Uttrampad hälkudde (Hälkuddeinsufficiens)

En typ av överbelastningsskada som kan drabba löpare är uttrampad hälkudde, eller hälkuddeinsufficiens som det heter med lite mer medicinska termer (engelska: Fat Pad Syndrome). Smärtan ökar från låg till hög ju längre dagen går och vid ökad belastning som löpning eller långvarigt stående på hårt golv.

Uttrampad hälkudde, bubblor i fettkudden på hälen

Orsaker till uttrampad hälkudde

Att det rör sig om en överbelastning är ganska givet men varför man drabbas av uttrampad hälkudde kan bero på flera orsaker. Det kan vara för att underlaget är för hårt i kombination med att dämpningen i skorna är för liten.

Kännbara och synliga tecken på hälkuddeinsufficiens

Smärtan är det uppenbara som känns men det sammanfaller också ofta med synliga tecken på hälen. Det kan börja synas små bubblor i och kring fettkudden vid hälområdet. Fettkudden som ska dämpa fotisättning ska normalt ligga kvar under hälbenet men ger mer eller mindre upp och flyter ut på sidan av hälen.

Motverka och behandla uttrampade hälkuddar

Om du lider av detta kan du göra något av följande för att försöka minska smärtan och återhämta dig.

Det finns tyvärr inga övningar som vetenskapligt har visat sig förbättra problem med uttrampad hälkudde.

Inlägg för uttrampad hälkudde

Här följer några olika typer av in hälinlägg som kan ge avlastning och smärtlindring för dig med uttrampad hälkudde. Läs mer på produktsidan för att se exakt vilken indikation som de tycker att inlägget passar för.

 • Hälinlägg för hälsporre

  Hälinlägg för hälsporre
  Avlastande och behagligt skoinlägg mot hälsporreEtt par mjuka hälinlägg som avlastar dina hälar och minskar smärta vid exempelvis hälsporre. Inläggen är mjuka och tillverkade i silikongel. De&hellip:
 • Skoinlägg - medi Hälsporre Pro

  Skoinlägg - medi Hälsporre Pro
  Ortopediskt hälsporreinlägg avlastar tryck i hälpartiet och längs med plantarsenan för att lindra smärta på grund av hälsporre eller plantarfasciit. Modellen finns även utan metatarsalpelott,&hellip:
 • Hälinlägg

  Hälinlägg
  Skoinlägg mot hälsporreEtt par mjuka och bekväma skoinlägg för dig som har ont i hälarna. Inläggen är idealiska för exempelvis hälsporre. Hälinläggen passar alla typer av skor från sneakers&hellip:
 • Skoinlägg för hälen

  Skoinlägg för hälen
  Stabiliserande skosula för hälenEtt par bekväma skosulor som ska placeras under dina hälar. Sulan är tre centimeter hög vilket gör att du ser längre ut när du använder dem. Hälinläggen stabiliserar&hellip:

Läktid för en uttrampad hälkudde beror mycket på hur man lyckas att avlasta den. Det behövs för att ge bindväven som bygger upp hälkudden lugn och ro att återbilda sig.