Bastu efter träning för bättre återhämtning

Det finns vetenskapliga studier som tyder på att bada bastu efter träning kan ha positiva effekter på kroppen. Men gäller det efter all typ av träning eller kan det till och med försämra återhämtningen om man badar bastu efter intervallpass eller styrkepass? Vi hettar upp ämnet bastu och återhämtning i denna artikel.

Bastu & Återhämtning

Vad händer när man badar bastu?

När du badar bastu utsätts din kropp för höga temperaturer, vilket leder till en rad molekylära förändringar. En av de mest kända molekylära responsen på värmeexponering är produktionen av heat shock proteins, HSP-proteiner.

HSPs är en proteinfamilj som fungerar som molekylära chaperoner och hjälper till att skydda cellerna från skador orsakade av olika typer av stress, som till exempel hård fysiskt träning.

Utöver ökad produktion av HSPs finns det andra molekylära effekter av bastubad. Man har uppmätt ökat blodflöde till följd av den höga temperaturen (1). Ett ökat blodflöde kan kan hjälpa till att transportera syre och näringsämnen till musklerna och ta bort avfallsprodukter som laktat.

Några studier tyder på att bastubad kan stärka immunsystemet genom att öka produktionen av vita blodkroppar, som spelar en viktig roll i kroppens förmåga att bekämpa infektioner och sjukdomar.

Rykande het bastu

Upplevd värme viktigare än exakt bastutemperatur

Det finns ingen fast temperaturtröskel för att uppnå de hälsofördelar som förknippas med bastubad. Effekterna kan variera beroende på individens tolerans, bastutyp och hur länge man vistas i bastun.

Generellt sett varierar temperaturen i traditionella bastur mellan 70 °C och 100 °C, medan infraröda bastu (IR-bastu) har en lägre temperatur, vanligtvis mellan 50 °C och 60 °C.

För att dra nytta av bastubad är det viktigare att fokusera på att upprätthålla en känsla av värme och svettning snarare än att nå en specifik temperatur. Värmen och svettningen hjälper till att öka blodcirkulationen och aktivera kroppens värmestressrespons, inklusive produktionen av heat shock proteins.

Bastubad för löpare

Okej, nu är det ju bara löpning som snurrar i vårt huvud här på RunnersGear så låt oss gå på djupet kring bastubadandet och löpning.

Efter långa löprundor eller intensiva träningspass kan bastubad hjälpa till att lindra muskelömhet och påskynda återhämtningen genom att öka blodcirkulationen och transportera syre och näringsämnen till musklerna.

Regelbunden exponering för värme i bastun kan hjälpa löpare att anpassa sig till varmare temperaturer. Att temperaturanpassa sig har betydelse för hur man kan prestera och det tar många dagar att acklimatisera sig (2).

Har du en träningsklocka på armen som visar klimatanpassning? Anledningen till varför man lagt till såna mätvärden är för att det är känt att temperaturen påverkar vår prestation. Det tar flera dagar att anpassa sig till en högre temperatur än man varit van vid.

Forskning vid Karolinska Institutet har visat att värme direkt efter träning kan påskynda återhämtning, medan kyla faktiskt försämrar den jämfört med ingen temperaturförändring (3). Att ta isbad efter träning är alltså inte att rekommendera ifall du vill återhämta dig snabbare.

Köpa en bastu

Är du redan övertygad och vill köpa hem en egen bastu? Då kan vi ge några förslag på prisvärda bastumoduler som är enkla att bygga ihop och installera.

Infraröd bastu

I en IR-bastu är det infraröd strålning som ger värmen och strålarna värmer upp kroppsvävnaderna direkt. Man får en intensivare känsla av värme och svettning vid en lägre omgivningstemperatur än från en traditionell bastu. Temperaturen varierar vanligtvis mellan 50 °C och 60 °C.

Fördelarna med en infrabastu är att du inte behöver installera varken bastuaggregat eller vattenanslutningar det är bara att sticka in stickkontakten i ett vanligt eluttag.

Kuhmo

Kuhmo IR-bastu

Den här lilla och nätta IR-bastun har 5 st Carbon Ray kolfibervärmare (våglängd 7-14 μm) och en effekt på 1590 W. Inne i bastun finns en kontrollpanel där du kan styra temperatur (mellan 18-65 °C ) och tidsinställning/timer med upp till 90 minuters fördröjning. Cirkapris: 16.000 kr hos Outl1

Traditionell bastu

En traditionell bastu har ett bastuaggregat som värme upp luften och det är luftens temperatur som vi utsätter vår kropp för. Bastuaggregaget är vanligen eldrivet om det är en hemmabastu men kan också vara vedeldat om det finns skorsten.

I den traditionella bastun kan man laborera med värmeupplevelsen genom att torrbasta eller slänga vatten på aggregatet för att få pulser av het ånga spridas i basturummet. Temperaturen i en traditionell elbastu ligger vanligtvis mellan 70 °C och 100 °C.

Bastuaggregat 4,5 kW med kontrollpanel

Traditionellt aggregat för bastu

Ett bastuaggregat på 4,5 kW kan värma ett basturum på upp till 4,5 kvadratmeter. Aggregatet monteras på väggen och med tillhörande digital kontrollpanel kan man styra bastun utanför rummet och den digitala termometern inne i bastun säkerställer att du får den temperatur du vill ha. Cirkapris: 3.000 kr hos Outl1

Ångbastu

Den tredje typen av bastumodell är ångbastun där man har 100% luftfuktighet, vilket i sin tur har en del andra effekter på kroppen.

Den höga fuktigheten i ångbastun kan vara fördelaktig för huden genom att öppna porerna och hjälpa till att rensa bort smuts och orenheter.

Detta kan leda till en förbättrad textur, men kanske inte det första vi löpare tänker på vi vill ha för att blir bättre i löpspåret.

Traditionell bastu (elbastu) Infrabastu Ångbastu
Uppvärmningsmetod Elektrisk bastuaggregat värmer upp luften Infraröda värmepaneler avger infraröd strålning Ånga genereras för att värma upp luften och öka fuktigheten
Temperatur 70 °C - 100 °C 50 °C - 60 °C 40 °C - 60 °C
Fuktighet Låg till måttlig Låg Hög
Värmeöverföring Konvektion (uppvärmd luft) Strålning (infraröda strålar) Konvektion (uppvärmd luft) och kondensation (fukt)
Avslappning Ja Ja Ja
Förbättrad cirkulation Ja Ja Ja
Återhämtning efter träning Ja Ja Ja
Hudhälsa Ja Ja Ja (särskilt på grund av hög fuktighet)
Andningsvägar Kan vara fördelaktigt Kan vara fördelaktigt Ja (särskilt på grund av hög fuktighet)
Immunsystemets stöd Ja Ja Ja

Springa på löpband i bastun

Att träna på ett löpband i bastun är en kreativ idé för att försöka vänja sig vid att springa i värme. Det kan dock vara riskabelt och potentiellt farligt ifall du inte kontrollerar upplägget.

Bastun är en extremt varm och fuktig miljö, och kombinationen av träning och hög temperatur kan öka risken för överhettning, värmeslag och uttorkning.

Ska man göra det måste man vara försiktig och gradvis öka belastningen (öka värmen, öka tiden). Ett alternativ kan vara att helt enkelt skruva upp värmen i träningsrummet. Man behöver ju faktiskt inte en bastu för att efterlikna en varm och het sommardag.

Det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten, ta pauser vid behov och lyssna på sin kropp under värmeanpassningsprocessen.

Vanliga frågor om bastubad och träning

Är det säkert att använda bastun varje dag?

Generellt sett kan regelbunden användning av bastun vara säker och till och med fördelaktig för hälsan, men det är viktigt att du lyssnar på din kropp. Om du känner dig uttorkad, yr eller illamående, bör du lämna bastun och dricka vatten. Konsultera alltid en läkare om du har specifika hälsotillstånd eller bekymmer.

Vilka är riskerna med att använda bastun efter träning?

Några potentiella risker med att använda bastun efter träning inkluderar uttorkning och överhettning. Det är viktigt att du dricker mycket vatten före och efter bastubad för att återställa vätskenivåerna. Dessutom bör personer med vissa hälsotillstånd, som högt blodtryck eller hjärtsjukdomar, konsultera en läkare innan de använder bastun.

Hur länge ska du stanna i bastun efter träning?

Hur länge du ska stanna i bastun efter träning kan variera beroende på din tolerans och erfarenhet med bastubad. Generellt kan 15-20 minuter vara en bra utgångspunkt. Det är dock viktigt att du lyssnar på din kropp och lämnar bastun om du börjar känna dig obekväm eller upplever symtom som yrsel eller illamående.

Referenser

1. Mero, A., Tornberg, J., Mäntykoski, M., & Puurtinen, R. (2015). Effects of far-infrared sauna bathing on recovery from strength and endurance training sessions in men. SpringerPlus, 4(1), 321.

2. Nielsen B, Hales JR, Strange S, Christensen NJ, Warberg J, Saltin B. Human circulatory and thermoregulatory adaptations with heat acclimation and exercise in a hot, dry environment. J Physiol. 1993;460:467-485. doi:10.1113/jphysiol.1993.sp019482

3. Cheng AJ, Willis SJ, Zinner C, et al. Post-exercise recovery of contractile function and endurance in humans and mice is accelerated by heating and slowed by cooling skeletal muscle. J Physiol. 2017;595(24):7413-7426. doi:10.1113/JP274870