Tvätta bort svettlukt och dålig lukt från träningskläder

Luktar dina träningskläder illa trots att du har tvättat de? Vi ger dig tips på hur du kan få bort svettlukt och dålig lukt från kläder. Genom att känna till anledningen till varför kläderna luktar illa kan du ta till rätt metod.

Varför luktar mina träningskläder illa trots att jag tvättat de?

Orsaker till dålig lukt i kläderna

Dålig lukt i träningskläder uppstår främst på grund av två huvudfaktorer: svett och bakterier.

När du tränar producerar din kropp svett för att svalka ner sig. Även om svett i sig själv är i princip luktlös, kan det skapa en miljö som gynnar tillväxten av bakterier.

Bakterierna är det som skapar den dåliga lukten. De trivs i den fuktiga, varma miljön som svetten skapar. När dessa bakterier bryter ner svettens proteiner och fettsyror, produceras avfallsprodukter som har en obehaglig lukt.

Syntetiska material, som ofta används i träningskläder för deras fukttransporterande egenskaper, har en tendens att behålla dessa lukter mer än naturliga material. Detta beror på att de oljebaserade fibrerna i syntetiska tyger inte absorberar svett, vilket tillåter bakterier att fortsätta växa och producera illaluktande ämnen.

Det är därför särskilt viktigt att tvätta träningskläder snabbt och korrekt efter att ha tränat.

Nytvättade träningskläder som ändå luktar illa

Du har säkert stött på det flera gånger, att träningskläder som precis är nytvättade ändå luktar illa. Att slänga in de i tvättmaskinen igen på samma program, med samma tvättmedel kommer inte att lösa problemet.

Faktum är att felaktig tvätt kan göra att funktionsplagget tappar sin funktion, får konstant sur doft och till slut måste slängas.

Använd tvättmaskinen på rätt sätt för att undvika dålig lukt

Bättre tvätt för träningskläderna

Din lösning är att hitta en bättre tvättmetodik för att undvika illaluktande kläder. Här är några saker att tänka på:

  • Byt tvättmedel: Om du har ett träningsplagg i syntetiska material funkar inte vanligt flytande eller pulvertvättmedel bra. Du bör skaffa ett speciellt tvättmedel för syntetiska textilier. Vanliga tvättmedel kan täppa igen porerna i funktionsmaterialet och det leder till att fukt stannar kvar, bakterier växer ännu mer och svett stannar i plagget.
  • Tvätta snabbt: Ett bra sätt att undvika grogrunden för bakterierna är att tvätta plagget så fort det har använts och svettats ner. Om du inte vill tvätta omgående för att samla ihop till en full tvättmaskin, låt isåfall plagget torka snabbt i välventilerad miljö. Släng inte ner plagget blött i en instängd tvättkorg.
  • Underhåll tvättmaskinen: Även i tvättmaskinen kan bakterier växa och bidra med dålig lukt. Därför ska du inte lämna tvättmaskinen fuktig och alltid se till att luckan är öppen när du inte kör. Det finns även speciell tvättmaskinsrengöring som kan ta bort sur lukt från själva tvättmaskinen.
  • Tvätta vid rätt temperatur: Vi hade velat skriva tvätta vid hög temperatur eftersom det dödar bakterierna men rådet gäller inte alla plagg. Syntetiska funktionsmaterial förstörs vid höga temperaturer så följ alltid tvättrådet som står inuti plagget.

Frisk doft när kläderna torkar utomhus