Så klarar du springa milen under 45 minuter

Det är många som har som mål att kunna springa milen under 45 minuter. Det är en tid som de allra flesta kan klara av med målmedveten träning. Hur lång träningsperiod som behövs beror på flera faktorer men några bra träningspass att lägga in i träningsprogrammet tänkte vi tipsa om.

milen under 45 minuter

Vilket tempo krävs för att klara 10 km på mindre än 45 minuter?

Det är ganska enkelt att räkna ut vilket löptempo som krävs för att hålla sig under 45-minutersgränsen. 45 delat på 10 är 4,5... alltså ett tempo på 4:30 min/km. Vill du räkna på andra distanser och tider kan du använda vår kalkylator för medelhastighet och snittempo.

Träna för att klara 45-minutersgränsen

För att klara att springa snabbare på långdistans kan man jobba med olika saker. Dels konditionsträning men också löpteknik och styrketräning kan bidra till att man blir en bättre löpare.

Det finns olika skolor i hur man bäst tränar upp sin kondition där en del fokuserar på lågpulsträning medan andra kör tröskelträning. Många elitlöpare kör både och där man varvar under veckan men också under årets säsonger.

En bra bas utgörs av volymträning med många pass i låg puls, det som brukar benämnas "zon 2"-träning eller lugna distanspass. Ett sånt pass är ofta på 1 timme eller längre och man håller sig kring 60-70% av sin maxpuls.

Tröskelpass genomförs i ett högt, jämnt tempo precis under tävlingsfart och det är de här passen som blir en bra måttstock för dig som har som mål att nå under 45 minuter. Hur långt klarar du idag att springa med ett 4:30 tempo? Under ett tröskelpass med löpning kör man till exempel 10x3 minuter precis under det tempo där mjölksyran börjar ackumuleras.

Löpteknik är en tredje faktor som kan leda till snabbare kilometertider på milen. Om du brukar gå ut i 4:30 tempo med målet att gå i mål under 45 minuter men missar målet med 1-2 minuter kan klara dig med förbättrad löpteknik. Titta på filmer eller boka en löpcoach för en PT-timme där ni kollar över din teknik, fotisättning och överkroppens position.

Styrketräning kanske inte är det du tänker att en elitlöpare inom långdistanslöpning lägger mestadelen av sin tid på. Men styrka och spänst är två komponenter som kan bidra till att du springer snabbare. Mycket fokus brukar ligga på benstyrka, spänst i vader och en stark core.

Kapa den sista minuten med nya skor

Även om det inte syns direkt på dina gamla löparskor så blir de också trötta med tiden. För dig som jagar sekundrarna för att ta dig ner under 45-minutersgränsen kan ett par nya löparskor hjälpa dig.

Har du förresten provat löparskor med kolfiberplattor? Det finns flera löpare som vittnar om att det ger flera sekunder per kilometer. Om du idag springer milen på 46 minuter och behöver kapa 1 minut - då kan de skorna ge dig den extra skjutsen du behöver.