Rehab vid stukad fot

En stukad fot (fotledsdistorsion) är en av de vanliga skadorna hos löpare och idrottare i allmänhet. Cirka 25% av alla idrottsskador berör ledbanden i fotleden. Som löpare är det lätt att man trampar snett och extra utsatt är du vid traillöpning.

Av alla ledbandsskador i fotleden är det 90% som drabbar utsidan där det finns tre ledband (lig. fibulotalare anterius, lig. fibulocalcaneare och lig. fibulotalare posterius.). Foten viker sig då inåt och nedåt.

En otränad fotmuskulatur kombinerat med dåliga skor kan göra skadan värre och öka risken. Genom att träna fotleden i förebyggande syfte kan man minska risken för allvarlig fotledsstukning och fotskada.

Träning och rehabilitering efter en fotledsstukning

Under det akuta skedet är det viktigt att behandla fotleden för att motverka och minska blödning. Det gör man genom att lägga kompressionsförband med högt tryck och foten i högläge. Kyla minskar endast smärtan och inte svullnaden.

Första dagen efter skadan kan man försöka avlasta fotleden helt och hållet. Till exempel med kryckor. Därefter bör man försöka stegra belastningen successivt redan från dag 2 och framåt.

Rörlighetsträning av fotleden kan inledas tidigt. I dess enklaste form kan man röra fotleden uppåt och nedåt om vartannat. Från början utan motstånd för att sedan belasta med motstånd från gummiband.

Under rehabperioden kan man använda stöd som till exempel elastisk binda, ankelskydd eller tejpning. Det är dock svårt att ge tillräckligt stöd med bara tejp.

Skydd för stabilisering vid stukad fotled

 • Stabilt fotledsskydd

  Stabilt fotledsskydd
  Stabiliserande fotledsskydd (2st)Ett par stabiliserande fotledsskydd som fixerar din ankel i rätt position när du behöver stöd till fotleden. Används med fördel vid exempelvis stukade fotleder eller&hellip:
 • Aircast A60 Fotledsstöd

  Aircast A60 Fotledsstöd
  A60 - 60 graders stabilisering. Skyddar mot vrickning och stukning.
 • Fixerande fotledsstöd

  Fixerande fotledsstöd
  Fixerande fotledsstöd för stukad fotEtt fotledsstöd som fixerar din fotled i rätt läge när du har stukat foten. Fotledsstödet kan även användas av dig som lider av hälsporre för att lindra&hellip:
 • Fotledsskydd - Lace Up Ankle

  Fotledsskydd - Lace Up Ankle
  Fotledsskydd Lace Up Ankle används för att stabilisera fotleden vid instabilitet och i förebyggande syfte för att förhindra stukningar. Den tunna oelastiska nylonstrumpan är smidig och tight runt&hellip:
 • Ankelstöd

  Ankelstöd
  Smidigt ankelstöd som ger stöd och värme åt en stukad/vrickad fotled. Används vid lättare stukningar eller generell instabilitet. Endast 1,5-3 mm tjockt, vilket gör att det inte känns knöligt&hellip:
 • Bauerfeind MalleoTrain S Fotledsstöd

  Bauerfeind MalleoTrain S Fotledsstöd
  MalleoTrain S, ett aktivt fotledsstöd från Bauerfeind som har samma egenskaper som ett funktionsbandage, för förbättrad fotledsstabilitet och säkerhet under fysisk aktivitet. Ett effektivt alternativ till tejpning. För användning vid bland annat ledbandsinstabilitet, postoperativ rehabilitering, lindriga sträckningar samt supinationsprofylax, främst under idrottsutövande. Egenskaper & verkningsätt Stickat och extra töjbart material som andas och leder bort fukt för effektiv kompression och utmärkt brukarkomfort. Semistyvt remsystem (lindas i ett vertikalt åtta-mönster) som stabiliserar fotleden på supinations- och pronationsnivå. Remsystemet kan även anpassas individuellt - lätt att dra åt, vilket förhöjer perceptionen på varje rörelsenivå utan att hindra det fysiologiska rörelseomfånget. Stödets inflytande på sensormotoriken stödjer den aktiva stabiliseringen av fotleden. Mät omkretsen på din fotled för att ta reda på vilken storlek du behöver. Stödet finns för både höger och vänster fot - välj i rullisten ovan. Aktivortoser och fotledsstöd idealiska för dig som vill hålla dig aktiv och smärtfri. Fotstöden ger förbättrad stabilitet i fotleden och ger dig mer säkerhet och stöd vid exempelvis vid försvagade ledband. Ortoser eller aktivitetsstöd är stabiliserade, avlastande stödförband och skydd som är passande för dig som har besvär med exempelvis instabilitet, ledbandsskador, stukning eller behöver stabilisera fotleden. Bauerfeind erbjuder medicintekniska skoinlägg, sulor och ortoser som är utvecklade för att hjälpa människor att återfå rörlighet samt öka förutsättningarna för god hälsa. Med Bauerfiends produkter kan du lindra besvär med ryggrad, knä och höftled som är statiskt betingande. Bauerfeind syfte är att skapa medicintekniska produkter som kan hjälpa människor att återfå sin rörlighet och därmed öka förutsättningarna för en god hälsa. 
 • Aircast A60 Fotledsstöd

  Aircast A60 Fotledsstöd
  A60 - 60 graders stabilisering. Skyddar mot vrickning och stukning.
 • Aircast A60 Fotledsstöd

  Aircast A60 Fotledsstöd
  A60 - 60 graders stabilisering. Skyddar mot vrickning och stukning.
 • Aircast A60 Fotledsstöd

  Aircast A60 Fotledsstöd
  A60 - 60 graders stabilisering. Skyddar mot vrickning och stukning.
 • Fotledsbandage Elastiskt

  Fotledsbandage Elastiskt
  Ett enkelt och effektivt fotledsbandage som ger ett bra och stabilt stöd för fotleden. Fotledsbandaget är tillverkad av ett nätkompressionsmaterial som tillsammans med kryssbanden ger en effektiv stabilisering och kompression över fotleden. Fotstödet är designat för att behandla besvär och smärta i samband med fotledsstukningar med både svullnad och instabilitet. Fotstödet kan underlätta vid rehabilitering och återgång till fysisk aktivitet. Stödet kan användas både till vardags och fysisk aktivitet. Tack vare bandets konstruktion så fungerar fotledsstödet i de flesta skor och passar även bra i skor med lite plats. Fotledsstödet finns i fem storlekar och baseras på skostorlek samt ankelmått:  X-Small motsvarar skostorlek: 35-37 Ankelmått: 18-20 Small motsvarar skostorlek: 37  39 Ankelmått: 20-22 Medium motsvarar skostorlek: 40 43  Ankelmått: 22-24 Large motsvarar skostorlek: 44 46 Ankelmått: 24-26 X-Large motsvarar skostorlek: 46-  Ankelmått: 26-28 Mediroyal erbjuder produkter för att hjälpa dig med rehabilitering och att snabbare komma tillbaks efter en skada. Deras sortiment består utav ortopediska produkter som ger stöd till hela kroppen och alla produkter utvecklas med ambitionen att hjälpa dig att komma tillbaks efter skada eller sjukdom. 
 • Aircast A60 Fotledsstöd

  Aircast A60 Fotledsstöd
  A60 - 60 graders stabilisering. Skyddar mot vrickning och stukning.
 • Aircast A60 Fotledsstöd

  Aircast A60 Fotledsstöd
  A60 - 60 graders stabilisering. Skyddar mot vrickning och stukning.
 • Bauerfeind MalleoTrain Aktivortos Fotstöd

  Bauerfeind MalleoTrain Aktivortos Fotstöd
  MalleoTrain, en högelastiskt aktivortos från Bauerfeind för muskulär stabilisering av fotleden. Passande för användning vid postoperativa posttraumatiska irritationer (t ex. efter stukning/distortion), ledutgjutningar och svullnader vid artros och artrit, tendomyopati och svaga ledband. Ortosen är tillverkad i ett högelastiskt, andningsaktivt och anatomiskt formstickat material som ger effektiv kompression och hög bärkomfort. Den stickade delen är extra töjbar, luftgenomsläpplig och fuktavstötande. Aktivstödet hålls säkert på plats tack vare den anatomiska formstickningen samt har kompressionsreducerande kantzoner som gör att ortosen inte stasar.  Aktivortoser och fotledsstöd idealiska för dig som vill hålla dig aktiv och smärtfri. Fotstöden ger förbättrad stabilitet i fotleden och ger dig mer säkerhet och stöd vid exempelvis vid försvagade ledband. Verkningssätt Ortosen har två viskoelastiska pelotter som löper längs den inre och yttre malleolen, som medför en omfördelning av ortosens kompression från malleolerna till den omgivande mjukdelsvävnaden. Kompressionen påskyndar resorptionen av ödem, utgjutningar och hematom. Vid rörelse uppstår även en intermittent kompression som förbättrar genomblödningen i ledkapslar och senskidor. Inflytandet på sensomotoriken stödjer den aktiva stabiliseringen av fotleden. Ortoser eller aktivitetsstöd är stabiliserade, avlastande stödförband och skydd som är passande för dig som har besvär med exempelvis instabilitet, ledbandsskador, stukning eller behöver stabilisera fotleden. Bauerfeind erbjuder medicintekniska skoinlägg, sulor och ortoser som är utvecklade för att hjälpa människor att återfå rörlighet samt öka förutsättningarna för god hälsa. Med Bauerfiends produkter kan du lindra besvär med ryggrad, knä och höftled som är statiskt betingande. Bauerfeind syfte är att skapa medicintekniska produkter som kan hjälpa människor att återfå sin rörlighet och därmed öka förutsättningarna för en god hälsa. 
 • Aircast A60 Fotledsstöd

  Aircast A60 Fotledsstöd
  A60 - 60 graders stabilisering. Skyddar mot vrickning och stukning.

Produkterna vi listat här ovanför är bara några exempel hämtade från nätbutiker som säljer skydd, t ex Fotbutiken, Sportsrehab och en del apotek.