Så kan AI vara din tränare

Artificiell intelligens och löpning

Stora datamängder öppnar för AI att vara tränare och hitta bra modeller för träning, återhämtning, nutrition med mera som kan hjälpa dig bli bättre löpare. Enheter som samlar in data är till exempel löparklockor med gyro, pulsmätning och gps, smartphones och även löparskor med inbyggd mätteknik. En bra AI-modell ska ta hänsyn till varje individs personliga data och kunne ge tips och råd för hur vi bättre kan uppnå våra mål som löpare.

Varför använda AI inom träning och sport

Användningen av AI-teknik inom löpning och sport kan erbjuda flera fördelar för både professionella elitlöpare och motionärer. Många elitidrottare har förlitat sig på coacher för att optimera sin träning mot uppsatta mål.

Löpcoacher kan med modern teknik få mycket stöd för sina tips och råd, vilket kan göra de ersättningsbara helt och hållet av AI på sikt. Det finns redan idag många virtuella coacher inbakade i appar och man kan få tips om dagens träningspass. De här bygger delvis på manuellt angivna algoritmer men också en hel del insamlad data från användare.

Löpcoachning på friidrottsbana

Forskning om AI och löpning

Det forskas mycket inom ämnet AI, idrott och hälsa just nu. En svensk forskare som jobbar med just löpning och artificiell intelligens är Moa Johansson, Associate Professor vid Göteborgs Universitet (Computing Science).

I samarbete med Göteborgsvarvet analyseras data från deltagare insamlad under tio år. I modellen tar de också in data om väder och temperatur från de olika loppen.

Den här typen av analyser och forskning kan på sikt förbättra och skapa bättre AI-coacher som alla kan få tillgång till via appar eller pulsklockor.

Träningsprogram för marathon signerat ChatGPT

Vi bad ChatGPT lägga upp ett bra träningsprogram för att klara marathon under 3 timmar. Förutsättningar vi gav den var:

  • Personligt rekord: 3:16:32
  • Kan träna 5 dagar i veckan
  • Vikt: 79 kg
  • Längd: 184 cm
  • Tidsram: inom 1 år

Resultatet blev ett löpträningsprogram med fem föreslagna pass och två vilodagar. Så här såg det ut:

Dag Träningspass Utförande
Måndag Långsamt distanspass 12-24 km i ett lugnt tempo, runt 5:30-6:00 min/km
Tisdag Intervallträning Uppvärmning: 2 km lätt jogg
5-10 x 1000 m intervaller med 1-2 min vila mellan varje intervall, runt 3:45-4:00 min/km
Nedvärmning: 2 km lätt jogg
Onsdag Vila -
Torsdag Tempopass Uppvärmning: 2 km lätt jogg
8-16 km tempo, runt 4:10-4:20 min/km
Nedvärmning: 2 km lätt jogg
Fredag Långsamt distanspass 8-16 km i ett lugnt tempo, runt 5:30-6:00 min/km
Lördag Vila -
Söndag Långdistanspass med progressivt tempo 24-32 km, starta lugnt runt 5:30 min/km och öka successivt till 4:30 min/km mot slutet

Den avslutar också med att skriva att man ska öka volymen gradvis med 5-10% per vecka men att inkludera återhämtningsveckor med minskad volym var tredje till fjärde vecka. Som tillägg för att öka löpeffektivitet och minskad risk för skador ska man inkludera styrketräning två gånger i veckan.

Det är ganska så hård träning med två riktigt tuffa tröskelpass, men det är nog vad som krävs för att ta sig ner under 3 timmar på maratondistansen inom ett år från utgångspunkten. Vi frågade om det går att nå målet utan att köra intervallträning, men fick som svar att det inte är sannolikt.

Programmet är ganska så likt träningsprogram för marathon som man kan få via olika coachingtjänster, men kanske lite tuffare start. Där brukar det också ges förslag om två tempopass och resten lugn distans med ett långpass per vecka.