Löpargrupper - Träna löpning tillsammans

En löpargrupp är helt enkelt en grupp människor som samlas regelbundet för att springa tillsammans. Löpargrupper kan vara informella och bildas bland vänner, kollegor på jobbet eller grannar i bostadsområdet.

Löpargrupp ute på träningspass

De kan också vara mer organiserade löpargrupper av idrottsföreningar eller kommersiella aktörer där man betalar för att vara med. Mål med löpargrupper är att ge deltagare socialt stöd, motivation och gemenskap under löpträning.

Att springa tillsammans kan hjälpa gruppdeltagare att förbättra sin kondition, bygga uthållighet, sätta och uppnå mål samt utbyta tips och råd om löpningsteknik och utrustning. Många säger också att deras sociala nätverk har vidgats tack vare deltagandet i en löpargrupp.

Fördelar med grupplöpning

Socialt: gemenskap och glädje

Att delta i en löpargrupp kan erbjuda en rad fysiska, mentala och sociala fördelar som kan göra din löpträning både roligare och mer givande. För en del människor är det svårt att motivera sig till träning på egen hand, och träning i grupp tillsammans med andra ökar motivationen.

Vissa går med i löpargrupper tillsammans med någon man redan känner medan andra går med och lär känna nya personer i gruppen. Att inte dyka upp på en träning kan vara jobbigare att förklara än att gå dit och vara med. Oftast är det just att komma ut och komma igång som är det största motståndet. Har man väl tagit sig ut/dit och gjort träningspasset känner man sig riktigt nöjd.

Träning kan ibland kännas ensamt och monotont, men när du deltar i grupplöpning tillsammans med andra blir det en social aktivitet som hjälper till att bryta isoleringen och skapa nya vänskapsband.

Fysiskt: Utveckla löpningens olika delar

Att springa i en grupp kan också hjälpa dig att förbättra din prestation och teknik. Med mer erfarna löpare i gruppen kan du få råd och tips om hur du kan förbättra din löpning, korrigera din hållning och hitta den mest effektiva träningsrutinen för dina mål.

Tränar löpteknik i grupp på löparbana

Gruppmiljön kan också hjälpa dig att utmana dig själv och sätta högre mål, eftersom du kan jämföra dina framsteg med andra och få inspiration från deras prestationer. Kanske du och några till bestämmer er för ett gemensamt mål, att klara springa ett maraton eller åka på en löparresa tillsammans.

Gå med i löpargrupp på din ort

Om du vill gå med i en löpargrupp på din ort kan vi tipsa om att kolla ifall det finns grupper hos:

  • Idrottsföreningar inom Friidrott, Längdskidor
  • Sportbutiker
  • Träningsanläggningar
  • Arbetsplatsen
  • Ideella organisationer

Förutom dessa kan du kolla om det finns representanter från betalda organisationer som till exempel Runacademy, Team Nordic Trail, Springtime Friends eller Trailrunning Sweden på din ort. Det finns alla på större orter som Stockholm, Göteborg och Malmö där det även kan finnas flera grupper.

Starta en egen löpargrupp

Om det inte finns någon löpargrupp där du bor kan du fundera på om du är rätt person att starta en ny. Det kan vara ett utmärkt sätt att engagera andra som gillar löpning och skapa en gemenskap med fler som delar passion för löpning som träningsform.

Starta en egen löpargrupp på din ort

Det finns många sätt att gå tillväga för att bjuda in medlemmar till gruppen. Använd ditt kontaktnät, arbetsplats eller sociala medier. Det kanske finns en "händer i"-grupp på Facebook där du kan annonsera och fråga om intresse finns.

Etablera ett regelbundet träningsschema där Du/Ni bestämmer hur många dagar i veckan, vilken tid och hur länge varje träningspass ska vara. Håll det till max två dagar i veckan för att deltagarna ska känna att de kan vara med på alla pass. Vardagskvällar kl 19 är vanligt förekommande i etablerade träningsgrupper.