Bra tid på halvmaran 21 km

Näst efter milen är halvmaran (21 km) en populär distans att försöka göra en bra tid på. Att springa halvmarathon är en utmaning som många löpare har och vissa har målet att göra en riktigt bra tid.

En halvmara är exakt hälften av maratondistansen och ska vara 21 097,5 meter för att vara exakt. Distansen är för många motionärer tillräckligt långt för att vara en utmaning jämfört med 5 eller 10 km. I Sverige är det årligen cirka 60 000 löpare som startar i största halvmaratonloppet Göteborgsvarvet.

Världsrekord på halvmaraton

De bästa tiderna som gjorts är imponerande snabbt där flera herrlöpare springer på under timmen. Damerna har precis lyckats nå ner under 1:03 h.

Lopp Damer Herrar
Världsrekord halvmaraton 1:02:52 - Letesenbet GIDEY ETH, 2021 00:57:31 - Jacob KIPLIMO UGA, 2021
Svenskt rekord halvmaraton 01:08:19 - Sarah LAHTI, 2021 01:01:17 - Napoleon SOLOMON, 2019

Bra halvmaratider för motionslöpare

Springa halvmaraton på tidVad gör du för tid på halvmaraton?

Om du tänkt ge dig på att göra en bra tid på halvmaraton så får vi anta att du redan testat springa 5 km och 10 km. Utifrån tiderna du göra på dessa distanser kan du sätta upp en bra måltid på halvmaran.

Om du även vill jämföra dig mot andra kan du kolla i gamla resultatlistor för olika lopp. Ta även en titt i tabellen längre ner på sidan, som är en grov indelning över hur vi skattar olika tider på halvmaran.

Så blir du snabbare på halvmaraton

En stor skillnad mellan halvmaraton och milen är energiintaget. För de allra flesta finns det tillräckligt med lagrad energi i musklerna för att klara att springa 10 km.

När distansen däremot blir längre och tiden på fötterna går över timmen börjar energireserverna från lagrade kolhydrater att ta slut. Det är då viktigt att fylla på med energi på dricka- och matstationer.

Ett bra energiintag kan sänka din tid på halvmaraton med flera minuter. Se till att du tränar på att ta in energi under hård ansträngning. Sportdryck, geler och fast föda (energibars, chips etc.) beter sig inte på samma sätt. Det är också olika från person till person vad som funkar för magen.

Vi vill också slå ett slag för att se över statusen på löparskorna. Har du gamla skor som tappat sin respons och gör dina fötter tröttare än vanligt? Om du tränat hårt och ska slå personligt rekord på nästa halvmaratonlopp vore det ju tråkigt om skorna inte jobbar med dig mot ditt mål. Överväg om det är dags att köpa nya löparskor redan nu.

Så lång tid tar det att springa ett halvmaraton

Tempo (min/km) Tid (hh:mm:ss)

Färgförklaring:

Mycket bra "elitmotionär"
Bra motionslöpare
Genomsnittlig motionär
"Nybörjare"