Ont i benhinnorna

Smärta på framsidan av underbenet (smalbenet) kan komma från benhinnorna men det kan även vara annat som spökar. Låt oss titta närmare på funktionen för benhinnor, varför de kan göra ont och hur vi som löpare kan handskas med de.

Löpare tar sig för smalbenet, ont i benhinnorna

Benhinnornas funktion

Det är alltid bra att börja med att förstå funktionen innan man gräver sig ner i orsaken till en smärta. Benhinnornas funktion och anatomi är grundläggande för att förstå varför smärta uppstår.

Benhinnorna, som omsluter skenbenen, spelar en viktig roll i att stödja och skydda benstrukturen. De är rika på nervändar och blodkärl, vilket gör dem känsliga för överbelastning och skador.

De är inte bara ett skyddande lager för musklerna utan också väsentliga för att överföra kraft från musklerna till skelettet. Detta gör dem avgörande för rörelse, särskilt vid aktiviteter som löpning där de absorberar och avlastar stötar.

Symptom vid benhinneproblem

Vid löpning arbetar musklerna intensivt i benen och benhinnorna hjälper hela tiden till med att fördela belastningen jämnt. Överansträngning eller felaktig belastning kan leda till att smärta uppkommer i dessa områden.

en traillöpare tar sig för smärtor på smalbenet

Symptom vid benhinneproblem inkluderar vanligtvis smärta längs insidan av smalbenet, som ofta förvärras under fysisk aktivitet.

Smärtan kan börja som en diffus, värkande känsla och kan bli mer intensiv över tid. Svullnad i området kan också förekomma.

I vissa fall kan smärtan kännas skarp eller brännande. Viktigt är att notera att symptomen kan variera beroende på individens aktivitetsnivå och den exakta orsaken till problemen.

Sällan en benhinneinflammation

Det är väldigt sällan en underliggande inflammation till smärtan när den först gör sig kännbar. Det är ungefär samma felaktigt bruk av ord som för hälseneinflammation så fort man har ont i eller kring hälsenan.

Inflammation kan dock uppstå på längre sikt om man nonchalerar smärtan och fortsätter att nöta tills att något går sönder. Långvariga benhinnesmärtor kan övergå till stressfrakturer och andra hemska grejjer som stoppar din löpning för lång tid framöver.

Orsaker från löpningen

Saker från löpningen som kan vara orsaken till smärtan i benhinnorna är biomekaniken, löpsteget. Personer som sätter ner foten lite för långt framför höften har i regel överpronation, något som är kopplat till ökad risk för benhinnesmärtor.

Överdriven hälisättning kan orsaka benhinneproblem

Det blir extra påtagligt för den som också tenderar att springa på hälen, vilket förutsätter att underbenets muskler på framsidan (tibialis anterior) jobbar kontraherande. Den mekaniken belastar benhinnorna extra och kan leda till smärtor.

Behandling av benhinnesmärtor

Alla typer av problem som uppstår på grund av över- eller felbelastning måste ordineras avlastning. Så länge man fortsätter att felaktigt nöta kommer inte smärtan att försvinna snabbt.

En del är av skolan att benhinnorna måste härdas men att varje dag gå ut och springa med smärtor i benhinnorna är det inte många som klarar.

Är det uppenbart att löparen har felaktig fotisättning finns det ytterligare fördelar med att jobba på löpsteget. Hällöpningen är biomekaniskt inte optimalt av många anledningar.

Förebygg med bättre löpsteg, rörlighet och styrka

Vet du med dig att ditt löpsteg kanske inte är det bästa så ta hjälp för att bli bättre. Titta på videos, spela in dig själv och jämför. Du kan även låta en professionell löpcoach analysera ditt löpsteg och hitta en ny väg framåt genom att gå en löpteknikkurs.

Rörlighet och styrka hänger mycket ihop med hur tålig vår kropp är. Som löpare är det många som åsidosätter rörlighetsträning och styrketräning.

Vanliga frågor om benhinnesmärtor

Är kompartmentsyndrom ett annat namn på samma problem?

Det är lätt att förväxla benhinneproblem med kompartmentsyndrom men förekomsten och underliggande orsak skiljer sig åt. Benhinneproblem är betydligt vanligare så mest troligt är det benhinnorna som smärtar ifall du har ont i området. Kompartmentsyndrom utgår från att musklerna svullnat eller växt kraftigt och töjer ut benhinnorna.

Är det mina löparskor som gör att jag får ont i benhinnorna?

Svaret kan vara både ja och nej. Det finns inga magiska löparskor som helt undanröjer risken att drabbas av benhinneproblem. Oavsett vilken löparsko du har på fötterna måste du själv ta ansvar för att hålla ett bra löpsteg. Visserligen jobbar barfotaskor mot att du ska sätta ner hälen först, men samtidigt kan en alltför framåtdroppad fotisättning också leda till benhinnesmärtor. Framfotslöpning är att föredra, men se till att framfoten landar rakt nedåt och inte att tårna dippar ner och touchar marken först, för det sträcker ut och belastar benhinnorna på framsidan av skenbenet mycket.

Kan vitaminbrist orsaka benhinneinflammation?

Det finns ingen forskning som kopplar vitaminbrist specifikt till benhinneinflammation. Personer som lider av vitaminbrist kan få många olika symptom och såklart kan det leda till smärtor och inflammation i benhinnorna, men säkerligen upplevs symptom från många andra delar av kroppen.