Plogga - Jogga & Plocka Skräp

Visst känns det bra att ta en löptur i naturen? Men hur ofta har du stört dig på skräpet längs vägar, cykelbanor och ibland även ute i naturen längs stigar? Plogging är den perfekta lösningen – en kombination av träning och miljöinsats. Genom att jogga samtidigt som du plockar upp skräp gör du både kroppen och planeten en tjänst.

Vad är plogging?

Namnet kommer från orden "plocka skräp" och "jogging". Genom sociala medier spreds plogging snabbt både i Sverige och internationellt. Idén är enkel: medan du springer eller promenerar, plockar du upp skräp som du hittar längs vägen. Det är ett enkelt sätt att bidra till en renare miljö och göra din löprunda ännu mer givande.

Plogga = Plocka skräp + Jogga

Plogging är en aktivitet som startade i Sverige omkring 2016, initierad av miljöaktivisten Erik Ahlström. När Erik flyttade till Stockholm från Åre blev han frustrerad över all nedskräpning i stadsmiljön. Han började plocka skräp under sina löpturer och uppmuntrade andra att göra detsamma. Det hela utvecklades snabbt till en organiserad rörelse.

Varför du ska plogga

Fördelar för miljön

Varje dag hamnar plast, burkar och annat skräp i naturen. Genom plogging kan du aktivt minska den mängden och inspirera andra att ta ansvar för sina sopor.

Fördelar för din hälsa

Plogging är inte bara jogging – det inkluderar även rörelser som att böja sig ner, sträcka sig och bära skräp. Det gör att du tränar fler muskelgrupper än vid vanlig löpning. Plus, det ger en extra mening till din träning, vilket gör det mer motiverande.

Så börjar du plogga

  1. Packa rätt

    Ta med ett par handskar för att skydda händerna och en påse för skräpet. Löparkläder som är bekväma och tåliga fungerar bäst.

  2. Välj en rutt

    Hitta områden där du ofta ser skräp – kanske en park, en strand eller ett motionsspår. Börja med kortare distanser om du inte är van löpare sedan tidigare. Även vana löpare kan dock känna träningsvärk av de nya rörelserna.

  3. Involvera andra

    Plogging är ännu roligare i grupp! Ta med vänner eller delta i organiserade plogging-event.

Ett tips från de som hållit på ett tag är att ha två påsar med sig, en för återvinning och en för restavfall. Jobba systematiskt i området så att du blir så effektiv som möjligt. Planera smart vilka zoner och områden du ska städa upp genom att markera på en karta.

Evenemang och tävlingar

Det går att tävla i allt, så även i Plogging som det finns både svenska mästerskap i och världsmästerskap. Under tävlingarna kan deltagarna få poäng baserat på mängden skräp de samlar in, tid de spenderar, och hur väl de sorterar skräpet. Poängsystemet skapar en extra motivationsfaktor och gör det hela mer spännande.

Foto från Plogging-VM 2024 i ItalienFoto: World Plogging Championship, GANDINO – BERGAMO 2024, Italien

På VM i plogging 2024, som avgjordes i Italien i slutet av september, blev det svenskt guld då Robert Svensson fick kliva högst upp på prispallen. Detta år arrangerades både ett traillopp (6 timmar) och ett i stadsmiljö (90 minuter). Det var i grenen Urban Plogging som Robert tog hem guldet.

Inspirera fler att börja plogga

En ensam arbetsmyra kan göra en liten skillnad, men ju fler vi är desto större kraft får rörelsen. Därför är det viktigt att försöka få fler att plogga, själva eller tillsammans med andra.

Sociala medier är ett kraftfullt verktyg för att sprida budskapet om plogging. Dela bilder på din insats och uppmuntra fler att delta. Före-och-efter-bilder av nedskräpade områden kan vara särskilt inspirerande.

Våga visa att du gör en insats, de som skräpat ner borde skämmas!