Springa på skoterled

På vintern kan man upptäcka nya vägar på löpturer genom att springa på skoterleder. Men var uppmärksam när du springer längs lederna för det finns vissa faror med det: framför, bakom och under dig.

Skoterleder i Sverige

Sverige har ett väldigt utbrett nät med skoterleder i både låglänt terräng och i fjällen. Du har säkert en skoterled nära dig som är uppmärkt med det klassiska röda ledkrysset.

Hårt preparerad skoterled som går bra att springa på

Även om det heter skoterled är det på de allra flesta leder tillåtet att röra sig utan skoter. Skoterkörning ska nämligen ske med stor hänsyn till djur, natur och friluftsliv. Med stöd av detta kan vi som gillar att springa ta skoterleder för att upptäcka nya marker.

Ansvariga för att hålla skoterlederna farbara är Länsstyrelsen, kommunen eller en lokal skoterklubb. De preparerar lederna genom att åka de fram och tillbaka med släp som plattar till och gör de körbara. Skotrar kan lätt åka på mjuk snö och ta sig fram relativt obehindrat. Det är först när det fryst till och kanske varit töväder och sedan blivit kallt igen som vi löpare kan ta oss ut på skoterlederna.

Hitta skoterleder nära dig

Var uppmärksam på skotrar

Skoteråkare gillar när det går fort och när vi löpare rör oss längs leder är det viktigt att vara uppmärksam på skotrar som kommer både bakifrån och framifrån. En god rekommendation är att inte plugga in hörlurar på de löpturer du tar längs skoterled.

Precis som en trail som svänger hit och dit, upp och ner med krön och snäva kurvor kan det när som helst dyka upp en skoter framför dig. En generell hastighetsbegränsning i obebyggt område är 70 km/tim. Du som löpare hörs definitivt inte i det motorbullret, men Du kan höra skotern om du lyssnar uppmärksamt.

När du möter en skoter, eller den kommer ikapp dig bakifrån, så visa gärna att du är villig att ta ett steg åt sidan. Visserligen har du rätt att röra dig på skoterleden och du har företräde, men det känns lite som att man rör sig på "deras" väg.

Måste man raska över isen?

En kall vinter gör att isen fryser till och oftast går delar av skoterleder över vattendrag. Ibland går det över en bäck som annars saknar bro, längs med en älv eller över en sjö. Var försiktig, speciellt i kanterna av vattendrag där de svaga punkterna oftast är.

Skoterled ut på Umeälven från Holmsund i riktning mot Umeå

Du kanske har sett hur man kan åka med en snöskoter i snabbt fart över öppet vatten? Att det går beror dels på farten men också på att tyngden fördelas på en större yta från bandet under skotern. Även om du som löpare väger mycket mindre så är dina fötter det som fördelar tyngden på isen.

Av den anledningen bör man vara lite extra uppmärksam när man kommer fram till en istäckt del av skoterled. Det är inte säkert att den håller för löpning och det kan finnas omständigheter som gjort att snö- och istäcket är skiktat.

Titta till exempel hur det ser ut längs kanten på sjön. Har det varit töväder och sedan snöat brukar man kunna se det där och det finns risk att man sjunker igenom översta lagret och blir dyblöt om fötterna. Är det kallt ute kommer det snabbt att frysa till och det blir en tråkig löptur när fötterna blir till isbitar.

Behöver man särskild utrustning för att springa på skoterleder?

Det korta svaret är egentligen Nej, det behövs ingen särskild utrustning. Man kan springa med sina vanliga vinterlöparskor och så länge det är snö och inte is behövs inga dubbade skor. Om skoterleden är isig och halkig kan man ta på sig Icebugs eller motsvarande skor med metalldubb.

För att minska riskerna vid sjöar och istäckta vattendrag kan man tänka sig ha en ispik eller löparstavar med sig. Det finns teleskopstavar som man kan fälla ihop och bära med sig på löpturen längs skoterleden.