Nagelvård för Löpare

Har du drabbats av blånagel, nageltrång eller fått en blodblåsa under nageln från din löpning? Fotnaglarna kan ställa till besvär som gör det svårt att springa och i värsta fall hindrar oss helt. Att ha en god nagelvård är därför en bra rutin för att hålla fötterna redo för många och långa träningspass.

nagelvård för löpare

Blånagel

Förr eller senare drabbas de allra flesta långdistanslöpare av blånagel. Vanligen är det stortånageln som ser missfärgad ut och det är för att det är den tå som utsätts för störst belastning vid löpning.

Trycket på stortån kommer dels från underlaget men kan också komma från alltför hårda eller trånga löparskor. Den som springer långa pass behöver se till att ha en något större storlek på skorna, så att tårna kan få fritt spelrum att sprida ut sig. Till exempel kan extra breda löparskor med stor tåbox vara en lösning.

Blånageln är ett resultat av att en blodblåsa bildas under nageln. Oftast är det inte smärtsamt men kan bli så om den växer sig för stor. Då kan du behöva lätta på trycket genom att tömma den på blod.

Nageltrång

Orsaken till nageltrång är att man klippt sina tånaglar fel. Man ska klippa tånaglarna rakt och se till att fila ner vassa hörn. Om en vass nagel börjar växa in i huden blir det väldigt smärtsamt.

Ett bra utbud med allt man kan tänkas behöva för nagelvård finns hos Apotek Hjärtat.

Blodblåsa under nageln

Om ett blodkärl har gått sönder och fyller utrymmet under nageln med blod kan det göra väldigt ont. Om blodblåsan inte går ända fram mot tån skapas ett smärtsamt tryck. Det trycket kan du minska på genom att punktera nageln och tömma ut blodet.

Det är viktigt att försöka sterilisera det du använder för punkteringen. En synål kan du sterilisera genom att hetta upp den över en eldslåga. När blodet väl kommer ut sjunker trycket och smärtan avtar.

Nagelsvamp

En skillnad mellan tånaglar och fingernaglar är att fötterna ofta är instängda i en mörk och ibland fuktig miljö. Det kan vara en bra grogrund för svampar och risken finns att du drabbas av nagelsvamp.

Nagelsvamp kallas på medicinspråk för onkomykos eller tinea unguium. Det är helt ofarligt men kan vara missprydande. Löpare har en ökad risk för nagelsvamp, av flera orsaker.

Fukt inuti löparskorna i kombination med risken för skadad nagelplatta gör det enklare för nagelsvamp att få fäste. För att minska risken är det därför bra att springa i löparskor som håller fötterna torra och är tillräckligt stora för att inte trycka på naglarna.

Nagelsvamp kan läka ut av sig själv men det tar lång tid, månader upp till år. Risken finns att svampen växer i tillväxtzonen och då kommer även ny nagelvävnad att vara svampinfekterad. Det finns milda (receptfria) och starka svampdödande medel (på recept) att ta till i kampen.