Gubbvad
Det kallas i folkmun för gubbvad men det är ingen diagnos som används inom medicin. Dessa muskelbristningar i vaden kan komma efter snabb löpning och upplevs akut som ett hugg i vaden. Det är inte bara gubbar som drabbas av detta, även gummor och löpare i lägre åldrar.
Varför uppstår gubbvad?
Det finns lite olika orsaker som brukar listas som tänkbara och det är försämrad cirkulation i underkroppen, för hög belastning och kanske för snabb ökning vid start efter träningsuppehåll.
Kanske är det just det senare som passar in på gubbarna som fått för sig att löpträna igen i tron om att kroppen fortfarande är ung och vältränad. Vadmusklerna är helt enkelt inte i form för att springa som de gjorde en gång i tiden.
Löpning är inte den enda aktiviteten där denna typ av muskelbristningar och krampkänsla kan uppstå. Alla sporter där man gör ruscher och snabba riktningsförändringar utgör en risk. Tennis, badminton och innebandy är också det sporter där gubbvaderna förekommer.
Grundorsaken till gubbvad behandlas
Gubbvad är någon fastställd diagnos utan ett samlingsnamn på ett symptom. Därför är det viktigt att den behandling och rehabilitering som sätts in fokuserar på orsaken. Den allra enklaste åtgärden är att undvika det som gör ont och träna nånting annat tills det har läkt ut av sig själv.
Vanligaste orsaken är en muskelbristning i gastrocnemius (cirka 2/3 av alla fall). Ungefär 20% av gubbvaderna beror på en bindvävsskada mellan soleus och gastrocnemius.
Så undviker du gubbvad vid löpträning
Det är viktigt att öka sin löpträning successivt och inte gå för snabbt fram. Om det var längesen man tränade är det bättre att ta korta, lätta turer i början och sedan trappa upp i lagom takt.
Detsamma gäller om man byter skor eller löpteknik. Har man till exempel sprungit mycket med hälisättning och nu vill springa mer på framfoten, kanske i minimalistiska löparskor, gäller samma sak. Den övergången kommer att innebära mycket ökad belastning på vadmusklerna och därför är det inte helt ovanligt att gubbvad drabbar en i såna lägen.
Det finns ingen bevisad medicinskt effekt av kompressionsstrumpor eller vadsleeves men många upplever att det känns skönt med såna på.