FAQ: Vanliga frågor om löparskor

Här samlar vi de vanligaste frågorna vi får in om löparskor och de svar vi brukar ge.


Hur ska löparskor sitta?

En löparsko ska sitta bra på foten utan att glappa men samtidigt ha tillräckligt med plats för tårna. För små löparskor som trycker på tår kommer ge blånaglar. Tåboxen ska därför vara så pass stor att framfoten har frihet för tår att röra sig och spridas ut. Detta är särskilt viktigt på längre löpturer då många fötter sväller en del.


Hur ofta ska man byta löparskor?

Man ska byta löparskor som är trasiga kanske är det mest uppenbara svaret. Men när skon egentligen trasig och redo för att bytas ut syns inte alltid. När dämpningen och skons skyddande material är utslitet påverkar det löpsteget och kroppen. Frågar man skotillverkare brukar de flesta uppge att löparskor klarar upp till 80-100 mil innan det är dags att byta.


Hur länge håller löparskor?

Frågar man skotillverkare brukar de flesta uppge att löparskor klarar upp till 80-100 mil innan det är dags att byta. Hur länge en sko håller för dig beror på hur du springer, var du springer och hur din fot och löparsko passar ihop med varandra. Vissa löparskor är tillverkade i mer tåligare material än andra skor.


Vad menas med drop på en löparsko?

Hälen och tårna befinner sig på samma höjd när man är barfota. I en löparsko kan hälen vara högre än tådelen och då säger man att skosulan har drop. Denna brukar mätas och anges i produktbeskrivningar som drop i millimeter. Vanligt är från 4 till 10 mm. Det finns dock skor med zero-drop och det är väldigt vanligt i kategorin minimalistiska löparskor.


Vilka olika typer av löparsko finns det?

Löparskor brukar delas in i några olika huvudgrupper baserat på vilken typ av löpning de är anpassade för.

  • Banlöpning - för löparbanor på friidrottsarena (även kallad spikskor)
  • Trailskor - för stig och terräng
  • Asfaltsskor - för asfalt och hårda grusvägar
  • Orienteringsskor - för off-stig, obanad terräng
  • Vinterlöparskor - med fodring och Gore-tex för isolering mot kyla
  • Dubbade löparskor - utan spikar för lerig terränglöpning
  • Spikdubbade löparskor - med karbiddubb för isiga vägar

Hur snörar man löparskor?

Idag finns det löparskor med snörning som man själv knyter eller med låsning som till exempel BOA snörningssystem eller snabblås. För att inte skosnörena ska gå upp när man snörar och knyter själv är det bra att göra en dubbelknut och sen stoppa in rosett och ändar under den korsvisa snörningen framåt.


Hur hårt ska man knyta löparskorna?

Löparskon ska aldrig glappa i hälen så du måste knyta tillräckligt hårt för att det inte sker. Men utöver det är det mycket en smaksak hur hårt man vill att skon ska sitta/trycka mot foten.


Vad finns det för alternativ till löparskor på vintern?

För löpning vintertid när det är halkigt ute och isigt underlag behöver man dubbar under sulan. Det finns speciella vinterlöparskor men också möjlighet att sätta dubb själv eller trä på broddar under springskorna.


Här hittar du vår samling med löparskor på nätet.