Knäskydd

En knäskada kan hindra vem som helst från att hålla löpträningen igång. Skadorna kan vara av olika svårighetsgrad och i samråd med idrottsläkare kan du lägga upp lämplig rehabilitering.

Springa med knäskydd

Med ett bra knäskydd för löpning kan du ha ett hjälpmedel på vägen tillbaka. Skydden har olika grader av support där vissa knästöd bara ger ökad stabilitet och värme, medan andra har avlastande pelott och förhindrar hyperextension i knäleden.

Om du upplever en starkt skärande smärta i knät - tveka inte på att ta kontakt med sjukvården för utredning. Läs mer här om vanliga knäskador hos löpare.

Populärt inom knäskydd

 • Knästöd sport

  Knästöd sport
  Elastiskt knästöd för idrottEtt rundstickat elastiskt knäskydd speciellt konstruerat för effektiv avlastning och stöd av en smärtande knäled. Knästödet kan exempelvis användas av dig som idrottar.?
 • Knästöd basic

  Knästöd basic
  Ett stabiliserande knästödEtt knästöd som stabiliserar din knäled varje dag. Knäskyddet avlastar din knäled genom att ge kompression, stabilitet och värme till ett smärtande knä. Stabiliserande?
 • Rehband 7782 - Knäskydd Med Avlastande Pelott

  Rehband 7782 - Knäskydd Med Avlastande Pelott
  Rehband Knäskydd med avlastande pelott. Knäskyddet som ger extra ...
 • Knäskydd

  Knäskydd
  Knäskydd för att stabilisera knäEtt stabiliserande knäskydd som passar alla. Hög kvalitet med fästen av kardborre. Ger ett bra stöd åt och avlastning för din knäled. Kan med fördel användas?

Fler tips på knäskydd

 • Knästöd

  Knästöd
  Stödjande knästöd i hög kvalitetEtt fantastiskt stabiliserande knästöd som ger avlastning åt knäleden. Det ger även värme och ökar blodflödet genom knät. Knäledsskyddet kan användas i förebyggande?
 • Rehband UD Schlatterband

  Rehband UD Schlatterband
 • Rehband 7754 - Knäskydd Med Öppning För Knäskålen

  Rehband 7754 - Knäskydd Med Öppning För Knäskålen
  Rehband Core line -knäskydd med öppning för knäskålen. Neopren/ ...
 • Rehband 7783 - Hyper Ex Knäskydd

  Rehband 7783 - Hyper Ex Knäskydd
  Hyper Ex knäskydd. SBR Neopren 5mm Aluminiumskenor, m-vent, polye...
 • Vulkan Airxtend Knäskydd

  Vulkan Airxtend Knäskydd
  Vulkan AirXtend Knä är en produkt i Airprene och Coolmax material...
 • Elastiskt knästöd

  Elastiskt knästöd
  Elastiskt knästöd grönEtt stabiliserande knästöd som ger kompression och stöd till ditt knä. Knästödet kan med fördel användas av dig som tycker om att röra på dig på fritiden, exempelvis?
 • Elastiskt knäskydd

  Elastiskt knäskydd
  Elastiskt knästöd orangeEtt stabiliserande knästöd som ger kompression och stöd till ditt knä. Knästödet kan med fördel användas av dig som tycker om att röra på dig på fritiden, exempelvis?
 • Vulkanskydd 3041 Knä Öppen Knäskål

  Vulkanskydd 3041 Knä Öppen Knäskål
  Vulkan Knäskydd med öppen knäskål Formsydd och 3-delad design ger...
 • Rehband 7953 Basic Line - Knäskydd

  Rehband 7953 Basic Line - Knäskydd
  Rehband Basic line - knäskydd.   Neopren/SBR 3mm   Ett knäskydd s...
 • Vulkanskydd 3029 Knä 3Mm

  Vulkanskydd 3029 Knä 3Mm
  Vulkan Knäskydd 3mm Formsytt och 3-delad design ger optimal passf...
 • Lundhags Knee Pads

  Lundhags Knee Pads
  Lundhags Knee Pads är ett bekvämt och praktiskt knäskydd för lång...
 • Vulkan 3011 Knäskydd 5Mm

  Vulkan 3011 Knäskydd 5Mm
  Formsydd med 3-delad design för bästa passform. Bra för mindre al...
 • Mcdavid 401R Knee Support

  Mcdavid 401R Knee Support
  Detta knäskydd är format för optimal passform. Skyddet är 28cm lå...
 • Elastiskt knästöd

  Elastiskt knästöd
  Elastiskt knästöd gråEtt stabiliserande knästöd som ger kompression och stöd till ditt knä. Knästödet kan med fördel användas av dig som tycker om att röra på dig på fritiden, exempelvis?
 • Bauerfeind GenuPoint Schlatterband

  Bauerfeind GenuPoint Schlatterband
 • Knäskydd för hopparknä

  Knäskydd för hopparknä
  Knäskydd för hopparknäEtt bekvämt och avlastande knäskydd för effektiv avlastning vid exempelvis schlatterknä och hopparknä. Knäskyddet ökar lokalt blodgenomströmningen över smärtområdet?
 • Knäskydd med spänne

  Knäskydd med spänne
  Stabiliserande knäskydd med spänneEtt rejält knäskydd som ger stöd åt ditt knä samtidigt som knäskyddet ger kompression och värme för snabbare återhämtning. Knäskyddet har hög kvalitet?
 • Elastiskt knästöd

  Elastiskt knästöd
  Elastiskt knästöd blåEtt elastiskt knästöd som ger stabilitet och stöd till ditt knä. Knästödet kan med fördel användas vid idrottsaktiviteter så som löpning, bollsporter eller racketsporter.?
 • Powerslide Pro Air Knäskydd - Woman

  Powerslide Pro Air Knäskydd - Woman
  Powerslides nya Pro Air-skydd är perfekta för att skydda dina knä...
 • Black Diamond Telekneesis Kneepads

  Black Diamond Telekneesis Kneepads
  Black Diamond Telekneesis Kneepads är ett effektivt knäskydd med ...
 • Zandstra Knäskydd

  Zandstra Knäskydd
  Zandstra Knäskydd i skumplast som skyddar mot fall och ger extra ...
 • Mcdavid Hex Sleeves Knäskydd

  Mcdavid Hex Sleeves Knäskydd
  McDavid Hex Sleeves Knäskydd • Mycket mångsidig knäskydd med 9 m...

Vanliga knäskador hos löpare

Knäleden består av många olika delar som upprätthåller ledens funktion. Alla dessa delar kan utsättas för slitage men också akuta skador. Överbelastning är den absolut vanligaste orsaken till smärtor i löparens knä.

Löparknä

Det mest kända fenomenet hos personer som löptränar är löparknät. Det uppträder som en smärta på utsidan av knät som kan sprida ut sig något uppåt längs låret. Den del av knäleden som är påverkad då är det så kallade IT-bandet (iliotibialbandet).

IT-bandet är en lång sena som går från höften och ner över utsidan av knäet och passerar där ett benutskott. Överbelastning kan skapa en irritation som ger smärta just där vid passagen över knäet och det gör ont i varje löpsteg. Det finns knäskydd speciellt framtagna för just löparknä men du bör jobba med förebyggande åtgärder och stretching.

I Vårdguidens videoklipp här ovanför ser du en enkel stretchövning som sträcker och förebygger löparknä.

Hopparknä (Schlatterknä)

Smärtan vid ett hopparknä sitter strax under knäskålen och beror på en irriterad patellarsena (knäskålssenan). Den drabbar oftare personer som utövar rörelser med kraftiga hopp och stötar, därav namnet.

Som löpare kan man drabbas av detta om man springer mycket i branta nerförsbackar. Utvecklingen av denna skada börjar ofta med att smärtan kommer efter träning för att sen gradvis komma under träning och bli värre tills rörelserna gör allt för ont för att fortsätta med löpning.

Lösningen är att försöka jobba aktivt med stärkande och balanserande övningar för knäleden. Beroende på graden av skada kan åtgärdsprogram se något olika ut. Vid mildare former av löparknä kan man kan köpa knäskydd med pelott som ger kompression och stabilisering. Men se bara skyddet som ett sätt att hålla igång, det är ingen långsiktig lösning utan du måste komma tillrätta med grundorsaken till problemet.