Löpband & gåband för kontor

Att vi måste röra på oss mer är något som de allra flesta är medvetna om. Smärtor i ländryggen är något som många kontorsarbetare lider av och det kan bero på för mycket stillasittande. Den som jobbar på kontor kan öka sin dagliga vardagsmotion genom att promenera och jobba med datorn eller andra skrivbordsjobb på ett gåband / löpband. Vi har plockat ut några bra exempel på gåbanden som är anpassade för kontor och kontorsarbete.

En del är nyckelfärdiga för att användas i kontorsmiljö direkt medan andra med några enkla modifieringar eller tillägg kan bli en bra arbetsplats.

Exempel på gåband till kontorsplatsen

  FitNord Walk 200 Gåband

  fitnord walk 200 gåband

  SE PRIS

  Walk200 är ett liknande gåband som utvecklats av FitNord. Det är något billigare men funkar minst lika bra som promenadband under skrivbordet.


  WalkingPad A1 Pro

  walkingpad a1 pro

  SE PRIS

  Med WalkingPad A1 Pro kan du lätta skrapa ihop dina 10 000 steg på arbetstid. Kingsmith har tänkt på funktionaliteten och gett den hjul, tyst motor (<45 dB) och med toppfart på 6 km/h. Bandet har fått utmärkelsen reddot design award.


Hastighet på kontorslöpband

Det är svårt att springa och att jobba med händerna samtidigt. Det begränsar lite löprörelsen att behöva ha händerna framför sig i en statisk nivå. Visserligen går det att träna upp färdigheten om man vill optimera mera.

Kontorslöpband är därför bättre som gåband, alltså i lägre hastighet. Raskt gångtempo ligger nånstans kring 5-6 km/h och avslappnad promenad vid 3-4 km/h. Vid ett promenadtempo är det inga problem att samtidigt kunna använda händerna på en laptop.

Tänk också på att kolla vilken max användarvikt som bandet är avsett för. Vid promenadtempo lyfter vi inte fötterna från underlaget och det ställer högre krav på motoreffekten. Löpbanden för tyngre personer har därför starkare motorer för att klara tung belastning.

Vart köper man gåband till kontoret?

Rena motionsband för promenader hittar man en del hos sportbutiker men där är fokus mestadels på snabba och bra löpband för konditionsträning hemma eller på gym. Det går också att vända sig till kontorsbutiker eller nätsajter som säljer kontorstillbehör. Ibland finns även billiga gåband i detaljhandeln i butikskedjor som Jula, Rusta och Biltema.

En specialist på gåband är MyStuff som är återförsäljare av Kingsmith WalkingPad. De har sex olika modeller där några vunnit bäst-i-test och det finns även Zwift-kompatibelt gåband i MC21 Ltd Edition. Se alla banden här. OBS! Delar av sajten är på norska då företaget är baserat i Norge. Det tillkommer dock inte tullavgift eftersom försäljningen sker i Sverige.

Hiking med lutning på kontoret

En funktion som saknas på gåband är att de sällan går att ställa lutningen på. Det är platt promenad i maximalt 6 km/h som brukar vara det som går att göra. Men det finns några undantag som har gjort det möjligt att få upp pulsen lite mer medans man använder datorn till jobb.

DIY: Fixa din egen kontorsplats med gåband

Tillverkarna som specialiserat sig på att göra skrivbordsgåband vill gärna ta ut en ganska hög prislapp. Det går att fixa ihop sin egen konstruktion genom att göra själva kontorsdelen själv. Köp det bästa gåbandet till rimligt pris och skaffa ett helt vanligt höj- och sänkbart skrivbord på IKEA. Se bara till att bordets ben inte är ivägen så att du kan skjuta in fronten på gåbandet utan problem.