Hammartå: Träning, inlägg och skydd
Hammartå, en vanlig fotrelaterad åkomma, kan orsaka betydande obehag vid träning men det finns hjälpmedel i form av inlägg och rätt skor. Vi ger dig här mer kunskap om vad hammartå är, symptom och tillgänglig behandling.
Vad är hammartå?
Hammartå är en fotåkomma där en tå – oftast den andra, tredje eller fjärde tån – böjs vid mittenleden, vilket ger tån ett hammarliknande utseende. Denna fotdeformitet orsakas vanligen av en obalans i muskler, senor eller ligament som normalt håller tån rak.
Faktorer som bidrar till utvecklingen av hammartå inkluderar olämpliga skor (trånga eller högklackat), genetisk predisposition, och vissa sjukdomstillstånd som diabetes eller artrit. Det är också vanligt att hammartå uppkommer som en följd av hallux valgus där stortån påverkat närliggande tå.
Hammartå kan leda till smärta och obehag, särskilt i fel skor, och kan även resultera i bildandet av liktornar på grund av friktion.
Träning med besvärande hammartå
Det går att träna trots att man har en smärtande hammartå, men välj helst övningar och aktiviteter som inte lägger extra tryck på tån. Simning och cykling (i rätt skor) belastar inte fötterna på samma sätt som löpning eller hopp gör.
Testa dig fram med skor som minskar trycket på tån. Många upplever minskade besvär från sin hammartå i löparskor med breda tåboxar som ger mycket utrymme för tårna.
Specifika tåövningar som syftar till att stärka och öka flexibiliteten kan också vara hjälpsamma. Dessa övningar kan utföras hemma och bidra till att lindra några av symtomen associerade med hammartå.
Vill du ha hjälp kan du vända dig till en sjukvårdsspecialist eller fysioterapeut för att utforma en säker och effektiv träningsplan, anpassad till dina specifika behov och graden av hammartå som du har.
Inlägg och skydd för hammartå
Fotspecialister rekommenderar att testa olika skoinlägg för att minska smärtan och trycket. Det finns till exempel pelott, skydd och förfotsstöd som kan delvis räta ut tårna och separera de på ett tryckavlastande sätt.
-
Mjukt framfotsinlägg
149 kr
Läs mer härMjuka framfotsinlägg (2st)Ett par behagliga avlastande framfotsinlägg som förebygger och lindrar smärtor i framfoten. Dessa inlägg har en mjuk silikongel insydd vid framfoten,vilket hjälper dig att få en mjuk dämpning i varje steg. Mjuka framfotsinlägg Förebygger smärta i framfoten Mjuka och bekväma Leverans 1-2 dagarMinska smärta i framfotenInläggen kan användas i alla typer av skor. Du kan också använda framfotsinlägget utan skor. Inlägget träs över framfoten likt en strumpa och fungerar utmärkt för smärta vid hammartå eller andra typer av framfotssmärtor. Inuti strumpan finns en insydd mjuk kudde av silikongel vilket fördelar kroppsvikten över en större yta och dämpar trycket mot din framfot.Stötdämpning till trampdynornaVarje dag går vi människor tusentals steg. Vid varje fotnedsättning får framfoten utstå en kraftig stöt och med tiden kan alla dessa stötar ge upphov till smärta. Genom att använda dessa mjuka framfotsinlägg skyddar du fötterna och minskar risken för att få ont.Normal hållbarhetstid för produkten är sex till tolv månader vid daglig användning.Material: Nylon 50%, Lycra 40%, TPE 10%Tvättråd: Handtvättas i max 30 grader.Se presentationsvideo av produkten:
Hos Fotakuten finns flera inlägg och skydd som kan avlasta tårna. Där kan du även köpa fotfilar om du själv vill behandla eventuella förhårdnader som uppstått.
Operation - en sista utväg
Väldigt besvärande fall åtgärdas med operation där en kirurg tar bort en bit av benet i tån. Ett sådant operativt ingrepp görs med lokalbedövning och det tar sedan cirka 3-4 månader att läka.
Vanliga frågor om hammartå
Är hammartå ett tecken på reumatism?
Hammartå i sig är inte direkt ett tecken på reumatism, men personer med reumatiska sjukdomar, som reumatoid artrit, kan vara mer benägna att utveckla fotdeformiteter som hammartå.
När bör jag söka vård för min hammartå?
Sök hjälp om smärtan blir ihållande och påverkar din förmåga att utföra vardagliga aktiviteter, inklusive att gå eller bära skor. Du kan vända dig till fotvårdsspecialist eller en vårdcentral. Ring 1177 om du vill ha rådgivning.
Är det okej att springa med hammartå?
Det är helt okej att springa med hammartå, så länge du tycker den inte smärtar för mycket och ger dig besvär eller förvärras. Behandla förhårdnar om du upptäcker såna.