Runstreak: Löpning varje dag

En Runstreak innebär att springa (löpträna) varje dag . Den internationella regeln säger att du ska springa minst 1 mile (alltså 1,61 km) varje kalenderdag och det går bra i linje med generella hälsoråd från många håll. Att följa en runstreak är en trend som vuxit mycket på senare tid och hjälper många att hålla motivationen till löpträning igång.

Officiella regler för Runstreak

Reglerna för en runstreak har satts upp av organisationerna Streak Runners International och United States Running Streak Association. För att det ska kvalificera som en löpningsstreak måste du varje kalenderdag springa minst 1 mile, vilket motsvarar 1,61 km.

Du kan springa denna sträcka i valfri terräng eller på ett löpband. För varje dag du klarar målet räknar du upp din runstreak med 1 dag. Missar du en kalenderdag börjar du om på 1.

Runstreak, kalender med kryss

För att det ska räknas som löpning måste du hålla ett löpsteg, alltså helt sakna markkontakt mellan fotisättningar. En Runstreak kan alltså inte hållas igång med promenad, som då istället kan kallas för att göra en walkstreak.

Du behöver inte springa oavbrutet i 1,61 km utan det är den totalt löpta sträckan under dygnet som ska summera till målet. Intentionen måste dock vara löpträning så en kort sprint för att hinna med bussen räknas inte. Inte heller får du räkna en innebandymatch, paddelspel eller fotbollsträning som löpträning, trots att det uppfyller sträckan på 1 mile med råge.

Längst runstreak i Sverige och Internationellt

Enligt den officiella listan över svenskar som håller en Runstreak igång är det Ellen Westfelt som sprungit flest antal dagar i rad. Ellen inledde sin runstreak den 4 september 2013. Hon passerade under 2021 hela 3000 dagar i rad och den 4 september 2023 är alltså 10-årsdagen för hennes streak. Imponerande! Hennes streak är dock långt ifrån Jon Sutherlands över 19 800 dagar.

Är det verkligen bra att springa varje dag?

Att lägga in vilodagar är något som du säkert hört talas om är viktigt för alla som tränar hårt. Så är löpning varje dag så bra egentligen?

jogga lätt 1,6 km

Den minsta möjliga insatsen för att hålla igång en runstreak är att ta sig ut och jogga runt en slinga på 1,6 km. Det finns inget krav på ett visst tempo utan det går bara ut på att komma runt.

Att vi ska röra på oss varje dag är det många hälsoråd som lyfter fram. För det är en Runstreak perfekt!

Faran är om man tänker att varje löppass ska vara hårt och "ge nåt". Då kommer kroppen aldrig att hinna återhämta sig emellan eftersom det helt saknas vilodagar. Men för en som tränar hårdare några pass i veckan och samtidigt håller igång en runstreak är det viktigt att vissa dagar bara är till för att hålla igång den. Jogga jättelugnt i 1,6 km och se det som en vilodag.

Känns det som att du ändå inte återhämtar dig, och absolut vill hålla igång din runstreak - ja, då får du nog tänka över vilka andra pass du kör som är så slitande.

Tips för att hålla i en runstreak

För vissa är det lättare att hålla igång en runstreak än att träna kontinuerligt 3-4 dagar i veckan. När man har en träningsstreak behöver man inte lägga tid på att välja dag, för det ska tränas varje dag. Det går också att kombinera med hårdare träning för marathon eller liknande utmaningar. Se bara till att hålla nere tempot på "vilodagarna" då du bara är ute för att hålla streaken igång.

Springa tidigt på morgonen

Ett tips som många runstreakare har är att lägga in löprundan tidigt på morgonen eller förmiddagen. Ju längre dagen går desto mindre energi har vi för rörelse, beslutsfattande och soffan tenderar att se skönare ut på kvällen än på morgonen.

Duscha inte utan träning

Många som klarat av att hålla en lång runstreak har gjort sin korta runda på 1 mile före frukost. Den som har för vana att börja dagen med en dusch kanske kan motivera sig med att aldrig duscha utan träning före.

Plocka fram löparkläderna kvällen före

Att plocka fram sina löparkläder redan kvällen före och lägga de bredvid sängen är också ett bra tips. Att då plocka undan de blir ett stort motstånd och känsla av misslyckande. Hoppa i träningskläderna direkt och bara gör det!

Koppla ihop belöning med löpning

Har du en intressant podd eller gillar du att lyssna på ljudböcker? Att begränsa sig till att bara lyssna på podd i rörelse, utomhus, ger en ökad dragningskraft och känsla av belöning att få komma ut och jogga och lyssna.

Inspireras av andra inom runstreak

Ett sätt att hitta motivation och energi är att inspireras av andra som tränar. En del inspireras av de som gör det extrema för att själva klara det enkla. Att klara att springa 1,61 mile varje dag låter ju busenkelt i jämförelse med Gary McKee som 2022 sprang ett helt maraton varje dag.

Köp boken av Daniel Karlsson på detta tema och låt den ligga på en tydlig plats i hemmet som en påminnelse av att ta din dagliga lilla löprunda.

  • Never Missed

    Never Missed
    What started as a hobby quickly became a life’s passion and a legacy for Mark Covert, holder of the second-longest running streak in history. Join Mark as he shares stories from the roads and trails he ran to cover an astonishin...

App för runstreak

Om du vill ha ett stöd i att räkna antalet dagar kan du ladda ner en runstreak-app. Om du har en Garminklocka finns det i Connect IQ Store flera appar du kan lägga in i din klocka. Där finns till exempel Running Streak Counter, RunEveryDay och Runstreak - Just One More Day. De här apparna är såvitt vi vet idag endast en datumräknare och kontrollerar inte om du utfört dagens löpning.

En träningsapp som MyRunStreak däremot kan hämta data från Strava, Garmin, Polar och Suunto. Den ska kunna läsa av om du utfört ett löppass på minst 1 mile och räknar då upp din streak med +1 dag.

Källor

https://www.runeveryday.com/

Svenska listan på aktiva Runstreakare

Internationella listan