Schlatterband: träna med schlatterknä

Användningsområdet för ett schlatterband är för att minska och förebygga schlatterskada, hopparknä och överansträning över eller under knäskålen. Genom att träna med ett rekommenderat schlatterband på kan du avlasta knät och uppnå smärtlindring vid olika knäbesvär.

Smärtande knä, får massage

Vad är schlatterknä?

Lårmuskeln fäster strax under knäskålen och det senfästet kan svullna upp och bli inflammerat. En svullnad kan kännas och en hård knöl i vissa fall nedanför knät. Speciellt uppstår smärta vid löpning men ännu mer vid hoppande rörelser.

I medicinska termer används flera olika namn så som Morbus Schlatter, Osgood-Schlatters sjukdom eller Sinding Larsen-Johansson syndrom. Skillnaden på Osgood-Schlatters och Sinding Larsen är vart smärtan förekommer i knät.

Knäled med markerade smärtpunkter vid schlatters sjukdom

Schlatterknä vanligare hos barn

Barn och ungdomar som växer drabbas oftare av schlatterknä än vad vuxna gör. När kroppens ben är i tillväxtfas och samtidigt utsätts för hård belastning ökar risken. Barn som håller på med fotboll, volleyboll, löpning och gymnastik kan drabbas.

Normalt går schlatterknä över inom 6-18 månader om man minskar belastningen och det går också i regel över med åldern när kroppen slutat växa och apofysen i knät sluter sig.

Så funkar ett schlatterband

På insidan av schlatterbandet finns en pelott som skapar ett tryck på knäskålssenan. Trycket kan du själv reglera med hjälp av spännbanden med kardborre som håller skyddet på plats.

Det finns två utföranden av schlatterskydd, ett som bara går runt undersidan av knäleden och ett som också har en del ovanför knäleden. Båda modellerna har samma funktion, att skapa trycket på undersidan av knäskålen med pelotten. Skillnaden är att skydden som också spänns ovanför knäskålen sitter lite bättre.

Kan schlatterband underlätta träning med schlatterknä?

Ja, man kan träna men bör ju helst förändra belastningen så att inflammationen och svullnaden får tid att läka. Vid Osgood-Schlatter kan ett schlatterband över smärtpunkten minska smärtan och möjliggöra aktivitet. En del brukar också försöka använda kinesiotejp för att minska knäsmärtan.

Bauerfeind Genupoint Schlatterband

Rehband Schlatterband UD

Futuro Knärem

Schlatterband till barn

Det som avgör vilket schlatterband du ska köpa till ditt barn är omkretsen och de storlekar som finns. Ta ett omkretsmått runt benet direkt under knäskålen och kolla sedan i storleksguide från respektive tillverkare.

Storlekstabeller för olika schlatterband

När man köper knäskydd eller knästöd för löpning är det viktigt att ha rätt storlek. Det gäller även på den här typen av skydd för schlatterknä.

Omkrets Knä (cm) Bauerfeind GenuPoint Rehband UD
27 - S/M
28 1 S/M
29 1 S/M
30 1 / 2 S/M
31 2 S/M

32

2 S/M
33 2 S/M
34 2 S/M
35 2 / 3 S/M
36 3 L/XL
37 3 L/XL
38 3 L/XL
39 3 L/XL
40 3 L/XL
41 3 L/XL
42 3 L/XL
43 3 L/XL
44 3 L/XL

Alternativ behandling för schlatterknä

Eftersom smärtan vid schlatterknä uppstår vid aktivitet är överansträngning något som förvärrar hela symtombilden. Som vid så många andra smärttillstånd är en del i behandlingen att försöka minska inflammation och smärta.

Behandling kan uppnås genom en kombination av vila, isning, antiinflammatoriska läkemedel och fysioterapi. Styrketräning kan hjälpa till att förbättra musklernas funktion och stabilitet runt knäleden, vilket kan lindra stressen på senorna och lederna.

Kinesiotejp kan användas för att stödja det drabbade området och lindra smärta. Det är dock viktigt att det appliceras korrekt, vilket oftast görs av en utbildad professionell.

I vissa fall kan det vara nödvändigt att helt vila från aktiviteter som orsakar smärta för att ge kroppen tid att läka. Det är viktigt att notera att varje individ är unik och vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan.

Vanliga frågor om schlatter

Kan man sova med schlatterband?

Generellt rekommenderas det inte att bära ett schlatterband när man sover eftersom det kan begränsa cirkulationen över en längre tidsperiod.

Är det möjligt att överanvända ett schlatterband och skapa mer skada än nytta?

Ja, det är möjligt. Om ett schlatterband bärs för tätt kan det orsaka cirkulationsproblem. Dessutom, om det används som ett medel för att fortsätta aktiviteter som orsakar smärta utan lämplig vila och återhämtning, kan det potentiellt förlänga läkningstiden.

Vilka fysiska aktiviteter kan man utföra med schlatterband på?

Ett schlatterband kan bäras under de flesta typer av fysiska aktiviteter, inklusive sporter som fotboll, löpning och gymnastik. Bandet är designat för att ge stöd och minska belastningen på senan, vilket kan hjälpa till att lindra symtom på schlatterknä.

Summering

  1. Schlatterband används för att minska och förebygga schlatterskada, hopparknä och överansträngning.
  2. Ledande tillverkare av schlatterband är Bauerfeind, Rehband och Futuro.
  3. Schlatterknä är vanligare hos barn och går över av sig självt när apofysen sluter sig och barnet slutar växa.
  4. Det är viktigt att ha rätt storlek på schlatterbandet och rätt tryck för att det ska ge smärtlindring.