Underlagsmatta till löpband

Alla träningsmaskiner utsätts för din kraft och stötar vilket kan orsaka små rörelse från maskinen mot golvet. Golvskador kan uppstå på kort och lång sikt med mycket nötning. Att placera en underlagsmatta under löpbandet minskar risken för att du tvingas till golvbyte tidigare än planerat.

För att skyddsmattan ska ha nån effekt måste du såklart köpa en matta som är större än yttermåtten på ditt löpband. Tillverkarna av träningsmaskiner och återförsäljande butik brukar rekommendera tilläggsprodukter som till exempel matta. En tumregel är att leta efter mattor som är ungefär 120x220 cm vilket täcker de allra flesta löpbanden på marknaden.

Underlagsmatta 120x220 cm under löpbandMaster Fitness underlagsmatta 120x220 cm

Både undersidan och översidan på mattan ska vara gjort i ett slitstarkt och halksäkert material. Även om löpbandet inte längre är i direkt kontakt med golvet så vill du inte heller att bandet ska glida över mattan.

Dämpa ljudet med bra matta under löpbandet

En skyddsmatta kan också dämpa ljudet från träningsmaskinen. Oljud och vibrationer från promenadband och löpband kan fortplantas genom golv och väggar, vilket grannar kan störa sig på.

En underlagsmatta gjord i ljuddämpande material och bra tjocklek tar ner ljudnivån i rummet. De flesta mattor är gjorda i PVC som är cirka 5 mm tjockt. Mattan tar däremot inte bort luftbuller som uppstår i löpmaskinen eller gnisslande valsar. För det bör du göra underhåll av ditt löpband för att se om det hjälper mot oljudet.

Skyddsmatta Abilica 107x217 cmSkyddsmatta 107x217cm från Abilica

Skyddsmatta mot svett och fukt

En till anledning till varför en skyddsmatta är en bra investering är skyddet mot fuktskador. Vi får anta att du kommer springa mycket på ditt löpband och att svett kommer produceras.

Det mesta av ditt svett kommer att landa på löpbandet men en del kommer även att hamna utanför. Att det då landar på en matta istället för direkt på golvet minskar risken för fula fläckar på golvet.

Pusselmatta, MultiMat AbilicaMultiMat pusselmatta från Abilica