Löpargrupper - Träna löpning tillsammans

Vad är en löpargrupp?

En löpargrupp är en grupp människor som samlas regelbundet för att springa tillsammans. Löpargrupper kan vara informella eller formella och mer eller mindre organiserade.

Löpargrupp ute på träningspass

En informell löpargrupp kan bestå av vänner, kollegor på jobbet eller grannar i bostadsområdet. Gruppen kan också vara en mer formell löpargrupp organiserad av idrottsföreningar eller kommersiella aktörer där man betalar för att vara med. Målet med löpargrupper är att ge deltagare socialt stöd, motivation och gemenskap under formen av löpträning.

Fördelar med grupplöpning

Socialt: ökad gemenskap och mer glädje

Att delta i en löpargrupp kan erbjuda en rad fysiska, mentala och sociala fördelar som kan göra din löpträning både roligare och mer givande. För en del människor är det svårt att motivera sig till träning på egen hand, och träning i grupp tillsammans med andra ökar motivationen.

Vissa går med i löpargrupper tillsammans med någon man redan känner medan andra går med och lär känna nya personer i gruppen. Att inte dyka upp på en träning kan vara jobbigare att förklara än att gå dit och vara med. Oftast är det just att komma ut och komma igång som är det största motståndet. Har man väl tagit sig ut/dit och gjort träningspasset känner man sig riktigt nöjd.

Träning kan ibland kännas ensamt och monotont, men när du deltar i grupplöpning tillsammans med andra blir det en social aktivitet som hjälper till att bryta isoleringen och skapa nya vänskapsband.

Fysiskt: Utveckla din löpning på flera sätt

Att springa i en grupp kan också hjälpa dig att förbättra din prestation och teknik. Med mer erfarna löpare i gruppen kan du få råd och tips om hur du kan förbättra din löpning, korrigera din hållning och hitta den mest effektiva träningsrutinen för dina mål.

Tränar löpteknik i grupp på löparbana

Gruppmiljön kan också hjälpa dig att utmana dig själv och sätta högre mål, eftersom du kan jämföra dina framsteg med andra och få inspiration från deras prestationer. Kanske du och några till bestämmer er för ett gemensamt mål, att klara springa ett maraton eller åka på en löparresa tillsammans.

Gå med i löpargrupp på din ort

Hur hittar du en löpargrupp som passar dig? Om du vill gå med i en löpargrupp på din ort kan vi tipsa om att kolla ifall det finns grupper hos:

Förutom dessa kan du kolla om det finns representanter från betalda organisationer som till exempel Runacademy, Team Nordic Trail, Springtime Friends eller Trailrunning Sweden på din ort. Det finns alla på större orter som Stockholm, Göteborg och Malmö där det även kan finnas flera grupper.

Starta en egen löpargrupp

Om det inte finns någon löpargrupp där du bor kan du fundera på om du är rätt person att starta en ny. Det kan vara ett utmärkt sätt att engagera andra som gillar löpning och skapa en gemenskap med fler som delar passion för löpning som träningsform.

Starta en egen löpargrupp på din ort

Det finns många sätt att gå tillväga för att bjuda in medlemmar till gruppen. Använd ditt kontaktnät, arbetsplats eller sociala medier. Det kanske finns en "händer i"-grupp på Facebook där du kan annonsera och fråga om intresse finns.

Etablera ett regelbundet träningsschema där Du/Ni bestämmer hur många dagar i veckan, vilken tid och hur länge varje träningspass ska vara. Håll det till max två dagar i veckan för att deltagarna ska känna att de kan vara med på alla pass. Vardagskvällar kl 19 är vanligt förekommande i etablerade träningsgrupper.

Tänk också på att variera temat så det blir intressant att komma på nästa träning, och nästa, och nästa. Du kan till exempel lägga in specifika pass med fokus på löpteknik och bjuda in en duktig löpcoach. Ett annat pass kan vara att ni går till ett gym och provar på att springa på ett kurvat löpband.

Så kan du hantera medlemmarnas olika löpningsnivå

Hantering av olika skicklighetsnivåer inom en löpargrupp kan vara en utmaning, men det finns flera strategier du kan använda:

Gruppindelning: Om din löpargrupp har tillräckligt många medlemmar kan du dela upp gruppen i mindre undergrupper baserat på löpningsnivå eller hastighet. Varje undergrupp kan ha sin egen ledare som kan hjälpa till att sätta rätt tempo och uppmuntra andra löpare.

Individuella mål: Uppmuntra varje medlem att sätta sina egna personliga mål. Detta kan hjälpa varje person att känna att de gör framsteg, även om de inte är de snabbaste löparna i gruppen.

Fartlekträning: Fartlekträning är en typ av träning där man varierar intensiteten under löpturen. Det kan hjälpa till att utjämna skillnaderna mellan löparna i gruppen. Till exempel kan gruppen springa i ett långsamt tempo och prata tillsammans, men under vissa perioder kan de snabbare löparna öka takten.

Loopar: Planera rutter som innefattar loopar, det vill säga rundor. På så sätt kan snabbare löpare göra fler varv medan långsammare löpare gör färre. Detta kan bidra till att hela gruppen slutar på samma ställe, även om de inte springer i samma takt.

Baklängeslöpning: En annan strategi kan vara att de snabbare löparna springer tillbaka mot de långsammare löparna efter att de nått en viss punkt. Detta kan hjälpa till att hålla gruppen samlad och ger också snabbare löpare extra träning.

Kom ihåg att det är viktigt att uppmuntra och stödja alla löpare oavsett deras nivå. Alla är där för att förbättra sig och ha kul, och gruppen bör vara en stödjande och inkluderande miljö för alla medlemmar.