Springa med ankelvikter

Är det egentligen så bra att springa med ankelvikter? Genom att sätta fotledsvikter på sig vid löpning ökar belastningen, men på gott eller ont?

Vi går hårt ut med vår åsikt i detta och det är att ankelvikter är inget man ska löpträna med. Den extra vikten man lägger på vid fötterna förändrar hela rörelsemönstret. Den fina hjulrörelsen man ska försöka ha i löpsteget går förlorad och risken är att man felbelastar många andra muskler i kroppen.

När vi menar ankelvikter rör det sig om vikter som är mer kännbara än skillnaden på ett par tunga och superlätta löparskor.

Ankelvikter för styrketräning av löpmuskulatur

Däremot kan man såklart använda ankelvikter för styrketräning och rörelseövningar i stillastående. Då har man mer kontroll över rörelserna och syftet är något helt annat än vad många tänker sig med att fästa ankelvikter på fotleden och sedan ta en springrunda.

Vill man göra löpningen tuffare med högre motstånd är det bättre att skapa motståndet på annat sätt där balansen i kroppen är oförändrad. En brant uppförsbacke, myrlöpning eller att dra en tung stock efter sig som Gunde Svan ska ha gjort är bättre sätt.