Springa med barnvagn

Många småbarnsföräldrar tycker att det är svårt att hitta tid för träning. Att springa med barnvagn är ett supersmart sätt att göra två saker samtidigt. När barnet kan lyfta och hålla sitt eget huvud uppe är det dags att börja löpträna med joggingvagn (för dig alltså).

Speciell joggingvagn ger bättre löpning

Springer med barnvagn

Det mesta är möjligt men vissa saker blir bättre om man har rätt utrustning. Att springa med en vanlig barnvagn är inte lika komfortabelt som med en specialtillverkad joggingvagn. De vagnarna är gjorda för högre hastigheter och har därmed också den säkerhet som krävs för det.

Joggingvagnen ska ha fempunktsbälte och en inbyggd handbroms. Är du en seriös löpare och vill att både du och ditt barn ska hålla länge ska man inte tumma på vare sig design, säkerhet eller kvalitet. Löpturerna blir så mycket bättre när vagnen jobbar med dig än mot.

Tillverkare och butiker kan ha lite olika namn på barnvagnar som går att springa med. För att inte begränsa beskrivningen till bara löpning så kallas de ibland för Aktivitetsvagnar. Det är till exempel så man på Jollyroom har kallat de. Där finns ett brett utbud med många märken för löpning, skidor och cykel. Om vagnen går att anpassa till olika aktiviteter kan den också heta multifunktionsvagn.

Börja med kortare löprundor

Du som är förälder vet att man måste vara flexibel i vardagen. Om du vill löpträna och tänkt dig köra din vanliga runda, fast nu springa med barnvagnen, finns risken att du inte kommer hela vägen. För att få in löpning med vagn som en rutin gäller det att utgå från barnet.

Det går inte att ge sig ut på en milrunda det första man gör. Barnet måste få följa med på sina villkor och går inte det så måste du som förälder vara villig att släppa din plan och försöka få till träning på egen hand istället.

En första tur kan vara så kort som runt kvarteret. Gör åkturen till en lek och var uppmärksam på barnets signaler. Går det bra ökar ni på nästa gång och kanske testar ett nytt område att utforska.

Skön komfort för barnet i vagnen

Att åka barnvagn måste vara en skön och behaglig upplevelse ifall du tänkt dig öka distansen över tid. Se till att ge skydd mot väder och vind, om ni absolut måste ut och springa i sämre väder. Ett genomskinligt regnskydd kan sättas över joggingvagnen så att barnet ändå kan se ut.

Fartvind har en kylande effekt men du som springande förälder får snabbt upp kroppstemperaturen. Det får däremot inte ditt barn som kommer att bli kallare och kallare ju längre ni springer. Se till att klä barnet varmt och kanske ha en filt tillgänglig.

8 populära joggingvagnar att springa med

 • Beemoo Sport Kombo Sportvagn, Grey

  Beemoo Sport Kombo Sportvagn, Grey
  Beemoo Sport Kombo, en robust joggingvagn som gör löprundan bekväm och smidig för både passagerare och förare.Sport Kombo har stora lufthjul bak och ett svängbart framhjul. Framhjulet ska låsas till fast läge under joggingturen.Sitsen har fempunktssele och kan fällas bak till liggläge. Den fällbara suffletten har tittlucka i taket. Chassit fälls snabbt och enkelt ihop för kompakt förvaring och transport.Vagnen har ett greppvänligt handtag med handledsrem för extra säkerhet, och en praktisk organizer med plats för dryck och telefon eller andra småsaker. Vagnen har fotbroms och väl synliga reflexer framtill.OBS! Levereras med svarta hjul, inte vita.Vi på Jollyroom vet hur svårt det kan vara att välja en barnvagn som passar just dig och ditt barns behov, och att det ibland kan bli mycket att tänka på med olika modeller, märken och funktioner. För att underlätta detta viktiga val hänvisar vi gärna till vår guide för barnvagnar: Jollyrooms Barnvagnsguide
 • Thule Chariot Lite1 Agave

  Thule Chariot Lite1 Agave
  Lättviktsvagn för ett barn designad för cykling, jogging, promenader och dagliga aktiviteter. Joggingkit medföljer ej. Vagnen är hopfällbar och Thule VersaWing-systemet gör det möjligt att snabbt och enkelt växla mellan aktiviteter oavsett vilket kit som används. Bra fjädring som ger en behaglig gång för både barn och förälder. Thule Click n’ Store ger  praktisk förvaring av tillbehörskiten i vagnen för promenader, jogging och cykling när du växlar mellan aktiviteter. Cykelkit och promenadkit medföljer.
 • Thule Chariot Cross1 Alaska

  Thule Chariot Cross1 Alaska
  Allroundvagn från Thule för cykling, jogging och promenader med komfort och flexibilitet för familjer med en aktiv livsstil. Cykelkit och promenadkit medföljer. Joggingkit medföljer ej. Designad för både cykling, jogging, promenader och längdskidåkning Hopfällbar med lutningsbart säte som enkelt kan lutas med en hand Thule VersaWing-systemet gör det möjligt att snabbt och enkelt växla mellan aktiviteter oavsett vilket kit som används Justerbar fjädring, bladfjädring som ger en mjuk gång Bekväma vadderade säten som är löstagbara och enkla att rengöra XL lastutrymme – kan packas undan för ökat löpstegsutrymme vid jogging Thule Click n’ Store – praktisk förvaring av tillbehörskit i vagnen för promenader, jogging och cykling när du växlar mellan aktiviteter Barnets maximal vikt: 22 kg Maximal viktkapacitet för barnvagn: 34 kg Mått hopfälld: 87 x 65 x 37.5 cm Väger 13,8 kg Regn- och solskydd medföljer
 • Thule Chariot Lite2 Agave

  Thule Chariot Lite2 Agave
  Lättviktsvagn från Thule för två barn. Designad för cykling, jogging, promenader och dagliga aktiviteter. Cykelkit och promenadkit medföljer. Joggingkit medföljer ej. 4 aktiviteter – utformad för både cykling, jogging, promenader och längdskidåkningHopfällbar med Thule VersaWing-system vilket gör det möjligt att snabbt och enkelt växla mellan aktiviteter oavsett vilket kit som användsFjädring som ger en behaglig gång för både barn och förälderThule Click n’ Store – praktisk förvaring av tillbehörskit i vagnen för promenader, jogging och cykling när du växlar mellan aktiviteter
 • Hamax Jogger Kit (Breeze/Cocoon) Black

  Hamax Jogger Kit (Breeze/Cocoon) Black
  Jogger Kit (Breeze/Cocoon) från Hamax är ett jogginghjul för Breeze- och Cocoon-vagnar. Hamax Breeze/Cocoon är designad för multifunktionell användning och kan enkelt förvandlas till en barnvagn – eller en joggingvagn!Det 16″ fasta jogginghjulet säkrar en jämn och komfortabel tur för barnet. Hjulet är enkelt att fästa och med den fastmonterade handbromsen kan du styra farten i nedförsbackar.Med jogginghjulet installerat kan du använda vagnen genom alla årstider och i olika typer av terräng.16" fixerat framhjulJusteringsmöjligheterEnkel installation
 • North 13.5 Speeder 2 Cykelvagn, Grey

  North 13.5 Speeder 2 Cykelvagn, Grey
  North 13.5 Cykelvagn Speeder är en praktisk och enkel cykelkärra, en multifunktionsvagn för den sportiga familjen. Barnvagnen kan ta både ett eller två barn och kan även användas som joggingvagn eller skidvagn när ni inte ska cykla. Syskonvagnen levereras komplett med både cykelset och joggingset. Cykelvagnen är utformad med ett aluminiumchassi och är lätt i sin vikt. De stora 20 tums lufthjulen i kombination med fjädringen gör cykelfärden stabil och bekväm. Vagnen har reflekterande detaljer på alla sidor och en hög flagga så att ni syns väl i trafiken.Med Cykelvagn Speeder kommer dina barn åka tryggt och bekvämt. Utrustad med säkerhetssele med vadderade axelband, huvudkuddar och gott om benutrymme. Säkerhetsselarna kan flyttas beroende på om ett eller två barn ska åka i vagnen för att få en bra jämnvikt/tyngdpunkt. Vagnen har också handbroms placerad på mitten av handtaget och fotbroms, för extra säkerhet. Speeder har ett stort förvaringsfack baktill för att få plats med alla era nödvändigheter och har ett justerbart handtag. Allväderskyddet är uppdelat i två ettapper, understa lagret är ett nät för god ventilation och det yttersta ett regnskydd. Fönster på sidorna och tittlucka i taket. Maxlängd för barnen är 116 cm.Maxvikt: 22 kg/sitsRekommenderad ålder: 1–6 år.Insexnyckel och skiftnyckel behövs för att montera vagnen och ingår inte.Observera att det kan finnas feltryck i manualen. Stänkskydd och sittdyna ingår ej.
 • Thule Chariot Sport2 Spectra Yellow

  Thule Chariot Sport2 Spectra Yellow
  Vagn från Thule för två barn. Med hög prestanda och komfort för aktiva familjer. Designad för cykling, jogging och promenader. Cykelkit och promenadkit medföljer. 4 aktiviteter – utformad för både cykling, jogging, promenader och längdskidåkning Obs! Joggingkit och ski kit ingår ej.Hopfällbar – gör det enkelt att ta med dig vagnenLutningsbart säte – kan lutas med en handThule VersaWing-system – gör det möjligt att snabbt och enkelt växla mellan aktiviteter oavsett vilket kit som användsJusterbar fjädring – bladfjädring som ger en mjuk gångHandaktiverad skivbroms som ger större kontroll i brantare terräng och under löpningKlimatreglerat sittutrymme med avtagbara fönster och solskydd med flera lägenExtra bekväma och helt vadderade säten som är löstagbara och enkla att rengöraXL lastutrymme – kan packas undan för ökat löpstegsutrymme vid joggingThule Click n’ Store – praktisk förvaring av tillbehörskit i vagnen för promenader, jogging och cykling när du växlar mellan aktiviteterBarnets maximal vikt: 2x22 kgMaximal viktkapacitet för barnvagn: 45 kgMått hopfälld: 87 x 80 x 37.5 cmVagnen väger 15,9 kg
 • Kinderkraft HELSI Joggingvagn, Deep Black

  Kinderkraft HELSI Joggingvagn, Deep Black
  Hopfällbar HELSI joggingvagn från Kinderkraft med ett enkelt justerbart ryggstöd. Den har tre stötdämpande, låsbara hjul och en dämpad bakaxel. Joggingvagnen har ett justerbart föräldrahandtag och en stor korg. Perfekt för utomhusäventyr. – Fullt liggläge. – Luft pumpade hjul. – Fjädring i bakhjulen. – Rekommenderad ålder: Från 6 månader till 4 år. – Polyester, gummi, stål.Vi på Jollyroom vet hur svårt det kan vara att välja en barnvagn som passar just dig och ditt barns behov, och att det ibland kan bli mycket att tänka på med olika modeller, märken och funktioner. För att underlätta detta viktiga val hänvisar vi gärna till vår guide för barnvagnar: Jollyrooms Barnvagnsguide.

Konvertera vanlig barnvagn till joggingvagn

Thule har tagit fram en smart lösning till deras serie Chariot. Det går att byta framhjulen på den vanliga barnvagnen till ett större löparhjul med Jog Kit. Det finns ett kit för dubbelvagn och ett för singelvagnar så att du kan göra en transformering av barnvagn till Thule löpvagn.

 • Hamax Jogger Kit (Breeze/Cocoon) Black

  Hamax Jogger Kit (Breeze/Cocoon) Black
  Jogger Kit (Breeze/Cocoon) från Hamax är ett jogginghjul för Breeze- och Cocoon-vagnar. Hamax Breeze/Cocoon är designad för multifunktionell användning och kan enkelt förvandlas till en barnvagn – eller en joggingvagn!Det 16″ fasta jogginghjulet säkrar en jämn och komfortabel tur för barnet. Hjulet är enkelt att fästa och med den fastmonterade handbromsen kan du styra farten i nedförsbackar.Med jogginghjulet installerat kan du använda vagnen genom alla årstider och i olika typer av terräng.16" fixerat framhjulJusteringsmöjligheterEnkel installation
 • North 13.5 Roadster+ Joggingkit

  North 13.5 Roadster+ Joggingkit
  Ett joggingkit för North 13.5 Roadster+. Fäst 14-tumshjulet framtill på din cykelvagn Roadster+ och du får en smidig joggingvagn!Joggingkittet passar ej till Roadster.OBS! Feltryck i manualen. I dellistan ingår inte del 4 och 5. Del 3 är den del som medföljer och används som Safety pin.
 • Thule Chariot Jog Kit 1

  Thule Chariot Jog Kit 1
  Thule Chariot Jog Kit 1 är ett konverteringskit som låter dig förvandla din Thule Chariot till en joggingvagn med hög prestanda. Det är enkelt att installera genom att klicka fast i Thule VersaWing samt har en praktisk stabilitetsjustering som ser till att vagnen går rakt. Thule Chariot Jog Kit 1 är kompatibelt med Sport, Cross och Lite.
 • Thule Chariot Jog Kit 2

  Thule Chariot Jog Kit 2
  Thule Chariot Jog Kit 2 är ett konverteringskit som låter dig förvandla din Thule Chariot till en joggingvagn med hög prestanda. Det är enkelt att installera genom att klicka fast i Thule VersaWing samt har en praktisk stabilitetsjustering som ser till att vagnen går rakt. Thule Chariot Jog Kit 2 är kompatibelt med Sport2, Cross2 och Lite2.

Vill du hellre ha en helt renodlad joggingvagn har Thule korats av flera källor vara en testvinnare av joggingvagnar för 2023.

När barnet sedan börjar kunna gå och springa själv kan du skaffa löparskor för barn och låta ungen springa med dig en liten bit. När orken tryter är det bara hoppa upp i joggingvagnen och åka fortare fram.