6 typer av intervaller på löpband

Intervallträning är en typ av träning som går ut på att växla mellan perioder med högintensiv träning och lågintensiv träning eller vila. Löpintervaller kan vara ett effektivt sätt att förbättra din kardiovaskulära kondition, snabbhet och uthållighet, samt öka din ämnesomsättning och bränna fler kalorier. Det finns flera olika sätt att springa intervaller på ett löpband där man kan kontrollera hastighet, lutning och perioder enkelt.

Kom ihåg att värma upp ordentligt före och ta en lugnare period efter ditt intervallpass, och att lyssna på din kropp och justera intensiteten och varaktigheten på dina intervaller efter behov.

Förslag på löpintervaller

  • Tempointervaller: Växla mellan korta perioder av högintensiv löpning och aktiva återhämtningsperioder med lägre intensitet. Du kan till exempel köra 70/20 där du springer hårt i 70 sekunder och vilar aktivt i 20 sek.
  • Backintervaller: Ställ in löpbandet på en brant lutning för dina högintensiva intervaller och för sedan tillbaka det till en flackare lutning eller ingen lutning under dina återhämtningsperioder.
  • Pyramider: Börja med ett kort intervall med hög intensitet, följt av ett längre intervall med lägre intensitet. Fortsätt att lägga till tid till högintensiva intervaller och subtrahera tid från lågintensiva intervaller tills du når pyramidens högsta punkt. Arbeta dig sedan neråt och vänd på mönstret.
  • Tabata-intervaller: Använd Tabata-protokollet, som består av 20 sekunders högintensiv träning följt av 10 sekunders vila, som upprepas i totalt 8 varv.
  • Yasso-intervaller: Använd Yasso-protokollet, som går ut på att springa en uppsättning 800-metersintervaller i en takt som motsvarar din måltid på en tävling. Om du till exempel vill springa ett maraton på 4 timmar, skulle du sikta på att springa varje 800-metersintervall på 4 minuter.
  • Fartlek: Istället för att använda specifika tidsintervall, blanda ihop intensiteten på din löpning genom att lägga in perioder av snabbare löpning när du känner för det, och sedan lätta tillbaka till ett bekvämt tempo. Fartleksintervaller görs lättare utomhus i kuperad terräng.

Effekter av löpträning med intervaller

Det finns många fördelar med intervallträning och några av de är:

Förbättrad hastighet och uthållighet: Genom att utmana din kropp med korta perioder av högintensiv träning kan du förbättra din kropps förmåga att prestera med högre intensitet under en längre tid.

Förbättrad metabolisk respons: Intervallträning har visat sig öka din kropps ämnesomsättning under en längre tid efter ditt träningspass, vilket leder till en ökad kaloriförbränning.

Ökad muskelstyrka: Intervallträning kan också hjälpa till att förbättra din muskelstyrka och kraft, vilket kan vara fördelaktigt för löpare som vill förbättra sin prestation både på korta och långa distanser.

Tidseffektivt: Intervallträning kan vara ett mer tidseffektivt sätt att genomföra ett träningspass på, då du kan få samma fördelar på kortare tid jämfört med ett steady-state pass.

Det är viktigt att komma ihåg att intervallträning bör integreras i ditt övergripande träningsprogram på ett balanserat och gradvis sätt. Glöm inte bort att lyssna på din kropp, att värma upp före första intervallen och att låta kroppen lugna ner sig med en avkylningsperiod efter sista löpintervallen.