Sudio Elva: test av hörlurarna för löpning

I samarbete med Sudio har vi gjort ett test och recension av trådlösa hörlurar för träning och som ska passa för löpning. På deras hemsida kan man gå igenom en guide och svara på några frågor. Utifrån guiden får man rekommenderat de hörlurar som ska passa till den aktivitet man utför.

Vi svarade på frågorna utifrån den löpning som en av våra redaktörer gör. Det är långa pass och ibland ultralånga tävlingar. Som ultralöpare spenderas mycket tid ute i skogen, på stigar, grusvägar och asfaltsvägar. Att då kunna "döda" några timmar med intressanta poddar eller lite musik kan vara skönt.

Sudio Elva

Sudio Elva blev rekommenderad modell

Att valet föll på just modell Elva vet inte vi riktigt men antagligen för att det är en modell som är svett- och vattentålig (IPX5) och att den har lång batteritid (upp till 11 timmar). Batteritiden räcker för de flesta löpningar men för en ultralång distans som 100 miles behövs återuppladdning om man vill använda de hela löpningen.

Aktiv brusreducering är en teknik som finns inbyggd i modellen och det märks när man springer längs en trafikerad väg. Man kan lättare gå in i sin bubbla och nöta km efter km utan att störas alltför mycket av landsvägsbruset från bilar och större fordon.

Plus och minus med Sudio Elva: utifrån en löpares perspektiv

Efter 2 veckors testlöpning med Sudio Elva har vi följande åsikter om bra och dåliga saker med lurarna.

+++

Batteritiden är riktigt bra. De flesta löppass ligger på 1-2 timmar och hörlurarna behövde inte laddas mer än två gånger under testperioden. Nu är batterier oftast i bäst form från början så det återstår att se hur länge de håller samma förmåga.

öronproppar till Sudio Elva hörlurar

Öronsnäckan sitter väldigt skönt i örat och det följer med flera gummiproppar man kan byta mellan för att få bästa passformen. För att ljudet ska bli optimalt (och det är bra ljud!) behövs rätt proppar anpassade till din örongång.

---

En detalj som drar ner betyget och det tyvärr ganska mycket är att volymreglaget är lite väl bulkigt. Vi hade svårt att få den att ligga still utan att trycka fast den under axelband på löparryggsäcken eller under jackan. Låter man den ligga löst så skumpar den och det blir en dragning nedåt i öronsnäckan.

volymreglage sudio elva, vilar på axlar

Det känns som att öronpropparna dras nedåt i varje löpsteg och då håller på att ramla ur örat. Den känslan får man till exempel inte med sporthörlurar som har en båge man fäster ovanpå örat och ner bakom. Då ligger öronproppen hela tiden fast utan att röra på sig.

För andra typer av aktiviteter så som cykling eller kajakpaddling, där man inte skumpar lika mkt, kommer dessa hörlurar nog att fungera bättre.