Matta under löpband

Underlagsmatta som skyddar golvet

Alla träningsmaskiner utsätts för din kraft och stötar vilket kan orsaka små rörelser mellan maskinen och golvet. Det här gäller även löpband som kan orsaka golvskador på siktoch därför är det bra att placera en matta under ditt löpand.

För att skyddsmattan ska ha nån effekt måste du såklart köpa en matta som är större än yttermåtten på ditt löpband. Tillverkarna av träningsmaskiner och återförsäljar brukar rekommendera tilläggsprodukter som underlagsmatta.

Underlagsmatta 120x220 cm under löpbandMaster Fitness underlagsmatta 120x220 cm

En tumregel är att leta efter mattor som är ungefär 120x220 cm vilket täcker de allra flesta löpbanden på marknaden. Om du skulle få för dig att byta löpband så kan du med andra ord ha kvar din gamla matta.

Både undersidan och översidan på mattan ska vara gjort i ett slitstarkt och halksäkert material. Även om löpbandet inte längre är i direkt kontakt med golvet så vill du inte heller att bandet ska glida över mattan.

Ljuddämpande matta under löpbandet

En matta kan också dämpa ljudet från träningsmaskinen. Oljud och vibrationer från promenadband och löpband kan fortplantas genom golv och väggar, vilket grannar kan störa sig på. En underlagsmatta gjord i ljuddämpande material och bra tjocklek tar ner ljudnivån i rummet.

Skyddsmatta Abilica 107x217 cmSkyddsmatta 107x217cm från Abilica

De flesta mattor är gjorda i PVC som är cirka 5 mm tjockt. Mattan tar däremot inte bort luftbuller som uppstår i löpmaskinen eller gnisslande valsar. För det bör du göra underhåll av ditt löpband för att se om det hjälper mot oljudet.

Skyddsmatta mot svett

En till anledning till varför en skyddsmatta runt löpbandet är en bra investering är mot fuktskador. Vi får anta att du kommer springa mycket på ditt löpband och att svetten kommer att lacka.

Pusselmatta, MultiMat AbilicaMultiMat pusselmatta från Abilica

Det mesta av ditt svett kommer att landa på löpbandet men en del kommer även att hamna utanför. Att det då landar på en matta istället för direkt på golvet minskar risken för fula fläckar på golvet.