Klocka som mäter/visar blodsocker

Blodsockernivåer är av högt intresse för hälsa och sjukdom där diabetiker kämpar med det varje dag. Med kontinuerlig koll på glukosnivån kan man se hur olika mat, dryck och aktivitet påverkar. Vi har kollat närmare på vilka möjligheter som finns idag och vad som kommer i framtiden.

CGM - continuous glucose monitor

Ett vanligt sätt att kolla blodsockret på är med en sticka i fingret och en glukosmätare. Det ger ett glukosvärde just för stunden och säger egentligen inte så mycket om hur kroppen hanterar glukos över tid.

En kontinuerlig glukosmätare kallas på engelska för continuous glucose monitor och brukar förkortas CGM.

Kurva över glukosvärden mätt med Freestyle Libre 2 CGM

CGM-enheter är av mycket stort intresse för diabetiker, speciellt de som lider av typ 1 där det är viktigt att hela tiden ha koll på både för högt och för lågt värde.

Personer som inte kan producera insulin (hormonet som reglerar blodsockernivån) behöver själva tillföra det med insulinsprutor eller pumpar utifrån var nånstans blodsockret ligger.

En CGM kan visa aktuellt värde, mäta och samla data över tid samt varna personen eller andra om att reglering behövs.

Så funkar en CGM

En kontinuerlig glukosmätare är så nära icke-invasiv man kan komma. Dexcom, Abbott Freestyle och liknande enheter har en liten nål som punkteras in i huden (ofta baksidan av överarmen) och mäter glukosnivåerna i den interstitiella vätskan mellan cellerna. Det ger en nära indikation på hur värdet är i blodet, men det är inte blodglukos i exakt mening.

Din CGM kan sedan skicka data med bluetooth till en smartphone eller en klocka på armen. Där kan man följa värdet under både korta och längre perioder.

Klockor som visar blodsockernivån

Det finns idag ingen klocka som själv kan mäta blodsockernivån genom huden. Puls och syresättning är optiska tekniker som fungerar ganska bra men glukosmätning behöver något som penetrerar huden och kommer åt kemin på insidan.

Men det går att få glukosvärden att visas i sin klocka med lite smarta appar och koppling däremellan. Vår testpatrull här på RunnersGear har hittat ett sätt att se glukosvärden från CGM-enheten Freestyle Libre 2 i sin Garmin Forerunner 945.

Det finns en utvecklare som heter bruder_jakob som gjort både datafält, widget och urtavla som bygger på data från LibreLinkup. För att det ska fungera måste man skapa en koppling mellan LibreLink och LibreLinkUp.

Ansluter Libre Link
Kopplar mot Libre Linkup
Installerar Garmin CGM

OBS! Klockan hämtar data från mobilen och den i sin tur får data från Freestyle Libre 2 på armen. Se till att telefonen är kopplad via bluetooth till både din CGM och din klocka.

Blodsockernivå visas på Garmin Forerunner 945Glukosvärde från Freestyle Libre 2 visas här på träningsklocka från Garmin, modell Forerunner 945

För att köpa och använda en CGM behöver man inte ha diagnosen diabetes. Det går att beställa sensorer och använda för alla som är nyfikna på att se sina glukosvärden.

Vi har som sagt provat Freestyle Libre 2, en vattentät och svettsäker sensor ungefär stor som en gammal femkrona. Finns att köpa på denna sida från Amazon.se