Ont på utsidan av foten av löpning

Att drabbas av smärta på utsidan av foten är vanligt inom idrotter med monotont upprepande rörelsemönster som löpning. Värken kan smyga sig på eller komma väldigt plötsligt och det finns flera delar på utsidan av foten som kan vara skadad. I den här artikeln går vi igenom fotens uppbyggnad så att du kan härleda vad som gör ont på utsidan av din fot.

Fotens anatomi på utsidan

Utsidan av fotens anatomi

Som du kan se på bilden över fotens anatomi på utsidan finns det många olika leder, ben, senor och ligament som alla bidrar till fotens rörelser. Senorna på utsidan stabiliserar fotleden och hjälper till vid frånskjut när vi springer eller går.

Hård belastning av senor som Inferior fibular retinaculum eller Fibularis tertius tendon kan leda till irritation, inflammation och värk som gör ont när vi springer eller efter.

Det är mycket vanligare att det är just ligamenten som smärtar och alltså inte själva fotknölen Malleolus lateralis. Om du råkat ut för en malleolfraktur vill du inte ens stödja på foten och det är inte den smärtan vid försöker reda ut i denna artikel.

Peroneustendinos

En värk vid yttre fotknölen som kommer smygande och kanske växer sig starkare över tid är mest troligt Peroneustendinos. Det kan yttra sig som smärta på morgonen och kanske i början på ett träningspass men efter uppvärmning så avtar smärtan. Den återkommer igen efter passet och kan bli värre och värre för varje dag om du inte vilar.

Behandling av peroneustendinos går ut på att minska belastningen så att senorna hinner återhämta sig och att inflammationen försvinner.

En orsak till uppkomsten kan vara svaga muskler kring de överbelastade senorna så jobba med till exempel excentriska tåhävningar. Högt fotvalv (Pes cavus) kan också vara en bidragande orsak och då kan skoinlägg med fotvalvsstöd vara värt att prova.

Fotledsstukning

Upplever smärta på fotens utsida efter en fotledsstukning

En stukning ger omedelbar smärta och skiljer sig alltså från långsamt stegrande inflammation. De yttre ligamenten på fotleden kan skadas vid löpning ifall vi kliver snett med mycket kraft på foten.

Den här skadan kan du läsa mer om och det är viktigt att till exempel känna till vilka åtgärder du ska ta till som akutinsats vid fotledsstukning.

Fotledsdistorsion

Så mycket som 25% av alla idrottsskador är fotledsdistorsioner. Skadan uppstår till exempel när idrottaren trampar snett, foten viks inåt och ledbandet går av. Det är i 60% av fallen lig. fibulotalare anterior som skadas och även ledkapseln.

Symptom är stark smärta, svullnad och inre blödning som alla förvärras vid belastning av fotleden. Det är ovanligt att skelettet går sönder hos friska vuxna. Växande ungdomar och äldre med osteoporos kan det dock vara befogat med röntgen för att se så inte ben har gått sönder i samband med skadan.

En orsak till att idrottare råkar ut för detta är för dåliga skor, kombinerat med otränad fotledsmuskulatur. Förebyggande åtgärder och träningen efter att skadan läkt är styrketräning av musklerna kring fotleden.

Balansplatta är ett bra träningsredskap som alla löpare borde ha hemma och använda i sin träning.

Blå balansplatta från Thunder FitnessThunder Fitness Balansplatta