Skoinlägg för dig med plattfot

Att ha drabbats av plattfot (lågt fotvalv, lat. pes planus) kan vara smärtsamt och begränsa vardagen. Man behandlar endast plattfot ifall det upplevs ge problem. Ett hjälpmedel vid plattfot är skoinlägg som avlastar och ger stöd i hålfoten. Plattfoten uppstår nämligen när fotvalvet är nedsjunket och i princip hela fotbladet är i kontakt med marken.

Plattfothet hos barn och vuxna

Plattfothet kan vara antingen medfödd eller förvärvad och inom medicinen gör man också skillnad på rigid eller flexibel plattfot. Det är vanligare att barn har plattfot än vuxna och det beror på att deras bindväv i foten är mjukare. Vid belastning på foten sträcks deras bindvävshinna ut lättare och fotvalvet kan sjunka ned och bli platt.

Ytterligare en faktor som gör att barns fotavtryck påminner om plattfot mer är att de har mer underhudsfett, i synnerhet små barn (1). Fettkudden i fotvalvet får helt enkelt kontakt med marken. Detta är inget som ska behandlas på något sätt eller indikera behov av skoinlägg. Plattfothet hos barn är oftast asymptomatiskt.

Förvärvad plattfothet hos vuxna beror oftast på posterior tibialis dysfunktion (2). Det uppstår när man drabbas av inflammation eller skada på senan som går till bakre skenbensmuskeln. Överansträngning eller fotledsvrickning kan leda till detta.

Så vet du om du är plattfotad

fotavtryck som visar plattfot till höger

Du kan testa om du är plattfotad genom att göra fotavtryck när du star rakt upp och ner. Det finns flera sätt att utföra testet på. Du kan till exempel:

 • Måla med ganska tjock vattenfärg under hela foten och sedan ställa dig på ett vitt papper
 • Kliva i hård packad sand och lyfta upp foten
 • Kliva i en låda med mjöl och se vart mjölet fastnar

Om du ser att hela foten ger avtryck är du plattfotad. De allra flesta ser sina tår, framfoten och sedan en smalare del på utsidan av foten som går bak till hälens avtryck. När den där smala mittendelen är bred, då är det tecken på plattfot.

En del föds med plattfot och har inga problem av det alls i livet. Det är oftast personer som får nedsjunket fotvalv som upplever problemen. Ungefär 30% av befolkningen har eller har haft plattfot någon gång i livet och hos dessa uppträder symptom endast hos 10%.

Hålfotsinlägg som kan hjälpa vid plattfot

 • Skoinlägg pronationsstöd

  Skoinlägg pronationsstöd
  Skoinlägg med pronationsstödEtt par stabilaskoinläggsom hämmarpronationi fotlederna. Skoinläggen har en följsam höjning för hålfoten vilket ger stabilitet och avlastar fötterna. Inläggen kan&hellip:
 • Hålfotsinlägg

  Hålfotsinlägg
  Hålfotsinlägg för hålfoten (2st)Ett par underbara hålfotsinlägg som avlastar dina fotvalv och gör att du slipper ha ont i fötterna. Du som ofta får ont under fötterna, exempelvis som resultat&hellip:
 • Skoinlägg hålfot

  Skoinlägg hålfot
  Skoinlägg hålfot (2st)Ett par (2st) bekväma skoinlägg som stödjer hålfoten och som avlastar dina fötter genom att lätta på trycket och ge stöd under foten. Dessa skoinlägg är av modell 3/4e-delssula&hellip:
 • Skoinlägg för vardagen

  Skoinlägg för vardagen
  Skoinlägg med stötdämpning & hålfotsstödEtt par bekväma skoinlägg med mjuk och bekväm stötdämpning i hälen samt en lätt höjning under hålfoten för extra stöd. Sulan fungera utmärkt att&hellip:
 • Skoinlägg hålfotsstöd

  Skoinlägg hålfotsstöd
  Skoinlägg för arbetet eller vardagenEtt par komfortabla skoinlägg till dina vardags skor eller arbetsskor med extra stöd för hålfoten och med bra stötdämpning i hälen. Dessa sulor är beklädda&hellip:
 • Hålfotsinlägg-paket

  Hålfotsinlägg-paket
  Ordinarie pris 566 kr. Spara 167 kronor.Fyra olika hålfotsinläggEtt rabatterat paket med allt du behöver för att minska smärta under hålfoten. Dessa hålfotsinlägg ger dig stöd och en bekväm&hellip:

Besvär från plattfot

Att vara plattfotad är inte så allvarligt men det kan ge överpronation i löpsteget och leda till överbelastning. Det kan man avhjälpa genom att springa med hålfotsinlägg som korrigerar fotnedsättningen.

Provar ut skoinlägg med fotvalvsstöd

En del som drabbas av nedsjunket fotvalv och får plattfot har problem med smärta i knän, rygg och benhinnor. Faktorer som förvärrar problemen kan vara övervikt, ålder och graviditet.

Skoinlägg till plattfotade barn

 • Hålfotsinlägg barn

  Hålfotsinlägg barn
  Hålfotsinlägg barnDessa skoinlägg för barn ger stöd till hålfoten och en behaglig fotnedsättning. Sulorna ger foten en korrekt och naturlig position för att minska eventuella smärtor i fötterna.Skoinlägg&hellip:

Sportsulor mot plattfot och lågt fotvalv

När man idrottar blir belastning extra hög och särskilt vid hårda stötar mot hårt underlag som löpning på asfalt. Ett sätt att klara av idrottandet är då att använda sig av väldämpade löparskor och/eller stötdämpande iläggssulor.

Det går att träna för att återställa ett sjunket fotvalv. Övningar som brukar rekommenderas är hälstretch, rulla tennis- eller golfboll under foten, fotvalvslyft, vadlyft och tower curls (handduksövningen).

Vanliga frågor om plattfot och skoinlägg

Kan man träna bort eller förebygga plattfot?

Det finns specifika fotövningar som kan bidra till att stärka fotmusklerna och förebygga eller lindra symptom på plattfot. Träning av foten rekommenderas för att förhindra rigid plattfot.

Vilka är de långsiktiga effekterna av plattfot?

Plattfot kan i vissa fall leda till smärta och obehag i fötterna, knäna, höfterna eller ryggen (3). I svåra fall kan det även påverka en individs gångmönster. Det är viktigt att söka läkarhjälp om du upplever smärta eller obehag som kan vara kopplade till plattfot.

Är det normalt för barn att ha plattfot?

Ja, det är normalt för små barn att ha plattfot. Fotvalven utvecklas gradvis när barnet växer, och de flesta barn utvecklar fullt utvecklade fotvalv runt 5-6 års ålder. Om plattfot kvarstår efter denna ålder, kan det vara bra att konsultera en barnläkare.

Referenser

1. "Plattfothet." Rikshandboken Barnhälsovård, Sveriges kommuner och landsting, 2023, Besöktes 21 Juni 2023.

2. Simonsen, O. H., et al. "Tibialis Posterior-Seneinsufficiens. En Ofte Overset Årsag Til Smertefuld Platfod Hos Voksne [Tibialis Posterior Tendon Dysfunction. An Often Neglected Cause of Painful Adult Flatfoot]." Ugeskr Laeger, vol. 168, no. 39, 2006, pp. 3314-3316.

3. Kosashvili Y, Fridman T, Backstein D, Safir O, Bar Ziv Y. The correlation between pes planus and anterior knee or intermittent low back pain. Foot Ankle Int. 2008 Sep;29(9):910-3.