Pronation och supination

När vi sätter ner vår fot mot marken är det många olika små muskler och senor som arbetar. Fotnedsättningen kan se lite olika ut hos olika människor. Två begrepp som ofta nämns är pronation och supination. I den här artikeln tänkte vi ge dig grunderna bakom dessa så att du förstår mer vad det är.

Pronation, neutralt och supination vinklar fotisättning

Först vill vi bara direkt säga att pronering eller supinering inte är dåligt utan helt naturligt och det är alltså ingen sjukdom eller skada involverad.

Pronation

En fotisättning med pronation innebär att utsidan av hälen tar i marken före resten av hälen och foten i en diagonal riktning mot framfotens insida. Man kan mäta pronationen med speciell mätutrustning som brukar finnas i butiker som säljer löparskor.

Pronation fotsula
Ett pronerande steg startar på utsidan av hälen och slutar på insidan av framfoten.

Ungefär 80% av alla människor pronerar och de allra flesta har inga problem. Även personer som har neutrala löpsteg har en viss pronation och den brukar då ligga på mellan 6-8 grader uttryckt som pronationsvinkel.

Överpronation klassar man vinklar över 12 grader och det är då som risken för överbelastning ökar. En obalans uppåt genom höft och rygg kan då uppstå med smärtor som följd.

En vanlig kombination är att den som har lågt fotvalv också har mer pronerande löpsteg. Överpronation kan motverkas genom att använda iläggsulor (pronationssulor). Sulan gör att foten positioneras om i ett lätt supinerat läge för att få ett rakare steg.

Pronationssulor & inlägg

 • Skoinlägg pronationsstöd

  Skoinlägg pronationsstöd
  Skoinlägg med pronationsstödEtt par stabila skoinlägg som hämmar pronation i fotlederna. Skoinläggen har en följsam höjning för hålfoten vilket ger stabilitet och avlastar fötterna. Inläggen&hellip:
 • Skoinlägg pronation

  Skoinlägg pronation
  Skoinlägg mot pronationEtt fjäderlätt skoinlägg som hämmar pronation i fotleden. Skoinlägget har även en bekväm längsgående kudde som stödjer plantar fascia och metatarsalvalvet. Hälen på&hellip:
 • Skosula pronation

  Skosula pronation
  Skoinlägg - Skosula pronation :Ett par högkvalitativa skoinlägg framtagna speciellt för att motverka pronation. Inläggen stödjer plantar fascia och fotvalvet vilket gör att pronationen försvinner.&hellip:
 • Basic pronation

  Basic pronation
  Skoinlägg basic pronationEtt par bekväma skoinlägg med mjuk och bekväm stötdämpning i hälen samt en höjning under hålfoten för pronationsstöd. Sulan fungera utmärkt att använda såväl i&hellip:
 • Pronation 4st

  Pronation 4st
  Ordinarie pris 626 kr. Spara 227 kronor.Fyra produkter för att minska pronationDessa fyra produkter underlättar din pronation på ett effektivt och bekvämt sätt. Paketet innehåller fyra olika skoinlägg&hellip:
 • Halvsula pronation

  Halvsula pronation
  Halvsula mot pronationEtt fjäderlätt skoinlägg som hämmar pronation i fotleden. Skoinlägget har även en bekväm längsgående kudde som stödjer plantar fascia och metatarsalvalvet. Hälen på skoinlägget&hellip:
 • Hålfotsstöd pronation

  Hålfotsstöd pronation
  Stöd för hålfotTvå härligt mjuka hålfotsstöd som avlastar och gör att du slipper få ont i hålfoten. Inläggen passar i alla typer av skor och kan användas av alla. Bekväma att bära varje&hellip:
 • Inlägg för pronation

  Inlägg för pronation
  Inlägget minskar pronationEtt par fantastiskt sköna skoinlägg som rätar ut ett lätt pronerande steg. Skoinlläggen är tillverkade i hundra procent silikon och förebygger att du får får ett pronerande&hellip:

» Se även Fotbutikens utbud av hjälpmedel mot pronation

Supination

Motsatsen är helt enkelt att frånskjutet sker med utsidan av framfoten. Isättningen är fortfarande utsidan av hälen och den som supinerar väldigt mycket kan ses vara hjulbent.

Personer med supinerande fotisättning ska välja skor med mycket dämpning, snedställda hälkuddar och kanske inlägg med neutralt stöd. Supinationskuddar ger en upphöjning på insidan av skon och ställer foten i en mer korrekt position.

» Skoinlägg som hämmar supination