Rehab vid fotledsstukning

Fotledsstukning (fotledsdistorsion) är en av de vanliga skadorna hos löpare och idrottare i allmänhet. Cirka 25% av alla idrottsskador berör ledbanden i fotleden. Som löpare är det lätt att man trampar snett och extra utsatt vid traillöpning.

Av alla ledbandsskador i fotleden är det 90% som drabbar utsidan där det finns tre ledband (lig. fibulotalare anterius, lig. fibulocalcaneare och lig. fibulotalare posterius.). Foten viker sig då inåt och nedåt.

Otränad muskulatur kombinerat med dåliga skor kan göra skadan värre och öka risken. Genom att träna fotleden i förebyggande syfte kan man minska risken för allvarlig skada.

Rehab och träning efter fotledsdistorsion

Under det akuta skedet är det viktigt att behandla för att motverka och minska blödning. Det gör man genom att lägga kompressionsförband med högt tryck och foten i högläge. Kyla minskar endast smärtan och inte svullnaden.

Första dagen efter skadan kan man försöka avlasta fotleden helt och hållet. Till exempel med kryckor. Därefter bör man försöka stegra belastningen successivt redan från dag 2 och framåt.

Rörlighetsträning av fotleden kan inledas tidigt. I dess enklaste form kan man röra fotleden uppåt och nedåt om vartannat. Från början utan motstånd för att sedan belasta med motstånd från gummiband.

Under rehabperioden kan man använda stöd som till exempel elastisk binda, ankelskydd eller tejpning. Det är dock svårt att ge tillräckligt stöd med bara tejp.

Skydd för stabilisering vid fotledsdistorsion

  • Aircast A60? Fotledsstöd

    Aircast A60? Fotledsstöd
    A60? - 60 graders stabilisering. Skyddar mot vrickning och stukning.
  • Fotledsskydd - Lace Up Ankle

    Fotledsskydd - Lace Up Ankle
    Fotledsskydd Lace Up Ankle används för att stabilisera fotleden vid instabilitet och i förebyggande syfte för att förhindra stukningar. Den tunna oelastiska nylonstrumpan är smidig och tight runt?

Produkterna vi listat här ovanför är bara några exempel hämtade från nätbutiker som säljer skydd, t ex Fotbutiken, Sportsrehab och en del apotek.