Swimrun utrustning & regler – guide för nybörjare
Swimrun är sporten där du springer och simmar om vartannat, utan att byta utrustning. Det är fartfyllt, utmanande och utvecklande för både den som annars är mest van löpare eller simmare. Du tar dig från punkt A till punkt B genom att kombinera löpning på stig, klippor och grus med simning i sjöar eller hav. Allt sker i samma utrustning från start till mål.
Hur började det?
Swimrun föddes i Sverige 2006 med det legendariska loppet Ö till Ö. Ursprungshistorien går tillbaka till en vadslagning mellan fyra vänner, som utmanade varandra att ta sig från Sandhamn till Utö – springandes över öarna och simmandes mellan dem, utan att stanna. Det blev starten på en helt ny sport.
Stockholms Skärgård, det var här som Swimrun-sporten började 2006
Idag är detta en tävlingsform med många deltagare på swimruntävlingar i Sverige men också över hela världen. Rötterna finns kvar i den svenska skärgården där Ö-till-Ö lockar eliten till kamp mot både varandra, naturen och vädret.
Hur går en swimrun-tävling till?
En swimrun-tävling består av flera sträckor löpning och simning som avlöser varandra. Det kan vara 20 växlingar – ibland fler. Du springer i våtdräkt och simmar med skor. Allt du bär med dig från start ska du också ha med i mål.
De flesta tävlingar körs i lag om två, men det finns även soloklasser. Laget måste hålla ihop under hela loppet, ofta med lina mellan sig för att hjälpa varandra under simningarna.
Vilken utrustning behövs?
För att få en bra upplevelse i swimrun krävs utrustning som tål både vatten och tuff terräng. Här är några av de viktigaste prylarna:
- Skor: Lätta, greppiga, vattentåliga. Läs vår guide här.
- Strumpor: Snabbtorkande och skavfria. Se våra favoriter.
- Våtdräkt: Rörlig för löpning, flexibel för simning.
- Dolme & paddlar: Ger bättre vattenläge och driv.
- Lina: Håller ihop laget – särskilt viktigt vid ojämn simkapacitet.
- Energi: Gels, bars eller softflasks – allt måste bäras med under loppet.
Vem kan köra swimrun?
Du behöver inte vara elitsimmare eller ultralöpare. Det räcker att du gillar natur, variation och lite äventyr. Många lopp erbjuder både långa och korta distanser – allt från 5 km till över 70 km totalt.
Har du testat att springa i skog och simma i öppet vatten? Då har du redan första pusselbiten.
Vill du fördjupa dig?
Vanliga frågor om swimrun från nyfikna och nybörjare
Finns det något svenskt förbund inom sporten?
Det finns inget svenskt officiellt förbund för swimrun. Det tillhör inte något idrottsförbund i Sverige, vilket innebär att det inte finns några svenska, nordiska eller europeiska mästerskap officiellt sanktionerade av en nationell idrottsmyndighet.
World SwimRun Federation (WSRF) grundades 2015 i Schweiz. WSRF arbetar för att organisera, främja och sprida sporten globalt, både i lag och individuellt, samt sätter fokus på antidopning och god hälsa.
Vilken tävling anses vara VM i Swimrun?
Den mest kända tävlingen är ÖTILLÖ Swimrun, ursprungen från Sveriges första event 2006, som idag fungerar som världsmästerskap i swimrun.
Är det löparen som simmar, eller simmaren som springer som är bäst i denna sport?
Det korta svaret är: löpare har ofta ett övertag i swimrun, men det beror på distansen och hur banan är upplagd. Swimrun innehåller ofta mycket mer löpning än simning – ibland upp till 80% löpning totalt.
Om tävlingen har långa och tekniskt svåra simningar (t.ex. kallt vatten, vågor, strömmar) kan en simmare tjäna mycket tid – och energi.
Triatleten, som kan både simma och springa (och cykla), har den absoluta fördelen och det är ofta de som står högst på prispallen när det är tävlingar.