Skillnader på löparskor Dam vs Herr

Nästan alla skotillverkare gör olika modeller av sina löparskor för dam och herr. Men varför är det så och vilka är skillnaderna man ser och inte ser i skorna? Vi har tagit reda på varför och ger dig här en del av förklaringarna.

När man går in i en butik eller besöker en nätbutik är alla löparskor nästan alltid uppdelade i Dam- och Herr-skor. Du ser det kanske direkt på att storlekarna är olika och att tillverkarna sätter olika färger och mönster på dem, men det finns andra skillnader som inte är lika tydliga.

Att köpa en sko som passar ens kropp, vikt och löpsteg är mycket viktigare än att välja rätt löparkeps dam eller herr... finns det ens?

1. Olika passform på löparskorna till tjejer och killar

Killar och tjejers fötter är olika även om det finns en stor spridning och ett överlapp mellan könen. En uttalad skillnad som gör att man tillverkar olika skor är passformen.

Damskorna är smalare i hälen, bredare i framfoten och lite smalare längs med än vad herrskor är som har en bredare läst. Att framfoten är bredare beror inte på att damfötter spretar mer utan hänger en del ihop med att de oftare drabbas av hallux valgus.

Klassificering av skobredd

Bredden på löparskor kan klassificeras som medium, bred och extra bred. Det är något som tillverkarna kan ange med beteckningar och dessa är olika för dam- och herrlöparskor.

Bredd Dam Herr
Medium B D
Bred D 2E
Extra Bred 2E 4E

2. Skillnader i mellansula och dämpning

Kvinnor väger generellt sett mindre än vad män gör och av den anledningen behöver inte mellansulan ha lika mycket dämpning. Man skulle kunna tänka sig att inte göra nån skillnad här men vill man hålla nere vikten på löparskon är det onödigt att ha dämpning som inte ger något.

3. Pronation och Q-vinkeln

Ytterligare en faktor som skotillverkarna använder när de designar löparskor olika för dam och herr är något som kallas för Q-vinkel. Det är vinkeln mellan främre lårmusklerna och knäskålen. Då kvinnor generellt sett har bredare höfter än män kommer denna Q-vinkel att vara större, något som hänger ihop med att kvinnor oftare pronerar.

Detta märks på yttersulan som ofta har förstärkningar för att hålla längre vid pronerande löpsteg. Det kan också innebära att tillverkaren har lagt olika densitet i mellansulans skum för att kompensera för pronationsisättningen.

4. Storlek, Färger och Design

De tydligaste skillnaderna är de vi ser direkt och det är att damstorlekar ofta går från 36 till 42 medan herrskor tillverkas i 38-47/48. Sedan kan det vara så att en del färger och mönster endast finns i dam- eller herrkollektionen. De vanligaste färgerna som svart, marinblått och vitt brukar användas både till dam- och herrskor.

Kan Dam köpa Herr? Kan Herr köpa Dam?

Den bästa skon är den som passar din fot! Självklart ska man inte låsa sig vid att man som tjej måste välja från hyllan med damskor. En kille behöver heller inte stirra sig blind på modellerna på herrhyllan.

Börja med att bestämma vilken storlek du behöver och börja sedan testa dig fram med löparskor från båda kollektionerna. Har du däremot en skostorlek som är över 42 kommer du mest troligt inte att hitta någon damsko som passar. De tillverkas helt enkelt inte i den storleken. En kvinna med storlek 41 och uppåt kan hitta bättre skor för sin fotstorlek bland herrskorna.

Herr: 4 populäraste löparskorna

 • Men's Rincon 3

  Men's Rincon 3
  Men's Rincon 3 är de lättaste löparskorna från Hoka One One och passar till herrar som föredrar att springa på asfalt eller hårda grusvägar. Skorna har en asymmetrisk plös, tunn dragflärp vid hälen och ventilerande överdel. Den otroligt lätta mellansulan ger dämpning där du behöver det som bäst och yttersulan förser dig med säkert grepp.
 • Men's Tempo 2 Running Shoe

  Men's Tempo 2 Running Shoe
  Men's Tempo 2 Running Shoe från Halti är väldämpade löparskor för herr. Träningsskorna är designade för löpning och träning på hårt underlag. Ovandelen är tillverkad i välventilerad, fukttransporterande textil och innersulan i Memory Foam går att ta ut för vädring.
 • Men's Gel-Fujisetsu 3 Gore-Tex

  Men's Gel-Fujisetsu 3 Gore-Tex
  Men's Gel-Fujisetsu 3 Gore-Tex från Asics är löparskor för herrar som föredrar att springa utanför spåret. Skorna har flera tekniska komponenter för att göra din löparrunda så bekymmersfri som möjligt. Med ett vattenavstötande GORE-TEX membran på ovansidan kan du springa i våt terräng, och GEL™ teknologin i mellansulan ger utmärkt stötdämpning på hårda underlag.
 • Men's Fresh Foam X Vongo V5

  Men's Fresh Foam X Vongo V5
  Men's Fresh Foam X Vongo V5 från New Balance är ett par löparskor för herr med maximal dämpning i sulan. I den här skon får du stöd i varje steg från den mjuka Fresh Foam X mellansulan och ett medialt inlägg som kontrollerar din pronation.

Dam: 4 populäraste löparskorna

 • Women's Mach 5 Wide

  Women's Mach 5 Wide
  Mach 5 Wide ger extra utrymme i tåboxen med jacquard-meshtyget och Lay-flat tungan ger en optimerad passform och komfort. En stabil och lätt sko med perfekt balans mellan hastighet och komfort för både nybörjare och mer avancerade löpare. *Damstorlekar
 • On Cloud X Women

  On Cloud X Women
  Bli starkare och spring längre med On Cloud X Women, denna lätta löparsko i dammodell är en allroundare och den perfekta träningspartnern för dig med en aktiv livsstil. Denna löparsko är framtagen med en lätt funktionsorienterad stickad mesh-ovandel som har en konstruktion av högsta kvalitet och materialstyrka. Ovandelen har en utmärkt andningsförmåga för att hålla fötterna svala och ger stöd utan att begränsa rörelsefriheten. Reflekterande detaljer ökar även synligheten när det är mörkt. Skon har en CloudTec®-yttersula erbjuder explosiva rörelser i alla riktningar tack vare Zero-Gravity skummet som håller vikten till ett absolut minimum för maximal rörlighet. Hälskyddet är precisions-gjutet för att hålla dig stabil utan belastning medan linningen är gjord av dual-density för ökad komfort och hållbarhet. Specifikationer Bäst för: Inomhus- & utomhusträning Vikt: 229 g Drop: 6 mm
 • Women's Mach 5

  Women's Mach 5
  Hokaoneone kombinerade designen av Mach 4 och Mach Supersonic för att skapa Women's Mach 5. Denna löparsko för dam passar utmärkt för löprundan på asfaltsspåret. Med en ovansida i luftig och lätt mesh som omsluter foten.
 • Women's Tempus

  Women's Tempus
  Women's Tempus är löparskor för damer från Saucony som erbjuder stabilitet och stötdämpning i varje steg. PWRRUN PB stötdämpning i kombination med PWRUN passform omfamnar hela foten från hälen till tårna, och erbjuder stötdämpning i varje steg.

Varför är det viktigt att ha löparskor som passar?

Att undvika skador och skavanker är det absolut viktigaste till att vi tycker man bör hitta en bra passande löparsko. Det handlar inte primärt om att välja den sko man springer snabbast i. För att bli bättre på löpning måste vi kunna träna och skador, skavsår, blånaglar med mera kan sätta stopp för träningen.

En löparsko som sitter bra på foten kommer att jobba med dig i din löpträning. Då spelar det ingen roll om det är en damsko eller herrsko du springer med.

Finns det nån tillverkare som gör Unisex löparskor?

Ja vi har faktiskt sett att det finns Hoka skor i unisex-version av modellen Rocket X.