Rehab vid stukad fot

En stukad fot (fotledsdistorsion) är en av de vanliga skadorna hos löpare och idrottare i allmänhet. Cirka 25% av alla idrottsskador berör ledbanden i fotleden. Som löpare är det lätt att man trampar snett och extra utsatt är du vid traillöpning.

Av alla ledbandsskador i fotleden är det 90% som drabbar utsidan där det finns tre ledband (lig. fibulotalare anterius, lig. fibulocalcaneare och lig. fibulotalare posterius.). Foten viker sig då inåt och nedåt med mycket stark, akut smärta.

En otränad fotmuskulatur kombinerat med dåliga skor kan göra skadan värre och öka risken. Genom att träna fotleden i förebyggande syfte kan man minska risken för allvarlig fotledsstukning och fotskada. Det är allmänt viktigt för att undvika också överbelastning som yttrar sig likt smygande smärta som gör ont på utsidan av foten av löpningen.

Akutinsatsen vid fotledsstukning: första dagen och natten

Under det akuta skedet är det viktigt att behandla fotleden för att motverka och minska blödning. Det gör du genom att lägga kompressionsförband med högt tryck och att lägga foten i högläge. Kyla minskar endast smärtan och inte svullnaden.

Många tycker det känns bra att ha den stukade foten lindad över natten för att hålla svullnaden tillbaka. I vissa fall kan det räcka med att ha foten i högläge på en kudde medans du sover. Trycket från förbandet kan dock vara viktigt för att motverka inre blödningar.

Löpare sitter vid vägkanten med stukad fotled

Första dagen efter skadan ska du försöka avlasta fotleden helt och hållet, till exempel genom att gå med kryckor. Därefter bör du försöka stegra belastningen successivt redan från dag 2 och framåt för att snabba på läkningen.

Träning och rehabilitering med stukad fot

Rörlighetsträning av fotleden kan inledas tidigt. I dess enklaste form kan man röra fotleden uppåt och nedåt om vartannat. Från början utan motstånd för att sedan belasta med motstånd från gummiband.

Under rehabperioden kan man använda till exempel elastisk binda, stödjande ankelskydd eller tejpning. Det är dock svårt att ge tillräckligt stöd med bara tejp.

Stödförband till stukad fotled

 • Stabilt fotledsskydd

  Stabilt fotledsskydd
  Stabiliserande fotledsskydd (2st)Ett par stabiliserande fotledsskydd som fixerar din ankel i rätt position när du behöver stöd till fotleden. Används med fördel vid exempelvis stukade fotleder eller&hellip:
 • Fixerande fotledsstöd

  Fixerande fotledsstöd
  Fixerande fotledsstöd för stukad fotEtt fotledsstöd som fixerar din fotled i rätt läge när du har stukat foten. Fotledsstödet kan även användas av dig som lider av hälsporre för att lindra&hellip:
 • Fotledsstöd | A1 - Höger, Small

  Fotledsstöd | A1 - Höger, Small
  ZAMST® A1 fotledsstöd används för Stöder måttlig eller svår vrist stukning. En vrist stukning uppstår när leder som stöder fotleden sträcks eller slits. Förebygger eller minskar laterala skador på fotleden. Laterala skador är på utsidan av fotleden. Stabiliserar leden efter operation i foten/fotleden. Stöder fotleden för att undvika upprepad vridning av fotleden. Kan vara i en fotbollssko eller liknande tättsittande skor. Sitter dock tätt. Produktinformation Stabilisering med 3-vägs kardborrbandssystem. Möjlighet att öka stödnivån med de 3 kardborrbanden. Exakt utformade insydda skenor, som bildas enligt fotledsformen. Tunt och ventilerande specialutvecklat material med antibakteriell funktion. A1 fotledsstöd stabiliserar fotleden starkt med dubbel inversion styrrem och stigbygel bandet. Se produktbilden. Inversionsrörelse är när fotsulan lutar mot kroppens mittlinje. De anatomiskt insydda skenorna säkerställer exakt stöd runt fotleden. Fotledsstödet är tillverkat av tunt, lågprofilerat material med utmärkt andningsförmåga och antibakteriella egenskaper. Ytterligare produktinformation https://www.youtube.com/watch?v=J9Lo_DEmHvs Så tar du på dig fotledsstödet https://www.youtube.com/watch?v=ePTRTtPFMfI Om ZAMST® ZAMST® är ett japanskt sportbandagemärke som grundades 1993. Idag är ZAMST® det mest sålda sportbandagemärket i Japan och har stor framgång i många andra länder. Deras stora framgång kommer från deras högkvalitativa och innovativa design, som härstammar från deras medicinska bakgrund. ZAMST® ägs av NIPPON SIGMAX Co, Ltd, en japansk medicinteknisk tillverkare som har utvecklat och producerat supportprodukter i 45 år. Deras uppdrag har alltid varit att erbjuda produkter som kan hjälpa till att förebygga skador och förbättra idrottsprestationer genom att införliva kunskap och råd från läkare, idrottstränare och andra yrkesverksamma. A1-fotledsstödet finns även på ZAMST® internationella hemsida här. Lämplig för följande sporter Alla sporter där det finns risk för att vrida foten – fotboll, handboll, volleyboll, basket, tennis osv. Innehåll i paketet 1 ZAMST® A1 fotledsstöd i färg svart Manual (kan också laddas ner här) Skötsel och rengöring Produkten måste tvättas för hand. Tvätta försiktigt och torka stödet med hjälp av en handduk. Produkten ska torkas i skuggan. Dra åt alla remmar när du tvättar stödet. Om du tvättar stödet utan att stänga remmarna kan kardborrebandet försvagas. Använd inte ett järn- eller klorbaserat blekmedel. Torktumla inte. Detta kan skada produkten. Rengör inte produkten kemiskt (kemtvätt). Använd inte alkohol eller bensin för att tvätta produkten. Även detta kan skada produkten. Produktmaterial Fiber: Nylon, Polyester, Elastan Icke-fiber: Elastodien (Latex), Polyuretan, Polyeten, Polyacetal
 • Fotledsstöd | 50S3 - Large

  Fotledsstöd | 50S3 - Large
  Ottobock Malleo Sprint 50S3 fotled stöd Stabiliserar och stöder fotleden. Begränsar fotledens rörelse (eversion och inversion). Lämplig för vrist stukning (förvrängning), kronisk instabilitet, skador på laterala och mediala ledskador). Produktinformation Kombination av plastram och remdesign som skapar hög stabilitet och förhindrar oönskade rörelser i fotleden. Anatomiska utskjutningar i malleoliområdet för en bekväm passform. Materialet under foten är smalt med en bekväm stoppning som förhindrar oönskade tryckpunkter. SpaceTex tredimensionella distans är utformad i en mjuk och ventilerande stoppning som gör fotledsstödet bekvämt att bära i skor. Kardborrbanden gör fotledsstödet lätt att sätta på och av. Malleo Sprint 50S3 fotledsstöd från Ottobock är en ny modell som har utmärkta biomekaniska egenskaper. Den stabiliserar fotleden med sin speciella yttre plastram och kardborrband. Fotledsstödet är utformat för instabila leder och kan även användas för ligamentfrakturer) eller efter svåra vriststukningar. Dessutom möjliggör modellen justering av eversion och inversion av fotleden, utan att negativt begränsa fotens plantar- och dorsala böjning. Om Ottobock I mer än 90 år har Ottobocks uppdrag varit att återställa och förbättra oberoendet för personer med rörelsehinder. Ottobock tillverkar produkter som proteser, ortopeder, hängslen och mycket mer. Deras kvalitet och avancerade teknik återspeglas tydligt i deras produktlinjer och därför har vi valt att ha Ottobock som ett vanligt varumärke i vårt sortiment här på webbshoppen. Ottobock grundades i Tyskland 1919 av Otto Bock. Idag har Ottobock mer än 46 kontor som säljer till mer än 100 länder över hela världen. Ottobock har sitt huvudkontor i Duderstadt, Tyskland, och sysselsätter mer än 5 000 personer. Det gör Ottobock till en av de absolut största inom sitt område. Slutligen fortsätter Ottobock att ge tillbaka till samhället. De stöder olika välgörenhetsorganisationer och projekt som överensstämmer med deras uppdrag att återställa oberoendet. Malleo Sprint 50S3 fotled stöd finns också på Ottobocks internationella hemsida här. Innehåll i paketet 1 ottobock malleo sprint 50S3 fotledsstöd i färgen grå. Manualen kan laddas ner här. Skötsel och rengöring Produkten måste tvättas för hand. Tvätta försiktigt och torka stödet med hjälp av en handduk. Produkten ska torkas i skuggan. Dra åt alla remmar när du tvättar stödet. Om du tvättar stödet utan att stänga remmarna kan kardborrebandet försvagas. Använd inte ett järn- eller klorbaserat blekmedel. Torktumla inte. Detta kan skada produkten. Rengör inte produkten kemiskt (kemtvätt). Tvätta inte detta stöd med ljusa föremål, eftersom färgen kan blekna eller överföras till andra material. Produktmaterial TPU, SBR, PES, PA, PU, EA.
 • Robust Fotledsstöd | A2-DX - Höger, Svart, XL

  Robust Fotledsstöd | A2-DX - Höger, Svart, XL
  ZAMST® A2-DX fotledsstöd för vrist stukning och stabilisering Stöder måttlig eller svår vrist stukning. En vrist stukning uppstår när ledbanden som stöder fotleden sträcks eller slits. Förebygger eller minskar skador på medial, lateral och syndesmos. Medial fotledsskada är skador på insidan av fotleden. lateral skada är skada på utsidan av fotleden. Syndesmos skada är en vanlig term för skador på främre och bakre delen av fotleden. Stabiliserar leden efter operation i foten/fotleden. Stöder fotleden för att undvika upprepad vridning av fotleden. Fotledsstödet kan hjälpa till att lindra lätt smärta i leden. Produktinformation Skenor för att stabilisera inversions- och eversionsrörelser. Inversion och eversion är rörelser som lutar fotens sula bort från (eversion) eller mot kroppens (inversion) mittlinje. Tunt och ventilerande specialutvecklat neoprenmaterial. Möjlighet att öka stödnivån med två kardborrband. X (kors) remmar som stabiliserar de instabila rörelserna på sidorna såväl som framsidorna. X (kors)-remmarna förhindrar att fotleden får instabila laterala och främre rörelser. A2-DX fotledsstöd för vrist stukning och stabilisering är gjord av en tunn och låg profil, speciellt utvecklat neopren material med utmärkt andningsförmåga och antibakteriella egenskaper. Med fokus på skillnaden mellan fotledens position på höger och vänster sida är de två skenorna utformade med ett ergonomiskt tankesätt som bildas efter fotleden. Det nedre bandet ökar stödnivån genom att dra åt runt hälen. Det nedre bandet har också en halkskyddsfunktion. X-remmen förhindrar att fotleden blir instabil i sidled och främre rörelser. Så tar du på dig fotledsstödet Om ZAMST® ZAMST® är ett japanskt sportbandagemärke som grundades 1993. Idag är ZAMST® det mest sålda sportbandagemärket i Japan och har stor framgång i många andra länder. Deras stora framgång kommer från deras högkvalitativa och innovativa design, som härstammar från deras medicinska bakgrund. ZAMST® ägs av NIPPON SIGMAX Co, Ltd, en japansk medicinteknisk tillverkare som har utvecklat och producerat supportprodukter i 45 år. Deras uppdrag har alltid varit att erbjuda produkter som kan hjälpa till att förebygga skador och förbättra idrottsprestationer genom att införliva kunskap och råd från läkare, idrottstränare och andra yrkesverksamma. A2-DX fotledsstöd finns också på ZAMST® internationella hemsida här. Lämplig för följande sporter Alla sporter där det finns risk för att vrida foten – fotboll, handboll, volleyboll, basket, tennis osv. Innehåll i paketet 1 ZAMST® A2-DX fotledsstöd för vrist stukning och stabilisering i färg svart Manual (kan också laddas ner här) Skötsel och rengöring Produkten måste tvättas för hand. Tvätta försiktigt och torka stödet med hjälp av en handduk. Produkten ska torkas i skuggan. Dra åt alla remmar när du tvättar stödet. Om du tvättar stödet utan att stänga remmarna kan kardborrebandet försvagas. Använd inte ett järn- eller klorbaserat blekmedel. Torktumla inte. Detta kan skada produkten. Rengör inte produkten kemiskt (dry cleaning). Tvätta inte detta stödet med ljusa föremål, eftersom färgen kan blekna eller överföras till andra material. Produktmaterial Fiber: Nylon, Polyester, Elastan Icke-fiber: Kloropren, polyuretan, polyeten, polyacetal, konstläder, mässing
 • Fotledsstöd Standard | 40803 - S

  Fotledsstöd Standard | 40803 - S
  Vi introducerar Orthoteh Fotledsstöd Standard | 40803, din go-to-lösning för fotledsstöd och stabilitet! Fotledsstödet är tillverkat med precision och har en bekväm anatomisk design tillverkad av lätt och andningsaktivt elastiskt tyg som garanterar en bekväm användarupplevelse under alla dina aktiviteter. Kombinationen av elastiska och oelastiska stabiliserande element ger optimalt stöd och gör den idealisk för hantering av lätta till måttliga stukningar i fotledsområdet. Orthoteh Fotledsstöd Standard är utformat för att tillgodose en mängd olika behov och är perfekt för både sportentusiaster och personer som deltar i dagliga aktiviteter. Den mångsidiga konstruktionen gör den lämplig för kronisk instabilitet och osteoartrit i tidigt stadium, och ger tillförlitligt stöd där det behövs som mest. Det som särskiljer detta fotledsstöd är det genomtänkta införandet av ett Y-format oelastiskt element på den traumatiserade sidan, vilket effektivt minskar risken för ytterligare skador. Det omslutande elastiska bandet ger ett extra lager av stabilisering till den övergripande konstruktionen och säkerställer en säker passform.

Produkterna vi listat här ovanför är bara några exempel hämtade från nätbutiker som säljer skydd, t ex Fotbutiken, Sportsrehab och en del apotek.

Tejpa en stukad fot

Under rehabiliteringen efter en fotledsstukning kan du tejpa foten med oelastisk sporttejp som ger stöttning till leder, ligament och muskler. Det är viktigt att tejpen inte är elastisk för att begränsa rörligheten och stabiliserad leden. Du ska alltså inte använda till exempel en elastisk binda att linda din stukade fot med och inte heller kinesiotejp.

Rehabträning med tejpad fotled, utfallssteg

När du tejpar en stukad fotled är det viktigt att du gör det på rätt sätt. Här är en beskrivning på hur du kan göra:

 1. Sätt ner foten och ha fotleden i 90 graders vinkel (neutral position). Ändra sedan position till det läge du vill att fotleden ska begränsas till. Det är åt motsatt håll som du brukar stuka foten åt.
 2. Lägg ett "ankare" med sporttejpen cirka 5 cm ovanför fotknölen.
 3. Lägg därefter "stigbyglar" från insidan av benet, under foten och upp på andra sidan. Tejpen kan gå över fotknölarna och du bör lägga två likadana från samma håll och därefter motsatt riktning, från utsidan - under foten - upp på insidan.
 4. Lägg ett till "ankare" över dina stigbyglar på samma ställe som du la det första.
 5. Nu ska du tejpa omlott över vristen och börja då på utsidan av underbenet, strax ovanför ankaret. Låt tejpen löpa snett över vristen, ner under foten och ut mot utsidan av fotbladet, upp mot ankaret på utsidan.
 6. Upprepa fast åt motsatt håll, från ankarets insida osv.
 7. Avsluta med att lägga ett sista ankare i höjd med fotknölen för att hålla alla tejpremsorna på plats.

Tycker du att förklaringen i textform är svår att tolka så kan vi rekommendera ett videoklipp som Sportdoc har lagt upp. Där får du en mycket bra instruktion till hur man tejpar fotleden.

Här köper du bra sporttejp

Sporttejp finns att köpa hos både apotek och hos sportbutiker. Vi kan rekommendera följande nätbutiker för dig som vill beställa bra idrottstejp.

» Apotek Hjärtat

» Rehabgrossisten

» Sportgymbutiken - Coachtape