Skillnader på löparskor Dam vs Herr

Nästan alla skotillverkare gör olika modeller av sina löparskor för dam och herr. Men varför är det så och vilka är skillnaderna man ser och inte ser i skorna? Vi har tagit reda på varför och ger dig här en del av förklaringarna.

När man går in i en butik eller besöker en nätbutik är alla löparskor nästan alltid uppdelade i Dam- och Herr-skor. Du ser det kanske direkt på att storlekarna är olika och att tillverkarna sätter olika färger och mönster på dem, men det finns andra skillnader som inte är lika tydliga.

Att köpa en sko som passar ens kropp, vikt och löpsteg är mycket viktigare än att välja rätt löparkeps dam eller herr... finns det ens?

1. Olika passform på löparskorna till tjejer och killar

Killar och tjejers fötter är olika även om det finns en stor spridning och ett överlapp mellan könen. En uttalad skillnad som gör att man tillverkar olika skor är passformen.

Damskorna är smalare i hälen, bredare i framfoten och lite smalare längs med än vad herrskor är som har en bredare läst. Att framfoten är bredare beror inte på att damfötter spretar mer utan hänger en del ihop med att de oftare drabbas av hallux valgus.

Klassificering av skobredd

Bredden på löparskor kan klassificeras som medium, bred och extra bred. Det är något som tillverkarna kan ange med beteckningar och dessa är olika för dam- och herrlöparskor.

Bredd Dam Herr
Medium B D
Bred D 2E
Extra Bred 2E 4E

2. Skillnader i mellansula och dämpning

Kvinnor väger generellt sett mindre än vad män gör och av den anledningen behöver inte mellansulan ha lika mycket dämpning. Man skulle kunna tänka sig att inte göra nån skillnad här men vill man hålla nere vikten på löparskon är det onödigt att ha dämpning som inte ger något.

3. Pronation och Q-vinkeln

Ytterligare en faktor som skotillverkarna använder när de designar löparskor olika för dam och herr är något som kallas för Q-vinkel. Det är vinkeln mellan främre lårmusklerna och knäskålen. Då kvinnor generellt sett har bredare höfter än män kommer denna Q-vinkel att vara större, något som hänger ihop med att kvinnor oftare pronerar.

Detta märks på yttersulan som ofta har förstärkningar för att hålla längre vid pronerande löpsteg. Det kan också innebära att tillverkaren har lagt olika densitet i mellansulans skum för att kompensera för pronationsisättningen.

4. Storlek, Färger och Design

De tydligaste skillnaderna är de vi ser direkt och det är att damstorlekar ofta går från 36 till 42 medan herrskor tillverkas i 38-47/48. Sedan kan det vara så att en del färger och mönster endast finns i dam- eller herrkollektionen. De vanligaste färgerna som svart, marinblått och vitt brukar användas både till dam- och herrskor.

Kan Dam köpa Herr? Kan Herr köpa Dam?

Den bästa skon är den som passar din fot! Självklart ska man inte låsa sig vid att man som tjej måste välja från hyllan med damskor. En kille behöver heller inte stirra sig blind på modellerna på herrhyllan.

Börja med att bestämma vilken storlek du behöver och börja sedan testa dig fram med löparskor från båda kollektionerna. Har du däremot en skostorlek som är över 42 kommer du mest troligt inte att hitta någon damsko som passar. De tillverkas helt enkelt inte i den storleken. En kvinna med storlek 41 och uppåt kan hitta bättre skor för sin fotstorlek bland herrskorna.

Herr: 4 populäraste löparskorna

 • Women's V-Trail 2.0 Black/Yellow

  Women's V-Trail 2.0 Black/Yellow
  V-trail i herrmodell är en teknisk och minimalistisk sko för löpare, en idealisk off-road barfotasko!.Perfekt för ojämnt underlag. V-Trail är en slitstark sko med mjukt material som andas. Innersula: 2mm EVA + Poly Fabric SocklinerMellansula: N/AYttersula: Gummi 5 mm + 3D CocoonÖvre material: Polyester + elastanMaskintvätt Kallt / lufttorkas
 • Men's Rincon 3 Mountain Spring / Summer Song

  Men's Rincon 3 Mountain Spring / Summer Song
  Men's Rincon 3 är ett par lättas löparskor från Hoka One One och passar till herrar som föredrar att springa på asfalt eller hårda grusvägar. Skorna har en asymmetrisk plös, tunn dragflärp vid hälen och ventilerande överdel. Den otroligt lätta mellansulan ger dämpning där du behöver det som bäst och yttersulan förser dig med säkert grepp.
 • Fivefingers Men's KSO EVO Black

  Fivefingers Men's KSO EVO Black
  KSO EVO från Fivefingers är löparskor i tåmodell med Max Feel, vilket betyder att man i dessa har prioriterat markkänslan till det yttersta. En förstärkt ovandel och snabbsnörning ger tight passform, medan sulans mönster och material ger flexibilitet och grepp i alla riktningar. Herrstorlekar.
 • Men's V-Alpha Black

  Men's V-Alpha Black
  V-Alpha från Fivefingers är en minimalistisk löparsko som ger en nära marken-känsla. Flexibel yttersula med Vibram Megagrip som ger bra grepp på både torrt och vått underlag. Herrstorlekar.

Dam: 4 populäraste löparskorna

 • Women's Rincon 3 Wide Black/White

  Women's Rincon 3 Wide Black/White
  Women's Rincon 3 Wide är de lättaste löparskorna från Hoka One One och passar till damer som föredrar att springa på asfalt eller hårda grusvägar. Skorna har en bredare läst, asymmetrisk plös, tunn dragflärp vid hälen och ventilerande överdel. Den otroligt lätta mellansulan ger dämpning där du behöver det som bäst och yttersulan förser dig med säkert grepp.
 • Fivefingers Women's V-Run Black/Yellow/Purpel

  Fivefingers Women's V-Run Black/Yellow/Purpel
  Bikila EVO är en helt omdesignad sko, byggd för de som söker en sko som bjuder på fördelarna av barfotalöpning men med lite mer dämpning under hela foten. Bra för längre rundor eller dig som är ny på minimalistiska skor. Damstorlekar. Maskintvättbara på skonprogram, lufftorkasMaximal sulhöjd: 8,5 mm (2,5 mm yttersula av gummi, 4 mm EVA-mellansula, 2 mm innersula)
 • Fivefingers Women's KSO EVO Black

  Fivefingers Women's KSO EVO Black
  KSO EVO från Fivefingers i dammodell har en idealisk kombination av grepp och skydd. Med KSO EVO upplever du terrängen med ett fantastiskt grepp och flexibilitet. Med mindre än 5 mm, ger den tunna sulan fantastisk markkontakt samtidigt som den är tillräckligt slitstark för att dämpa. KSO EVO är en slitstark sko som andas.Innersula: 2 mm EVA + Drilex SocklinerMellansula: N/AYttersula: Rubber 3mmÖvre material: Polyester tygVeganskMaskintvätt Kallt / lufttorkas
 • Salomon Women's Speedcross 6 Wide Moonscape/Black/Ashes Of Roses

  Salomon Women's Speedcross 6 Wide Moonscape/Black/Ashes Of Roses
  Women's Speedcross 6 Wide från Salomon är breda terränglöparskor för damer. Skorna har 5 mm mönsterdjup som ger ordentligt grepp i lerig terräng, så du kan öka farten med självförtroende. Den bredare lästen ger mer utrymme för tårna och framfoten. SensiFit™-designen ger ett nära och exakt stöd kring foten, medan EnergyCell™+ mellansulan ger dämpning i varje steg.

Varför är det viktigt att ha löparskor som passar?

Att undvika skador och skavanker är det absolut viktigaste till att vi tycker man bör hitta en bra passande löparsko. Det handlar inte primärt om att välja den sko man springer snabbast i. För att bli bättre på löpning måste vi kunna träna och skador, skavsår, blånaglar med mera kan sätta stopp för träningen.

En löparsko som sitter bra på foten kommer att jobba med dig i din löpträning. Då spelar det ingen roll om det är en damsko eller herrsko du springer med.

Finns det nån tillverkare som gör Unisex löparskor?

Ja vi har faktiskt sett att det finns Hoka skor i unisex-version av modellen Rocket X.