Springa Långsamt: Bli bättre löpare med Slow Running

Du kan springa långsamt i ett lugnt tempo och ändå vara trygg i att du får bra löpträning. Du behöver inte springa snabbt för att vara löpare. Att springa i joggingtempo, zon 2, har många positiva effekter på kroppen och är behagligt i jämförelse med tuffa intervaller. Läs vidare om trenden som vissa kallar för slow running.

Två stycken springer långsamt bredvid varandra och pratar samtidigt

Pulszon 2: vår definition på långsam löpning

Att springa långsamt är ett relativt uttryck som kan variera beroende på en individs kondition, erfarenhet och vanor. Om vi ska ha en generell definition så får det bli att springa i en takt som är långsammare än din genomsnittliga löphastighet.

Ett lugnt och långsamt tempo kan vara det tempot där du med lätthet kan prata utan att behöva kippa efter andan. Om du använder en pulsklocka är det pulsen som avgör om tempot är långsamt och inte hastigheten.

Det finns olika pulszoner och med långsamt löptempo menar vi zon 2, vilket motsvarar en låg till moderat intensitet. Målet är att ligga på cirka 60-70% av maxpuls så det är viktigt att ställa in rätt maxpuls i sin träningsklocka eller träningsapp.

Värt att notera är att "långsam" inte nödvändigtvis innebär "dålig". Långsamma träningspass är en viktig del av många löparträningsprogram.

Effekter på kroppen av löpning i lugnt tempo

Det finns flera positiva effekter av slow running, att springa i ett lugnt tempo. Tillsammans leder dessa till en förbättrad kondition och du blir en bättre löpare.

  1. Förbättrad hjärt-kärl kondition: Löpning i zon 2 hjälper till att stärka hjärtat och öka dess effektivitet, vilket förbättrar din kardiovaskulära kondition.
  2. Ökad fettförbränning: I denna zon, använder kroppen mer fett än kolhydrater som bränsle, vilket kan bidra till viktminskning med din löpträning och förbättrad kroppssammansättning över tid.
  3. Förbättrar aerob kapacitet: Träning i zon 2 ökar din kropps förmåga att använda syre mer effektivt, vilket förbättrar din övergripande aeroba kapacitet.
  4. Muskeluppbyggnad och återhämtning: Långsam löpning bidrar till att stärka muskler utan den stora påfrestning som högintensiv löpning kan medföra. Det är också en bra återhämtningstakt efter hårda träningspass.
  5. Minskad risk för skada: Eftersom intensiteten är lägre, är risken för överansträngning och skada mindre jämfört med högintensiv löpning.
  6. Ökad mental styrka och uthållighet: Långdistanslöpning kan vara en mental utmaning och hjälper till att bygga mental styrka och uthållighet, vilket kan vara användbart i alla aspekter av livet.
  7. Förbättrad allmänhälsa: Regelbunden fysisk aktivitet, inklusive långsam löpning, har visat sig bidra till att minska risken för en rad hälsoproblem, inklusive hjärt-kärlsjukdomar, vissa typer av cancer, typ 2-diabetes och mer.