Springa med din hund

Älskar du att springa och vill att din hund ska följa med dig ut på träningspass? Vi har skrivit ihop en artikel på temat att springa med hund. Vi hoppas att du får lite tips och råd kring löpträning med hund.

Springer med hund i koppel från ett midjebälte

Så kan du börja springa med din hund

Precis som för oss människor är det bra att börja löpträning i små steg och inte överdriva för mycket i början. Första gången du tar ut din hund på en löptur bör det ske på hundens villkor.

En bra start är att varva promenad och jogging där du är uppmärksam på hur hunden mår under passet och efteråt. Är du själv en van löpare kan du inte räkna med att din hund kommer att följa med dig på långtur det första ni gör.

För att hunden ska bli din bästa löparkompis måste du se till att uppehålla glädjen i löpningen och att det är något som hunden ser fram emot.

OBS! Valpar ska inte motioneras så har du en sådan får den lugnt vänta tills den blivit tillräckligt stor för att få följa med.

Springa med hundkoppel, midjebälte och sele

Utrustningen för att komma igång och springa med sin hund är inte svårare än att man tar sitt vanliga koppel och halsband eller hundsele. En fördel med hundsele är att det ger en skönare komfort för hundar som gärna vill vara längst fram och dra.

För dig som hundförare kan ett midjebälte kännas mer bekvämt eftersom du då slipper hålla i kopplet i ena handen. Vill du dessutom få lite draghjälp om du har en stark hund så kommer det kännas bättre med bälte än med statiskt koppel. För en mjuk kraftöverföring finns speciella expanderkoppel som har lite gummibandseffekt precis i fästet till ditt midjebälte.

springer med Non-stop dogwear Canix Belt midjebälte och hund i koppelSpringer med Canix Belt från Non-stop Dogwear

Midjebälten för hundförare finns i lite olika utformning där några är specifikt för löpning och andra för skidåkning. Det som skiljer de åt är hur kraftöverföringen är konstruerad. Det är lite missvisande ibland att de går under namnet midjebälte för bäst position är om de sitter lite lägre än midjan och mer på höften.

Hundens energi och vätska på långtur

Precis som du har behov av energi och vätska behöver du också förse din hund med det ifall ni är ute på en lång löprunda. Vid extremt varma (eller kalla) temperaturer bör du låta hunden vara hemma. Hundar har svårare att kyla ner sig än vad vi människor har eftersom de inte svettas.

Vätska är det viktigaste att ta med, så se till att du har tillräckligt med vatten för din hund. En del hundar klarar att dricka från strålen ur en flaska men det finns ju vikbara muggar och koppar som du kan ha i din ficka.

Energi kan du ge hunden i form av belöningsgodis. Aptiten är lite olika från hund till hund under träning men de allra flesta säger inte nej till en godbit.