Nya löparskor för 2023

Skotillverkare släpper vanligtvis nya modeller av löparskor på säsongsbasis, där flest nya modeller dyker upp på våren. Anledningen är att hålla jämna steg med förändringar i marknaden och att inkludera nya tekniker och design för att förbättra prestanda och komfort i löparskorna.

Varför nya löparskor varje år?

Vi som löpare och kunder bör förvänta oss att nya modeller har fått uppdaterade funktioner som förbättrad dämpning, bättre fotbädd och nya material som har bättre ventilation och tål mer slitage. Många tillverkare tar in feedback från testlöpare och optimerar skorna utifrån det för att försöka bygga en löparsko som ska prestera optimalt.

OBS! För just dig betyder inte detta alltid att den nya modellen av en skoserie är bättre än den gamla. Du bör alltid kontrollera vad som förändrats och om de nya funktionerna matchar ditt behov. I annat fall kan du försöka leta efter äldre modeller bland utbudet av löparskor hos många återförsäljare och dessutom spara en slant då de oftast säljs ut billigare än årets modell.

Nytt från Reebok 2023

Från Reebok får vi se en ny uppdaterad version av Floatride Energy som är nummer 5 i serien. Det är en neutral löparsko som vänder sig till nybörjare och motionärer. Den har fått en något lägre mellansula än tidigare och har 8 mm drop samt något bredare i formen.

Reebok lanserar också version 5 i serien Floatride Adventure och i praktiken är den väldigt lik men är utvecklad för traillöparen. Den har bättre grepp i yttersulan och mer stabilitet än vad vägskon har.

En helt ny serie kommer också och den heter Floatzig. Version 1 av denna löparsko når marknaden under senare delen av 2023 och det som tillkommer i deras koncept för energiåtergivning är en mekanisk del i kombination med deras foam. De kommer att ha en häl på 31 mm och 25 mm i framfoten så det är en 6 mm dropsko.

HOKA och deras nya skor för 2023

HOKA kommer att lansera nya modeller både för väglöpning och för traillöpning. De kommer bland annat att släppa nya Rocket X 2 med karbonplatta och superfoam. De har ändrat lite grann kring framfoten för att ge stortå mer känsla och bättre kontroll. Detta är en sko som riktar sig till tävlingslöpning.

För träning har HOKA en ny modell av Clifton som nu är på sin 9:e iteration. Skons sula är EVA-baserad och de har gjort mellandelen av skon något bredare. Skon har fortfarande 4 mm drop men de har ökat stack height med 2 mm.

För traillöpning kommer HOKA att lansera nya modeller av Challenger och nya Tecton X 2 som älskas av många traillöpare och bergslöpare. Största uppdateringen gör HOKA i Tecton X 2 och dess överdel som en del upplevde hade lite onödiga komponenter tidigare.

 • Hoka W Clifton 9 Wide Airy Blue / Ice Water

  Hoka W Clifton 9 Wide Airy Blue / Ice Water
  Den 9:de versionen av vår klassiska Cliftonsko är lättare och ännu mer dämpad. Clifton 9 har fått en ny sula med en mer responsiv ny foam och förbättrad yttersula. Överdelen är även den förändrad och förbättrad där man tagit bort material för att göra den ännu lättare. Häldelen är mjukare och plösen förbättrad för en skönare och bekvämare känsla. Clifton 9 har fått mer dämpning men väger mindre, 4 gram mindre för att vara exakt. Varför du kommer älska den; Den här klassiska löparskon är en perfekt kombination av mjuk, dämpad och lätt.
 • Hoka M Clifton 9 Wide Solar Flare/Sherbet

  Hoka M Clifton 9 Wide Solar Flare/Sherbet
  Den 9:de versionen av vår klassiska Cliftonsko är lättare och ännu mer dämpad. Clifton 9 har fått en ny sula med en mer responsiv ny foam och förbättrad yttersula. Överdelen är även den förändrad och förbättrad där man tagit bort material för att göra den ännu lättare. Häldelen är mjukare och plösen förbättrad för en skönare och bekvämare känsla. Clifton 9 har fått mer dämpning men väger mindre, 4 gram mindre för att vara exakt. Varför du kommer älska den - Den här klassiska löparskon är en perfekt kombination av mjuk, dämpad och lätt.
 • Hoka Men's Clifton 9 Wide

  Hoka Men's Clifton 9 Wide
  Medan Clifton är ett mitt på vägen-valet i Hoka -sortimentet när det gäller kuddar, innebär Hokas stil alltid en relativt mjuk känsla. Denna modell är ett populärt val för basuthållighetslöpningar, såväl som raska promenader. Denna nionde version skiljer sig från sin föregångare genom: - Lägre totalvikt (ok, vi pratar om fyra gram, men ändå) - 3 mm större stapelhöjd - Mer responsiv kudde framtill, samtidigt som den är mjukare vid hälen - Förenklad övre textil - Ny yttersula Andra egenskaper: - Bred läst - CMEVA mellansula - Meta-Rocker-strukturen erbjuder ett fantastiskt rullande steg - Främre stapel 27 mm, hälstapel 32 mm, fall 5 mm
 • Hoka Men's Clifton 9 Wide Black/White

  Hoka Men's Clifton 9 Wide Black/White
  Men's Clifton 9 är ett par lätta och normaldämpade träningsskor för herr från Hoka. De här träningsskorna har en yttersula i hög kvalitet med en mjuk häldel och en skön plös. En klassisk löparsko med topprestanda för dig som siktar högt.

Adidas release 2023

Adidas ADIZERO PRIMEX STRUNG 2 finns än så länge bara några enstaka foton på. Det råder dock en stor hype om vad den här skon ska tillföra. Det är så många som är nöjda med föregångaren (version 1) så en del är rädda för att det kommer ändringar som gör skon sämre. Att skon har Lightstrike Pro är bekräftat!

New Balance uppdaterar vissa skor för 2023

New Balance kommer att uppdatera populära SuperComp Trainer. Skon är lättare men de har lyckats behålla samma känsla av stabilitet. Även deras storsäljare för volym, löparskon 880 kommer i version 13. En tredje sko som lanseras under 2023 är New Balance Vongo v5 och i den introduceras en ny teknologi baserad på mycket studier från långa maratonlopp.

 • New Balance Fresh Foam Vongo V5

  New Balance Fresh Foam Vongo V5
  Amerikanska storlekar numrering. Lämpliga för långa löpturer, dessa skor har utmärkt stötdämpning och stöd för överpronation. - Bred läst - Pronationsstöd - Utmärkt stötdämpning tack vare Fresh Foam mellansula - Hypoknit ytmaterial kombinerar flexibilitet och stöd – Ett 8 mm fall från basen till spetsen gör det också lättare för den mer enstaka vätskan att rikta sin kraft framåt

Icebug presenterar Pytho6 RB9X

Bland Icebug trailskor kommer i år en ny version av Pytho-skon och det är modell Pytho6 RB9X. Skon är en året-runt löparsko med rymlig tåbox, god vridstyvhet och bra skydd för foten i en stökig terräng. Skon har en låg våtvikt, mycket tack vare att vatten snabbt kan flöda ut ur skon om man kliver i vatten.

 • Icebug Pytho6 Men's RB9X - Petroleum/Orange

  Icebug Pytho6 Men's RB9X - Petroleum/Orange
  Om du inte redan är elitlöpare kommer du att känna dig som en i Pytho6 RB9X. Här får du aggressivt grepp, hög vridstyvhet och tajt passform - men med plats för tårna. Pytho är gjord för tuff terränglöpning och ger bra skydd oavsett var du landar. Sulmönstret är inspirerat av ett traktordäck och ger dig maximal kontroll även när det går riktig fort nerför stenhällar eller leriga backar. Skon är lätt och överdelen utformad i ett material som låter vatten rinna rakt igenom. Perfekt även för swimrun med andra ord!
 • Icebug Pytho6 Women's RB9X - Petroleum/Aruba

  Icebug Pytho6 Women's RB9X - Petroleum/Aruba
  Om du inte redan är elitlöpare kommer du att känna dig som en i Pytho6 RB9X. Här får du aggressivt grepp, hög vridstyvhet och tajt passform - men med plats för tårna. Pytho är gjord för tuff terränglöpning och ger bra skydd oavsett var du landar. Sulmönstret är inspirerat av ett traktordäck och ger dig maximal kontroll även när det går riktig fort nerför stenhällar eller leriga backar. Skon är lätt och överdelen utformad i ett material som låter vatten rinna rakt igenom. Perfekt även för swimrun med andra ord!

Brooks Hyperion Max

Amerikanska Brooks släpper en helt ny skomodell 2023 som heter Hyperion MAX. Den har en stackhöjd på 33 mm under hälen och 25 mm under framfoten, vilket ger ett drop på 8 mm. I mellansulan finns dämpningen som kallas för DNA Flash, ett superlätt dämpande material med kväve som injicerats.

Yttersulan har Brooks förstärkt med Green Rubber för att förlänga livslängden och miltalen innan det är dags att byta sko på nytt. Cirkapris på Hyperion MAX ligger kring 1900-2000 kr i början på lanseringen. Vi har sett att skon redan finns att beställa på Amazon.

Merrell Skyfire 2

Skyfire 2 är en nykomling från Merrell som olika andra löparskor från märket faktiskt har ett drop på 6 mm. Även som skorna är gjorda för att prestera bäst på trail med sina 5 mm dubbar så funkar de även bra att bitvis ta sig fram på asfalt och hårt grus.

SCOTT Ultra Carbon RC

Scott Ultra Carbon RC

Skor med karbonfiberplatta har nu börjat leta sig in bland trailskorna också. Scott Ultra Carbon RC är en trailsko med energiåtergivande platta (CARBITEX GearFlex) och responsivt skum (Kinetic Light Foam) som passar utmärkt för långa distanser i terrängen.

Stackhöjden på SCOTT Ultra Carbon RC är 27 mm i häl och 20 mm i framfoten vilket ger ett 7 mm drop. Det är inte de lättaste skorna på marknaden med sina cirka 300 g, men kolfiberplattans energipush kan hjälpa dig till ultralånga distanser.

Återförsäljare: Outnorth | Skistart