Nya löparskor för 2023

Skotillverkare släpper vanligtvis nya modeller av löparskor på säsongsbasis, där flest nya modeller dyker upp på våren. Anledningen är att hålla jämna steg med förändringar i marknaden och att inkludera nya tekniker och design för att förbättra prestanda och komfort i löparskorna.

Vi som löpare och kunder bör förvänta oss att nya modeller har fått uppdaterade funktioner som förbättrad dämpning, bättre fotbädd och nya material som har bättre ventilation och tål mer slitage. Många tillverkare tar in feedback från testlöpare och optimerar skorna utifrån det för att försöka bygga en löparsko som ska prestera optimalt.

OBS! För just dig betyder inte detta alltid att den nya modellen av en skoserie är bättre än den gamla. Du bör alltid kontrollera vad som förändrats och om de nya funktionerna matchar ditt behov. I annat fall kan du försöka leta efter äldre modeller hos återförsäljare som har gamla skor på lager och dessutom spara en slant då de oftast säljs ut billigare än årets modell.

Nytt från Reebok 2023

Från Reebok får vi se en ny uppdaterad version av Floatride Energy som är nummer 5 i serien. Det är en neutral löparsko som vänder sig till nybörjare och motionärer. Den har fått en något lägre mellansula än tidigare och har 8 mm drop samt något bredare i formen.

Reebok lanserar också version 5 i serien Floatride Adventure och i praktiken är den väldigt lik men är utvecklad för traillöparen. Den har bättre grepp i yttersulan och mer stabilitet än vad vägskon har.

En helt ny serie kommer också och den heter Floatzig. Version 1 av denna löparsko når marknaden under senare delen av 2023 och det som tillkommer i deras koncept för energiåtergivning är en mekanisk del i kombination med deras foam. De kommer att ha en häl på 31 mm och 25 mm i framfoten så det är en 6 mm dropsko.

HOKA och deras nya skor för 2023

HOKA kommer att lansera nya modeller både för väglöpning och för traillöpning. De kommer bland annat att släppa nya Rocket X 2 med karbonplatta och superfoam. De har ändrat lite grann kring framfoten för att ge stortå mer känsla och bättre kontroll. Detta är en sko som riktar sig till tävlingslöpning.

För träning har HOKA en ny modell av Clifton som nu är på sin 9:e iteration. Skons sula är EVA-baserad och de har gjort mellandelen av skon något bredare. Skon har fortfarande 4 mm drop men de har ökat stack height med 2 mm.

För traillöpning kommer HOKA att lansera nya modeller av Challenger och nya Tecton X 2 som älskas av många traillöpare och bergslöpare. Största uppdateringen gör HOKA i Tecton X 2 och dess överdel som en del upplevde hade lite onödiga komponenter tidigare.