väldigt mycket kan ses vara hjulbent.

Personer med supinerande fotisättning ska välja skor med mycket dämpning, snedställda hälkuddar och kanske inlägg med neutralt stöd. Supinationskuddar ger en upphöjning på insidan av skon och ställer foten i en mer korrekt position.

» Skoinlägg som hämmar supination

En lätt supinerande fotisättning brukar inte ge upphov till några problem. Överdriven supination däremot kan leda till överbelastningsskador. Eftersom fötterna består av en komplex uppsättning med hela 26 ben, 108 ledband och 57 leder är det ju meningen att vi ska använda alla delarna.

Långvarig och överdriven supination innebär att vissa av fotens delar måste jobba överdrivet mycket jämfört med andra. De blir utslitna och trötta medan oanvända leder och muskler inte underhåller styrkan och motståndet.