Skillnader på löparskor Dam vs Herr

Nästan alla skotillverkare gör olika modeller av sina löparskor för dam och herr. Men varför är det så och vilka är skillnaderna man ser och inte ser i skorna? Vi har tagit reda på varför och ger dig här en del av förklaringarna.

När man går in i en butik eller besöker en nätbutik är alla löparskor nästan alltid uppdelade i Dam- och Herr-skor. Du ser det kanske direkt på att storlekarna är olika och att tillverkarna sätter olika färger och mönster på dem men det finns andra skillnader som inte är lika tydliga.

1. Olika passform på löparskorna till tjejer och killar

Killar och tjejers fötter är olika även om det finns en stor spridning och ett överlapp mellan könen. En uttalad skillnad som gör att man tillverkar olika skor är passformen.

Damskorna är smalare i hälen, bredare i framfoten och lite smalare längs med än vad herrskor är som har en bredare läst. Att framfoten är bredare beror inte på att damfötter spretar mer utan hänger en del ihop med att de oftare drabbas av hallux valgus.

Klassificering av skobredd

Bredden på löparskor kan klassificeras som medium, bred och extra bred. Det är något som tillverkarna kan ange med beteckningar och dessa är olika för dam- och herrlöparskor.

Bredd Dam Herr
Medium B D
Bred D 2E
Extra Bred 2E 4E

2. Skillnader i mellansula och dämpning

Kvinnor väger generellt sett mindre än vad män gör och av den anledningen behöver inte mellansulan ha lika mycket dämpning. Man skulle kunna tänka sig att inte göra nån skillnad här men vill man hålla nere vikten på löparskon är det onödigt att ha dämpning som inte ger något.

3. Pronation och Q-vinkeln

Ytterligare en faktor som skotillverkarna använder när de designar löparskor olika för dam och herr är något som kallas för Q-vinkel. Det är vinkeln mellan främre lårmusklerna och knäskålen. Då kvinnor generellt sett har bredare höfter än män kommer denna Q-vinkel att vara större, något som hänger ihop med att kvinnor oftare pronerar.

Detta märks på yttersulan som ofta har förstärkningar för att hålla längre vid pronerande löpsteg. Det kan också innebära att tillverkaren har lagt olika densitet i mellansulans skum för att kompensera för pronationsisättningen.

4. Storlek, Färger och Design

De tydligaste skillnaderna är de vi ser direkt och det är att damstorlekar ofta går från 36 till 42 medan herrskor tillverkas i 38-47/48. Sedan kan det vara så att en del färger och mönster endast finns i dam- eller herrkollektionen. De vanligaste färgerna som svart, marinblått och vitt brukar användas både till dam- och herrskor.

Kan Dam köpa Herr? Kan Herr köpa Dam?

Den bästa skon är den som passar din fot! Självklart ska man inte låsa sig vid att man som tjej måste välja från hyllan med damskor. En kille behöver heller inte stirra sig blind på modellerna på herrhyllan.

Börja med att bestämma vilken storlek du behöver och börja sedan testa dig fram med löparskor från båda kollektionerna. Har du däremot en skostorlek som är över 42 kommer du mest troligt inte att hitta någon damsko som passar. De tillverkas helt enkelt inte i den storleken. En kvinna med storlek 41 och uppåt kan hitta bättre skor för sin fotstorlek bland herrskorna.

Herr: 4 populäraste löparskorna

 • Altra M Superior 5

  Altra M Superior 5
  Altra M Superior 5 är ett par lätta och snabba trailrunningskor för herrar, som är utrustade med en MaxTrac™-yttersula och ett TrailClaw™-mönster för fäste i all terräng. Dina tår kan slappna av i ...
 • Men's Arahi 6 Wide

  Men's Arahi 6 Wide
  Men's Arahi 6 Wide är lätta och bekväma löparskor för herrar från Hoka One One som lyckas med den svåra kombinationen att ha maximal dämpning men ändå vara lätta. Skorna har en strukturerad konstruerad mesh vid hälen för att ge extra stöd till mellanfoten. Samt att de har en ventilerad och öppen mesh vid framfoten, som fäster vid ett extremt elastiskt, tåligt och superlätt skum. Arahi 5 har en moderniserad överdel samt förbättrad form på hälkappan, som avlastar hälsenan och gör det mycket lätt att komma i och ur skorna.
 • Asics Gel-Fujisetsu 3 G-TX Men

  Asics Gel-Fujisetsu 3 G-TX Men
  Asics Gel-Fujisetsu 3 G-TX Men är en slitstark och vattentålig trailrunningsko i herrmodell som passar de flesta löparna. Denna trailrunningsko är tillverkad med ett kraftigt material på ovandelen ...
 • Men's Bondi 8

  Men's Bondi 8
  Men's Bondi 8 från Hoka One One är maximaldämpade löparskor för herrar. Skorna är konstruerade för att ge skön dämpning när du springer på asfalt och hårda grusvägar. Den mjuka häldelen ger ett välbalanserat steg i häl till tå övergången.

Dam: 4 populäraste löparskorna

 • Women's Rincon 3 Wide

  Women's Rincon 3 Wide
  Women's Rincon 3 Wide är de lättaste löparskorna från Hoka One One och passar till damer som föredrar att springa på asfalt eller hårda grusvägar. Skorna har en bredare läst, asymmetrisk plös, tunn dragflärp vid hälen och ventilerande överdel. Den otroligt lätta mellansulan ger dämpning där du behöver det som bäst och yttersulan förser dig med säkert grepp.
 • On Cloudstratus Women

  On Cloudstratus Women
  On Cloudstratus Women är ett par löparskor med maximal dämpning och maximal prestanda för damer. Löparskorna har en slitstark och dynamisk ovandel av 75% återvunnen polyester, och en uppdaterad pas...
 • Hoka One One W carbon x 2

  Hoka One One W carbon x 2
  Hoka One One W Carbon X 2 är en uppdaterad version av den framgångsrika löparskon, Carbon X. Carbon X 2 är en löparsko för damer som är gjord för löpning på hårda underlag som asfalt, finare grus o...
 • Asics Gel-Fujisetsu 3 G-TX Women

  Asics Gel-Fujisetsu 3 G-TX Women
  Asics Gel-Fujisetsu 3 G-TX Women är en slitstark och vattentålig trailrunningsko i dammodell som passar de flesta löparna. Denna trailrunningsko är tillverkad med ett kraftigt material på ovandelen...

Varför är det viktigt att ha löparskor som passar?

Att undvika skador och skavanker är det absolut viktigaste till att vi tycker man bör hitta en bra passande löparsko. Det handlar inte primärt om att välja den sko man springer snabbast i. För att bli bättre på löpning måste vi kunna träna och skador, skavsår, blånaglar med mera kan sätta stopp för träningen.

En löparsko som sitter bra på foten kommer att jobba med dig i din löpträning. Då spelar det ingen roll om det är en damsko eller herrsko du springer med.

Finns det nån tillverkare som gör Unisex löparskor?

Ja vi har faktiskt sett att det finns Hoka skor i unisex-version av modellen Rocket X.