Nagelvård för Löpare

Fotnaglarna kan ställa till besvär som gör det svårt att springa och i värsta fall hindrar oss helt. Att ha en god nagelvård är därför en bra rutin för att hålla fötterna redo för många och långa träningspass.

nagelvård för löpare

Blånagel

Förr eller senare drabbas de allra flesta långdistanslöpare av blånagel. Vanligen är det stortånageln som ser missfärgad ut och det är för att det är den tå som utsätts för störst belastning vid löpning.

Trycket på stortån kommer dels från underlaget men kan också komma från alltför hårda eller trånga löparskor. Den som springer långa pass behöver se till att ha en något större storlek på skorna så att tårna kan få fritt spelrum att sprida ut sig.

Blånageln är ett resultat av att en blodblåsa bildas under nageln. Oftast är det inte smärtsamt men kan bli så om den växer sig för stor. Då kan man behöva lätta på trycket genom att tömma den på blod.

Nageltrång

Orsaken till nageltrång är att man klippt sina tånaglar fel. Man ska klippa tånaglarna rakt och se till att fila ner vassa hörn. Om en vass nagel börjar växa in i huden blir det väldigt smärtsamt.

Ett bra utbud med allt man kan tänkas behöva för nagelvård finns hos nätapoteket Apohem.