Löpcoach

Det finns alltid något att förbättra hos en löpare, oavsett nivå. En löpcoach kan hjälpa till och coacha mot bättre löpteknik, rätt träning för ökad kondition eller löpcoachning för att nå ett visst mål. På den här sidan kan du läsa om allt som har med en löpcoach att göra.

Utbildning till löpcoach

Precis som löpare håller olika nivå kan en löpcoach vara utbildad och ha det som jobb eller göra det på fritiden av intresse. Det finns flera ställen i Sverige där man kan gå utbildningar för att bli diplomerad löpcoach. En sådan utbildning lägger grunden för att man sedan kan professionellt jobba med att hjälpa människor att bli bättre löpare.

Utbildning till löpcoach i Sverige

Utbildade löpcoacher jobbar inom friskvård och på träningsanläggningar, leder löpargrupper eller arbetar som personlig tränare. Det finns flera aktörer som erbjuder löpcoachutbildning i Sverige och några av de är Träningsakademin, Runacademy och Axelsons PT Education. Kraven på deltagare skiljer sig lite åt där vissa kräver att man har en PT-utbildning i botten och andra inte för att kunna bli löpcoach.

Varför utbilda sig till löpcoach?

För att kunna hjälpa människor som vill bli bättre löpare är det bra att ha goda kunskaper om hur man tränar löpning på bästa sätt, olika sätt och handleder andra människor. Alla löparcoacher har ett brinnande intresse för löpning och springer eller har sprungit mycket själva.

Ens egen erfarenheter från löpningen kan man självklart förmedla till andra men vi är alla olika och för att kunna svara upp på olika människors behov är det bra med en bredare kunskap om konditionsidrott, löpning och coachning.

Den som är utbildad träningsinstruktör och vill nischa sig mot konditionsträning och löpning kan spetsa sin kompetens och CV genom att addera en specifik löpcoachutbildning. Ska man jobba som löparcoach är det då bra att välja en aktör som är renommerad och utfärdar diplomerade tränarkurser för löpning.

Vad kostar en löpcoachutbildning?

Priset på en utbildning till löpcoach varierar beroende på aktör och kursens omfattning. Vi har kollat upp vad några utbildare i Sverige tar för sina kurser under 2023.

Utbildare Kurs Pris 2023
Tränarakademin Dipl. Löpcoach Steg 1 4995 kr
Tränarakademin Dipl. Löpcoach Steg 2 5995 kr
Axelsons PT Education Löpcoach Steg 1 2490 kr
The Academy Löpcoach 6500 kr

Utöver de här utbildarna finns det kurser för löpcoacher som ges inom ramen för ggruppledd löpträning genom till exempel RunAcademy, VarjeSteg med flera.

Anlita en löpcoach

Den andra sidan är personer som vill anlita en löpcoach för att bli en bättre löpare och få hjälp med löpträningen. Möjligheterna till att skaffa sig löpcoaching är lite olika beroende på vart i landet man bor. Det är inte på alla orter som det finns löpcoacher att hitta.

I de flesta större städer finns renodlade löpcoacher och löpgrupper men också möjligheten att köpa PT-timmar, med fokus på löpning, hos personliga tränare eller träningsanläggningar. I Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Linköping finns det flera företag man kan vända sig till. Exempel är Urban Tribes, Runacademy, VarjeSteg, Team Nordic Trail och Next Level Running.

Den som inte har någon av dessa möjligheter kan antingen resa till orten för att få sin löpcoachning fysiskt eller välja att genomföra sessioner online.

Löpcoach på löparbana

Löpcoachning online

På senare tid har det ploppat upp verksamheter som ger träningscoachning online, digitalt. De som erbjuder dessa tjänster har lite olika paket om omfattning på löpcoachningen. Det kan vara alltifrån att skräddarsy ett träningsprogram för att nå ett visst löpmål eller att ta ett helhetsgrepp med kost, löpning och styrketräning.

Onlinecoachning kan gå till på lite olika sätt där vissa coacher erbjuder videosamtal, andra har chatfunktioner och några jobbar med onlineplattformar. Vissa coacher gräver på djupet och tittar på uppladdad träningsdata från pulsklocka, digital träningsdagbok och skattning av känslan vid olika träningspass.

Beroende på vad som är ditt mål med träningen får man oftast bra hjälp med att lägga ett träningsprogram på en lagom nivå. En del vill gå ned i vikt och andra vill nå målet att göra milen under en viss tid. Löpträningen ser olika ut beroende på målet.

Gå kurs i löpteknik

En faktor som kan vara väldigt avgörande för löparen är löptekniken. För nybörjaren kan det vara att förbättra tekniken för att få ett lättare löpsteg. För den mer tränade kan det vara att finjustera tekniken för att kapa de där extra sekundrarna per kilometer så att man tar sig ner under tre timmar på maraton.

Löpteknikskurser är svåra att genomföra online så där är det rekommenderat att man bokar en kurs med fysisk närvaro. En kurs i löpteknik kan bestå i nån timme med en löpcoach eller så kan den ingå i en löparresa till nåt trevligt ställe.

I Stockholm, Göteborg och Malmö finns det möjlighet att boka en PT-timme med före detta landslagslöpare. Löpskola med coach heter det och finns att boka genom Live It upplevelsepresenter.

Detta kan vara ett bra tips på en bra present till en löpare. Det funkar ju både till nybörjare och en som springer lite mera men kan dra nytta av förbättrad teknik.

Det finns några som erbjuder webbaserad coachning med löpstegsanalys. För att kunna delta på en sådan måste man ha bra möjlighet att kunna filma sig själv när man springer. Saker som coachen tittar på är till exempel fotisättning, stegfrekvens, överkroppens position och armarnas rörelser.

Träningscoach i klockan

I många löparklockor finns idag datadrivna, virtuella träningscoacher. Man kan få förslag på träningspass direkt i sin pulsklocka eller via en ansluten träningsapp.

Med hjälp av data om din kropp, din ålder och dina mål kan de smarta träningsklockorna lägga upp ett träningsschema som utvecklar din löpning och kondition. Genom att mäta dina dagsform, hur bra du sovit och vilken HRV du har idag föreslår den bra träningspass - eller vila!

För att få en bra utveckling bör man stressa kroppen på ett lagomt sätt. Klockorna från till exempel Garmin, Suunto och COROS har stöd för att vara löpcoacher åt oss användare. Oftast är det inbyggt att klockan räknar ut ett belastningsindex som analyserar dina senaste träningspass, uppskattar din VO2max och mäter prestationsnivån för dagen.