Dubbla Strumpor eller Dubbelstrumpor?

Har du testat springa med dubbla strumpor eller dubbelstrumpor? Strumporna, inte löparskorna, kan vara en anledning till att du får skavsår på dina fötter. Vandrare brukar ofta använda dubbla strumpor i vandringskängorna av just anledningen att minska friktion och uppkomst av skavsår och blåsor. Men funkar samma princip i löparskor när vi springer?

Skillnad för fötterna vid vandring och löpning

En skillnad mellan löpning och vandring är fotisättningen som vid löpning är mycket kraftigare. Vid löpning kan den kraft som utsätts på fötterna vara 2-3 gånger kroppsvikten, eller ibland mer, beroende på löptekniken. Vid gång ligger det oftare runt 1-1,5 gånger kroppsvikten. Detta innebär att löpning utsätter fötterna för betydligt mer påfrestning per steg jämfört med gång.

Under gång har människor oftast en fas där båda fötterna är i kontakt med marken, vilket kallas dubbel stödfas. Under löpning finns det en period då ingen av fötterna är i kontakt med marken, vilket kallas svävfas.Vid gång börjar foten oftast kontakten med marken vid hälen (hälgång) och rullar framåt till tårna. Vid löpning kan detta mönster variera beroende på hastighet och teknik. Många löpare har en mellersta del av foten eller framfoten först när de landar.

De här skillnaderna påverkar hur mycket till exempel strumpor utsätts för nötning och i sin tur friktionen för fötterna och risken för skavsår och blåsor.

Löparstrumpor med förstärkning och dubbla lager

Att springa med dubbla strumpor på sig brukar sällan vara en god idé. Anledningen är den högre kraften som ger ökad friktion snarare än sänkt från att ha dubbla strumpor jämfört med ett par.

Vi förespråkar istället att köpa riktiga löparstrumpor, såna där tillverkaren har skapat förstärkningar på de områden foten utsätts för mest kraft. Det är att likna vid att ha dubbla lager strumpor just där men utan risken att olika tyglager glider mot varandra.

 • Running Socks 2-Pack Jet Black

  Running Socks 2-Pack Jet Black
  Running Socks 2-Pack från Aclima är löparsturmpor i skön merinoullsbalandning. Aclima har strumpor som täcker dina behov, oavsett temperatur och aktivitetsnivå. Strumporna är tillverkade av slitstark frottéull. Merinoull gör att fötterna inte känns fuktiga, samtidigt förhindras lukt från att sätta sig i strumporna. Unisex. Förstärkt tå och häl.Extra elasticitet och ribbstickade  områden för att hålla strumporna på plats under hög aktivitet.Minimal söm vid tårna i för att förhindra blåsor65% Merinoull, 32% polyamid, 3% elastan.
 • Running Mid Comfort Sock Asphalt

  Running Mid Comfort Sock Asphalt
  Running Mid Comfort Sock från Hellner är tunna löparstrumpor i en mjuk och skön merinoullblandning som håller fötterna torra genom intensiva pass. Tådelen och sulan är förstärkta med en tjockare stickning för bättre slitstyrka, medan hålfoten har ett elastiskt stöd för att hålla strumporna säkert på plats. Kan tvättas i tvättmaskin i 30ºC och förblir lika mjuka och sköna tvätt efter tvätt. Mulesingfri merinoullFörstärkt tå och sulaStöd i hålfotenKan tvättas i 30ºCMaterial: 76% ull, 22% polyamid, 2% elastan
 • Compression Superior Air Orange/Red

  Compression Superior Air Orange/Red
  Compression Superior Air är en sval kompressionssstrumpa från Gococo som ger vaden ett kraftigt stöd när du skall prestera. Det är en graderad kompressionstrumpa som passar bra i varmare klimat och i mörker. Skaftet och foten har stora luftkanaler vilket ger en luftig och sval känsla mot benet samtidigt som reflexer ökar syrligheten. Kompressionen stabiliserar vadmuskeln och ökar cirkulationen i vaden när du är aktiv. Gococos kompressionstrumpor är förstärkta för att skydda extra vid aktivitet så som löpning. 37.5 Technology materialet i sulan är extremt snabbtorkande vilket minskar risken för skavsår och blåsor. Reflexer på skaftet ökar synligheten i mörkerSilicon på insidan skaftet för perfekt grepp om benetKompressionsstrumporna har ett tryck på 15-27 mmHg (dvs. högre tryck än Gococo Compression)Storleken mäts i cm där vaden är som störst.S (vadomkrets 27-32 cm, fotstorlek 37-42)M (vadomkrets 33-39 cm, fotstorlek 38-43)L (vadomkrets 40-45 cm, fotstorlek 39-45)XL (vadomkrets 40-45 cm, fotstorlek 40-46)Om du redan använder Gococos Compression strumpor och är osäker på vilken storlek du använder så titta på färglinjen i skaftet där:S = GrönM = RödL = BlåXL = GråMaterial: 83 % polyamid, 13 % 37.5 Technology garn (87 % polyester, 13 % elastan), 4 % elastan
 • Running Mid Sock Asphalt

  Running Mid Sock Asphalt
  Running Mid Sock från Hellner är tunna löparstrumpor i en mjuk och skön merinoullblandning som håller fötterna torra genom intensiva pass. Tådelen och sulan är förstärkta med en tjockare stickning för bättre slitstyrka, medan hålfoten har ett elastiskt stöd för att hålla strumporna säkert på plats. Kan tvättas i tvättmaskin i 30ºC och förblir lika mjuka och sköna tvätt efter tvätt. Mulesingfri merinoullFörstärkt tå och sulaStöd i hålfotenKan tvättas i 30ºCMaterial: 76% ull, 22% polyamid, 2% elastan
 • Ankle Socks 2-Pack White/Grey

  Ankle Socks 2-Pack White/Grey
  Ankle Socks 2-Pack från Aclima är låga sturmpor i skön merinoullsbalandning. Aclima har strumpor som täcker dina behov, oavsett temperatur och aktivitetsnivå. Strumporna är tillverkade av slitstark frottéull. Merinoull gör att fötterna inte känns fuktiga, samtidigt förhindras lukt från att sätta sig i strumporna. Unisex. Förstärkt tå och häl.Extra elasticitet och ribbstickade  områden för att hålla strumporna på plats under hög aktivitet.Minimal söm vid tårna i för att förhindra blåsor62% merinoull, 37% polyamid, 1% elastan.
 • Ankle Socks 2-Pack Jet Black

  Ankle Socks 2-Pack Jet Black
  Ankle Socks 2-Pack från Aclima är låga sturmpor i skön merinoullsbalandning. Aclima har strumpor som täcker dina behov, oavsett temperatur och aktivitetsnivå. Strumporna är tillverkade av slitstark frottéull. Merinoull gör att fötterna inte känns fuktiga, samtidigt förhindras lukt från att sätta sig i strumporna. Unisex. Förstärkt tå och häl.Extra elasticitet och ribbstickade  områden för att hålla strumporna på plats under hög aktivitet.Minimal söm vid tårna i för att förhindra blåsor62% merinoull, 37% polyamid, 1% elastan.
 • Running Sock CAYENNE

  Running Sock CAYENNE
  Running Sock från Devold är höga löparstrumpor i merinoull med förstärkning över smalbenet och ventilationsmesh på baksidan vaden. Anatomiskt formad för höger- och vänsterfotenSportkompressionMaterial: 49 % polyamid, 33 % ull, 10 % silke, 7 % elastan, 1 % silikon
 • Light Sport Petroleum

  Light Sport Petroleum
  Light Sport från Gococo är den ultimata löparstrumpan för dig som gillar tunnare strumpor i löparspåret. Strumpan är tunn och luftig samtidigt som den är förstärkt i häl och fotdyna. 37.5 Technology® materialet i sulan är extremt snabbtorkande vilket minskar risken för skavsår och blåsor när du är aktiv. Den perfekta löparstrumpan för den som ställer höga krav på funktion och komfort under passet.Tunn löparstrumpaUtan sömmarFörstärkningar vid utsatta punkterMaterial: 49 % Polyester, 30 % Polyamid, 21 % Elastan