FAQ: Vanliga frågor om löparskor

Här samlar vi de vanligaste frågorna vi får in om löparskor och de svar vi brukar ge.


Hur ska löparskor sitta?

En löparsko ska sitta bra på foten utan att glappa men samtidigt ha tillräckligt med plats för tårna. Alltför små löparskor som trycker på tår kommer ge blånaglar. Tåboxen ska därför vara så pass stor att framfoten har frihet för tår att röra sig och spridas ut. Detta är särskilt viktigt på längre löpturer då många fötter sväller en del. Det finns en del tillverkare som gör extra breda löparskor med bred tåbox.


Hur ofta ska man byta löparskor?

Man ska byta löparskor som är trasiga kanske är det mest uppenbara svaret. Men när skon egentligen trasig och redo för att bytas ut syns inte alltid. När dämpningen och skons skyddande material är utslitet påverkar det löpsteget och kroppen. Frågar man skotillverkare brukar de flesta uppge att löparskor klarar upp till 80-100 mil innan det är dags att byta.


Hur länge håller löparskor?

Frågar man skotillverkare brukar de flesta uppge att löparskor klarar upp till 80-100 mil innan det är dags att byta. Hur länge en sko håller för dig beror på hur du springer, var du springer och hur din fot och löparsko passar ihop med varandra. Vissa löparskor är tillverkade i mer tåligare material än andra skor.


Vad menas med drop på en löparsko?

Hälen och tårna befinner sig på samma höjd när man är barfota. I en sko kan hälen vara högre än tådelen och då säger man att löparskon har drop. Denna brukar mätas och anges i produktbeskrivningar som drop i millimeter. Vanligt är från 4 till 10 mm. Det finns dock skor med zero-drop och det är väldigt vanligt i kategorin minimalistiska löparskor.


Vilka olika typer av löparsko finns det?

Löparskor brukar delas in i några olika huvudgrupper baserat på vilken typ av löpning de är anpassade för.


Hur snörar man löparskor?

Idag finns det löparskor med snörning som man själv knyter eller med låsning som till exempel BOA snörningssystem eller snabblås. För att inte skosnörena ska gå upp när man snörar och knyter själv är det bra att göra en dubbelknut och sen stoppa in rosett och ändar under den korsvisa snörningen framåt.


Hur hårt ska man knyta löparskorna?

Löparskon ska aldrig glappa i hälen så du måste knyta tillräckligt hårt för att det inte sker. Men utöver det är det mycket en smaksak hur hårt man vill att skon ska sitta/trycka mot foten.


Vad finns det för alternativ till löparskor på vintern?

För löpning vintertid när det är halkigt ute och isigt underlag behöver man dubbar under sulan. Det finns speciella vinterlöparskor men också möjlighet att sätta dubb själv eller trä på broddar under springskorna.


Kan man beställa löparskor från England?

Sedan Storbritannien gick ut ur EU har det förändrats en del kring att vi i Sverige köper skor och annat från England. Eftersom det nu räknas som import från ett land utanför EU måste vi betala moms och tullavgift. Hur mycket man tvingas betala är olika beroende på varans värde och vilken sorts vara det är. Momsen på löparskor är 25% och det beräknas på sammanlagda summan av varans pris, frakt- och tullavgift. Det finns en kalkylator på Tullverkets hemsida och vi testade den för löparskor som kostar 150 GBP. Tullavgiften blir då 8% (11 GBP) och moms 25% (40 GBP). Den totala kostnaden blir alltså 201 GBP (2579 kr). Det tillkommer alltså cirka 34% på den brittiska butikens pris för att få hem löparskorna.

Finns det extra sulor till löparskor?

Det finns många olika typer av sulor och inlägg för löpning och löparskor. Om du vill ha nya sulor för att dina gamla har slitits ut kanske du ska fundera på helt nya skor. Risken är att de gjort sitt helt och hållet. Är det däremot sulor för korrigering av fotisättning eller nån överbelastningsskada du råkat ut för kan du köpa såna på apotek eller online.


Här hittar du vår samling med löparskor på nätet.