Skillnader på löparskor Dam vs Herr

Nästan alla skotillverkare gör olika modeller av sina löparskor för dam och herr. Men varför är det så och vilka är skillnaderna man ser och inte ser i skorna? Vi har tagit reda på varför och ger dig här en del av förklaringarna.

När man går in i en butik eller besöker en nätbutik är alla löparskor nästan alltid uppdelade i Dam- och Herr-skor. Du ser det kanske direkt på att storlekarna är olika och att tillverkarna sätter olika färger och mönster på dem, men det finns andra skillnader som inte är lika tydliga.

Att köpa en sko som passar ens kropp, vikt och löpsteg är mycket viktigare än att välja rätt löparkeps dam eller herr... finns det ens?

1. Olika passform på löparskorna till tjejer och killar

Killar och tjejers fötter är olika även om det finns en stor spridning och ett överlapp mellan könen. En uttalad skillnad som gör att man tillverkar olika skor är passformen.

Damskorna är smalare i hälen, bredare i framfoten och lite smalare längs med än vad herrskor är som har en bredare läst. Att framfoten är bredare beror inte på att damfötter spretar mer utan hänger en del ihop med att de oftare drabbas av hallux valgus.

Klassificering av skobredd

Bredden på löparskor kan klassificeras som medium, bred och extra bred. Det är något som tillverkarna kan ange med beteckningar och dessa är olika för dam- och herrlöparskor.

Bredd Dam Herr
Medium B D
Bred D 2E
Extra Bred 2E 4E

2. Skillnader i mellansula och dämpning

Kvinnor väger generellt sett mindre än vad män gör och av den anledningen behöver inte mellansulan ha lika mycket dämpning. Man skulle kunna tänka sig att inte göra nån skillnad här men vill man hålla nere vikten på löparskon är det onödigt att ha dämpning som inte ger något.

3. Pronation och Q-vinkeln

Ytterligare en faktor som skotillverkarna använder när de designar löparskor olika för dam och herr är något som kallas för Q-vinkel. Det är vinkeln mellan främre lårmusklerna och knäskålen. Då kvinnor generellt sett har bredare höfter än män kommer denna Q-vinkel att vara större, något som hänger ihop med att kvinnor oftare pronerar.

Detta märks på yttersulan som ofta har förstärkningar för att hålla längre vid pronerande löpsteg. Det kan också innebära att tillverkaren har lagt olika densitet i mellansulans skum för att kompensera för pronationsisättningen.

4. Storlek, Färger och Design

De tydligaste skillnaderna är de vi ser direkt och det är att damstorlekar ofta går från 36 till 42 medan herrskor tillverkas i 38-47/48. Sedan kan det vara så att en del färger och mönster endast finns i dam- eller herrkollektionen. De vanligaste färgerna som svart, marinblått och vitt brukar användas både till dam- och herrskor.

Kan Dam köpa Herr? Kan Herr köpa Dam?

Den bästa skon är den som passar din fot! Självklart ska man inte låsa sig vid att man som tjej måste välja från hyllan med damskor. En kille behöver heller inte stirra sig blind på modellerna på herrhyllan.

Börja med att bestämma vilken storlek du behöver och börja sedan testa dig fram med löparskor från båda kollektionerna. Har du däremot en skostorlek som är över 42 kommer du mest troligt inte att hitta någon damsko som passar. De tillverkas helt enkelt inte i den storleken. En kvinna med storlek 41 och uppåt kan hitta bättre skor för sin fotstorlek bland herrskorna.

Herr: 4 populäraste löparskorna

 • Fivefingers Women's V-Trail 2.0 Black/Yellow

  Fivefingers Women's V-Trail 2.0 Black/Yellow
  V-trail i herrmodell är en teknisk och minimalistisk sko för löpare, en idealisk off-road barfotasko!.Perfekt för ojämnt underlag. V-Trail är en slitstark sko med mjukt material som andas. Innersula: 2mm EVA + Poly Fabric SocklinerMellansula: N/AYttersula: Gummi 5 mm + 3D CocoonÖvre material: Polyester + elastanMaskintvätt Kallt / lufttorkas
 • Altra Men's Mont Blanc Coral/Black

  Altra Men's Mont Blanc Coral/Black
  Mont Blanc är en race- och tävlingssko för trail från Altra. Herrstorlekar. Mellansulan av Altra EGO™ MAX ger en lyxig, lätt och snabb känsla med bra respons. Vibram® LiteBase yttersula med mikro- och makrodobbar för bra grepp i de flesta typer av terräng. Ultralätt, hyper-ventilerande ovandel designad med bra skydd och med material strategiskt placerat där det behövs.Passform: Altra Medium FitTotal sultjocklek: 30 mmDämpning: MaxPlattform: Balanced Cushioning™ och FootShape™ tåboxMellansula: Altra EGO™ MAXYttersula: Vibram® LiteBaseOvandel: Ultralätt och hyper-ventilerande meshAnvändningsområde: Trail-/terränglöping, race- och tävlingsskoAndra egenskaper: Gaitertrap™
 • Halti Men's Tempo 2 Running Shoe Black

  Halti Men's Tempo 2 Running Shoe Black
  Men's Tempo 2 Running Shoe från Halti är väldämpade löparskor för herr. Träningsskorna är designade för löpning och träning på hårt underlag. Ovandelen är tillverkad i välventilerad, fukttransporterande textil och innersulan i Memory Foam går att ta ut för vädring.
 • Asics Men's Gel-Fujisetsu 3 Gore-Tex Black/New Leaf

  Asics Men's Gel-Fujisetsu 3 Gore-Tex Black/New Leaf
  Men's Gel-Fujisetsu 3 Gore-Tex från Asics är löparskor för herrar som föredrar att springa utanför spåret. Skorna har flera tekniska komponenter för att göra din löparrunda så bekymmersfri som möjligt. Med ett vattenavstötande GORE-TEX membran på ovansidan kan du springa i våt terräng, och GEL™ teknologin i mellansulan ger utmärkt stötdämpning på hårda underlag.

Dam: 4 populäraste löparskorna

 • Hoka Women's Rincon 3 Wide Black/White

  Hoka Women's Rincon 3 Wide Black/White
  Women's Rincon 3 Wide är de lättaste löparskorna från Hoka One One och passar till damer som föredrar att springa på asfalt eller hårda grusvägar. Skorna har en bredare läst, asymmetrisk plös, tunn dragflärp vid hälen och ventilerande överdel. Den otroligt lätta mellansulan ger dämpning där du behöver det som bäst och yttersulan förser dig med säkert grepp.
 • Saucony Ride 15 W Wide

  Saucony Ride 15 W Wide
  USA storleksnumrering Ett pålitligt och mycket bekvämt val även för långa löpturer. Denna femtonde version är lättare än sin föregångare, men har ändå bättre stötdämpning. Hälen och basen har designats om: gångarten är stabilare och mer balanserad. 360º passformen gör att Ride 15 sitter som en... handske. Deras 8 mm fall hjälper även avslappnade löpare att projicera sin styrka framåt. - Bred sista modell - För ett neutralt steg - Mellansulans PWRRUN-skum är något mjukare än andra EVA-skum, men har fortfarande en bra löpkänsla – Tack vare FORMFIT-konstruktionen sitter skorna tätt runt hela innersulan – Ytmeshtyget är styvt och flexibelt på precis rätt ställen, vilket förbättrar både passform och löpkomfort - Bashöjd 32 mm, spetshöjd 24 mm, fallhöjd 8 mm – TRIFLEX yttersula har en väldigt flexibel struktur - Vikt 277 g Det är en bra idé att kombinera åkturen med antingen Triumph (starkt dämpad) eller Kinvara: Enligt en studie minskar jogging med mer än ett par skor skaderisken med upp till 38 %. Kinvara är ett alternativ för den hårt arbetande löparen, medan Triumph är ett graciöst alternativ för långlopp.
 • Fivefingers Women's KSO EVO Black

  Fivefingers Women's KSO EVO Black
  KSO EVO från Fivefingers i dammodell har en idealisk kombination av grepp och skydd. Med KSO EVO upplever du terrängen med ett fantastiskt grepp och flexibilitet. Med mindre än 5 mm, ger den tunna sulan fantastisk markkontakt samtidigt som den är tillräckligt slitstark för att dämpa. KSO EVO är en slitstark sko som andas.Innersula: 2 mm EVA + Drilex SocklinerMellansula: N/AYttersula: Rubber 3mmÖvre material: Polyester tygVeganskMaskintvätt Kallt / lufttorkas
 • Fivefingers Women's V-Run Black/Yellow/Purpel

  Fivefingers Women's V-Run Black/Yellow/Purpel
  Bikila EVO är en helt omdesignad sko, byggd för de som söker en sko som bjuder på fördelarna av barfotalöpning men med lite mer dämpning under hela foten. Bra för längre rundor eller dig som är ny på minimalistiska skor. Damstorlekar. Maskintvättbara på skonprogram, lufftorkasMaximal sulhöjd: 8,5 mm (2,5 mm yttersula av gummi, 4 mm EVA-mellansula, 2 mm innersula)

Varför är det viktigt att ha löparskor som passar?

Att undvika skador och skavanker är det absolut viktigaste till att vi tycker man bör hitta en bra passande löparsko. Det handlar inte primärt om att välja den sko man springer snabbast i. För att bli bättre på löpning måste vi kunna träna och skador, skavsår, blånaglar med mera kan sätta stopp för träningen.

En löparsko som sitter bra på foten kommer att jobba med dig i din löpträning. Då spelar det ingen roll om det är en damsko eller herrsko du springer med.

Finns det nån tillverkare som gör Unisex löparskor?

Ja vi har faktiskt sett att det finns Hoka skor i unisex-version av modellen Rocket X.