Löparskor med broddar

Ishalka och isiga fläckar kan ställa till det för oss löpare på vintern. För att få bättre grepp på halkigt underlag kan man ha löparskor med broddar eller andra halkskydd. De hårda och spetsiga dubbarna greppar tag så att du kan få fäste och hålla i din vinterlöpning. Men ibland är det riktigt besvärligt med olika typer av väglag samtidigt.

Vinterväg kan ha olika underlag samtidigt

Broddar, skruvdubbar eller vinterlöparskor?

Det finns olika sätt att få fäste vid vinterlöpning på halkigt underlag. Alla går ut på att med vassa dubbar ge grepp till skorna. Men vilka för- och nackdelar har de olika lösningarna egentligen? När passar det med broddar, skruvdubbar eller kompletta vinterlöparskor?

Broddar till löparskor

Broddar är lösning som gör det möjligt att växla mellan dubbat och odubbat. Här blir fördelen att man kan använda sina vanliga löparskor för asfalt, grus eller trail även när det är isigt underlag.

Broddarna monteras under sulan och kan sättas dit och plockas av utifrån dagens förutsättningar. Det finns lite olika modeller där vissa är som snökedjor, likt såna som tunga fordon sätter på däcken, och andra är slip-ons i gummi med spikar under.

Black Diamond broddar för trailrunningBlack Diamonds broddar för traillöpning. Finns att köpa hos Outdoorexperten.

Skobroddar kan antingen täcka hela skons underdel eller bara främre delen. Ju större yta som blir dubbad desto bättre grepp och mindre risk för halka såklart, men du som springer mycket på framfoten kanske tycker att det räcker med skobroddar på främre delen.

Snowline Chainsen Trail Broddar Snowline Chainsen Trail finns att köpa hos Stööks i 4 olika storlekar.

En nackdel med skobroddar är att vissa modeller tenderar att glida omkring om man inte får de att sitta fast riktigt bra. Varje fotisättning ger ganska så mycket kraft och eftersom brodden och löparskon är två olika objekt finns risk att de rör sig lite olika. Det är viktigt att man kan spänna åt remmar och spännen hårt så att broddarna sitter riktigt tajt mot skon och rör sig unisont.

Springyard broddar till löparskorSpringyard Sportgrip Runsafe broddar. Kostar kring 300 kr och finns i 4 storlekar.

Skruvdubbar

Det finns kit med dubbar som man kan skruva in i sulan med hjälp av ett skruvverktyg. Den lösningen tycker vi passar för den som vill använda sina favoritskor året runt. Fördelen är att du kan fortsätta springa i de löparskor som du gillar så mycket även på vintern.

En till fördel är att man kan variera antalet och placeringen av dubbarna själv. Detta förutsätter ju dock att sulan är tillräckligt tjock för att skruva in isdubbar i skorna. Nackdelen är att skruvarna gör små hål i sulan och om sulan inte är tillräckligt tjock kommer det bli hål rakt igenom och skorna är i princip förstörda.

Löparskor med dubb

Dubbade löparskor speciellt framtagna för is och halka kan vi kalla för vinterlöparskor. Den typen av sko har inbyggda dubbar under hela foten som ger bra grepp på isen. Eftersom de är framtagna för vinterlöpning är de också rejält isolerade för att klara löpning i minusgrader. De har ofta även Gore-tex som skyddar mot vatten och snö. Det kan ses som en fördel i vissa väderförhållanden men också som en nackdel ifall man tycker det blir för instängt.

Icebug sula med BU-gripIcebugs löparskor med dubbar

En uppenbar nackdel med denna typ av specialsko är att det kostar dig en extra sko som bara gör sig bäst just vid isigt underlag. Att springa med dubbade skor på torr eller slaskig asfalt är inte så skönt. Man behöver alltså ha olika skor för olika "fören", vilket kostar mer pengar helt enkelt.

Ibland blir broddarna en falsk trygghet

Det finns vissa lägen då broddar och dubbar ger en falsk trygghet. Vi upplever att följande tre förhållanden blir halkiga trots att skorna är dubbade:

Underlaget Upplevelse Lösning
Blötsnö Kramsnön fastnar under hela sulan och blir ett packat lager med snö. Dubbarna sticker då inte längre ner och kan greppa tag. Stampa eller skrapa bort snön när du närmar dig isigare underlag.
Nysnö på isfläckar Riktigt farligt då man inte ser fläckarna. Om snölagret är några centimeter kommer det att maskera dubbarna som inte får fäste. Ta det lugnt!
Hårt packad nysnö med hög fuktighet Ibland kan en nyplogad gångbana känns riktigt hal. Det uppstår när lätt fuktig snö pressats ihop och blivit en halkbana utan dess like. Underlaget känns isigt men eftersom man inte ser det som blankis blir den extra lurig. Ta det lugnt!

Dagarna då underlaget är dåligt även med dubbade löparskor, ja kanske är det en dag för vila eller ett träningspass på löpband istället.