Underhåll av löpband

För att det löpband du köpt till hemmet ska hålla länge behöver du utföra underhåll och service med jämna mellanrum: dagligen, veckovis, månadsvis och varje kvartal smörja löpbandet. Se till att göra dessa steg till en rutin och din investering i löpbandet kommer att löna sig under lång tid.

Löpband som behöver smörjasGnisslar löpbandet och går trögt? Kanske det behöver smörjas?

Dagligt underhåll

Så fort du tränat klart för dagen ska du alltid ta för vana att torka bort svett från löpbandet. Använt ett alkoholfritt rengöringsmedel på display, handtag och plastytor.

» Eleiko Clean 100% biologiskt nedbrytbart spray

Veckovis löpbandsservice

Lite beroende på hur mycket löpbandet används såklart, men springer man 3-4 ggr i veckan eller mer så tycker vi att man bör göra följande.

Kontrollera ytan och kanterna på bandet. Om det börjar bli fransigt i sömmar eller på kanterna är det dags att byta ut det. Det gäller även om undersidan av bandet känns hårt.

Känns bandet okej kan du torka av det samt löpbandets ram. Om ditt band går att ställa i lutning kan du höja upp det och dammsuga bort damm som samlats under bandet.

Visste du förresten att du kan minska ackumulering av dammpartiklar genom att ställa löpbandet på en gummimatta. Det minskar statiskt elektricitet.

Månatligt underhåll

Känn på skruvar och muttrar. Skruva fast ifall de känns lösa och kontrollera att handtag, fotskena och bakre vals är i gott skick.

Smörja löpbandet kvartalsvis

En gång i kvartalet bör man smörja sitt löpband. Det finns tyvärr ingen standard när det gäller typen av smörjmedel men det ska finnas angivet i bruksanvisningen till ditt löpband, vilket som är lämpligt till just det. Det är vanligt med silikonspray eller silikonbaserade oljor. Följ tillverkarens anvisningar helt enkelt. Här följer några exempel på smörja till löpband.

» Master Fitness (5701000264274)

» T-Lube olja löpband (VA7-5634012)

» Silikonolja

Längst fram på löpbandet sitter motorn. Lyft på motorkåpan och kontrollera så att alla kablar sitter fast. Dammsug i motorutrymmet, känn så att drivremmen är spänd och passa på att rengöra den främre valsen.

Hur smörjer man löpbandet?

Vi har letat lite olika demovideos och tycker att GeekyAsianDad har gjort en tydlig instruktionsvideo med sitt F63 Sole Fitness löpband.

Kolla igenom hela klippet så får du lite bra tips på allmänt underhåll av löpband. Det dyker också upp en jättesöt kanin i slutet av filmen.