Smörja löpband och viktigt underhåll

För att det löpband du köpt till hemmet ska hålla länge behöver du utföra underhåll och service med jämna mellanrum: dagligen, veckovis, månadsvis och varje kvartal smörja löpbandet. Se till att göra dessa steg till en rutin och din investering i löpbandet kommer att löna sig under lång tid.

Löpband som behöver smörjasGnisslar löpbandet och går trögt? Kanske det behöver smörjas?

Dagligt underhåll med rengöringsspray

Så fort du tränat klart för dagen ska du alltid ta för vana att torka bort svett från löpbandet. Använt ett alkoholfritt rengöringsmedel på display, handtag och plastytor.

Veckovis service av löpbandet

Lite beroende på hur mycket löpbandet används såklart, men springer man 3-4 ggr i veckan eller mer så tycker vi att man bör göra följande.

Kontrollera ytan och kanterna på bandet. Om det börjar bli fransigt i sömmar eller på kanterna är det dags att byta ut det. Det gäller även om undersidan av bandet känns hårt.

Känns bandet okej kan du torka av det samt löpbandets ram. Om ditt band går att ställa i lutning kan du höja upp det och dammsuga bort damm som samlats under bandet.

Visste du förresten att du kan minska ackumulering av dammpartiklar genom att ha en skyddsmatta under löpbandet och som minskar statiskt elektricitet, gjord till exempel av gummi.

De metallytor som finns på många träningsmaskiner kan med tiden bli rostiga på grund av fukt och salt från svett. Med till exempel en produkt som Muc-Off Sweat Protect kan man motverka rostangrepp. En sån flaska är också bra att använda vid en veckovis underhållservice.

Månatligt underhåll och kontroll av springbandet

Känn på skruvar och muttrar. Skruva fast ifall de känns lösa och kontrollera att handtag, fotskena och bakre vals är i gott skick.

Smörj ditt löpband varje kvartal

En gång i kvartalet bör man smörja sitt löpband. Det finns tyvärr ingen standard när det gäller typen av smörjmedel men det ska finnas angivet i bruksanvisningen till ditt löpband, vilket som är lämpligt till just det. Det är vanligt med silikonspray eller silikonbaserade oljor. Följ tillverkarens anvisningar helt enkelt. Här följer några exempel på smörja till löpband.

» Master Fitness (5701000264274)

» T-Lube olja löpband (Va68-5634010)

» Silikonolja

Längst fram på löpbandet sitter motorn. Lyft på motorkåpan och kontrollera så att alla kablar sitter fast. Dammsug i motorutrymmet, känn så att drivremmen är spänd och passa på att rengöra den främre valsen.

Hur smörjer man löpbandet?

Vi har letat lite olika demovideos och tycker att GeekyAsianDad har gjort en tydlig instruktionsvideo med sitt F63 Sole Fitness löpband.

Kolla igenom hela klippet så får du lite bra tips på allmänt underhåll av löpband. Det dyker också upp en jättesöt kanin i slutet av filmen. Du kan titta på klippet här.

Kit och produkter för underhåll

  • Abilica - Löpbandsolja 30ml med silikon

    Abilica - Löpbandsolja 30ml med silikon
    Löpbandsolja med silikon. 30 ml olja som innehåller silikon. Användning av olja säkerställer en smidig drift av löpbandet. För att kontrollera om löpbandet behöver smörjas, för försiktigt&hellip: