Promenadskor vs Löparskor

Både när vi promenerar och springer sätter vi fötterna en bit framför varandra, om vartannat. Men där slutar likheterna och skillnaderna är så pass att man bör ha olika sorters skor när man promenerar och springer: walkingskor (promenadskor) och löparskor / joggingskor.

Fotisättningen

När foten får kontakt med marken i promenad är det hälen som sätts i först och därefter rullar vi framåt för att till sist skjuta ifrån med framfoten. Vid löpning är det framfoten som nuddar marken och hälen hinner nästan inte ens nudda marken innan foten ska ryckas upp.

Den här skillnaden gör att fötterna utsätts för olika påfrestning och den fortplantas sedan upp genom kroppen på olika sätt. Stötarna kan absorberas med dämpning och den bör då se olika ut för promenadskor vs löparskor.

Dämpningen

Walkingskor har mer dämpning i hälen än vad en löparsko har. Omvänt har många löparskor mer dämpning i mellanfoten och framfoten än vad promenadskorna har. Det gäller även för dig som går i rask takt som vid powerwalk.

Skornas flexibilitet

Löparskor är oftast lätta och har inte lika mycket stabilitet inbyggd i skon. Walkingskor och speciellt trekkingskor för fjällvandring har mycket stabilitet och är ganska rigida i sidled.