Springa med barnvagn

Många småbarnsföräldrar tycker att det är svårt att hitta tid för träning. Att springa med barnvagn är ett supersmart sätt att göra två saker samtidigt. När barnet kan lyfta och hålla sitt eget huvud uppe är det dags att börja löpträna med joggingvagn (för dig alltså).

Speciell joggingvagn ger bättre löpning

Springer med barnvagn

Det mesta är möjligt men vissa saker blir bättre om man har rätt utrustning. Att springa med en vanlig barnvagn är inte lika komfortabelt som med en specialtillverkade joggingvagn. De vagnarna är gjorda för högre hastigheter och har därmed också den säkerhet som krävs för det.

Joggingvagnen ska ha fempunktsbälte och en inbyggd handbroms. Är du en seriös löpare och vill att både du och ditt barn ska hålla länge ska man inte tumma på vare sig design, säkerhet eller kvalitet. Löpturerna blir så mycket bättre när vagnen jobbar med dig än mot.

Börja med kortare löprundor

Du som är förälder vet att man måste vara flexibel i vardagen. Om du vill löpträna och tänkt dig köra din vanliga runda, fast nu springa med barnvagnen, finns risken att du inte kommer hela vägen. För att få in löpning med vagn som en rutin gäller det att utgå från barnet.

Det går inte att ge sig ut på en milrunda det första man gör. Barnet måste få följa med på sina villkor och går inte det så måste du som förälder vara villig att släppa din plan och försöka få till träning på egen hand istället.

En första tur kan vara så kort som runt kvarteret. Gör åkturen till en lek och var uppmärksam på barnets signaler. Går det bra ökar ni på nästa gång och kanske testar ett nytt område att utforska.

Skön komfort för barnet i vagnen

Att åka barnvagn måste vara en skön och behaglig upplevelse ifall du tänkt dig öka distansen över tid. Se till att ge skydd mot väder och vind, om ni absolut måste ut och springa i sämre väder. Ett genomskinligt regnskydd kan sättas över joggingvagnen så att barnet ändå kan se ut.

Fartvind har en kylande effekt men du som springande förälder får snabbt upp kroppstemperaturen. Det får däremot inte ditt barn som kommer att bli kallare och kallare ju längre ni springer. Se till att klä barnet varmt och kanske ha en filt tillgänglig.

4 populära joggingvagnar att springa med