Löpband som genererar el

Vi äter energi och vi förbrukar energi, mer när vi springer. Visst vore det smart att kunna fånga tillbaka rörelseenergin från alla våra löpsteg på ett löpband? Nu finns tekniker för att ta tillvara på den och generera el från löpbandet.

G690 Verde Treadmill är ett löpband som kan fånga upp till 200 W av den energi som du förbrukar på att driva löpbandet. Med ECO-POWR™-teknik och USB-uttag kan du ladda externa enheter medans du tränar.

En del av energin går åt till att driva displayen och fläktarna. En del försvinner i form av friktion och värmeenergi men upp till 200 W kan fångas upp och generera el ut genom USB-uttaget.

Spara pengar på löpträningen

Okej, det finns många motargument mot denna tanke om att det kan sparas pengar på att generera ström på ett löpband. Men om vi nu älskar löpning så mycket och gärna vill kunna springa året runt, oavsett väder och vind...

Ja, då vore det väl förträffligt om vi kunde ta tillvara på energin från alla tusentals löpsteg vi kommer att ta på löpbandet vi köpt in. Det kanske inte går att räkna med att springa ihop hela bandets kostnad och underhåll, men kanske att det bidrar till en ökad motivation att träna mera?

eluttag, mobilladdare ipluggad

Max kapacitet att generera ström på med G690 Verde ligger på 200 W per timme. Med 0,2 kWh och ett "normalt" elpris på 1 kr skulle det betyda 0,20 kr per timmes träning. Om däremot elpriset är högt, som vi under 2021 och 2022 har fått uppleva, och ligger på 6 kr per kWh. Ja, då kan vi räkna hem 1,20 kr per timme på löpbandet. Detta under förutsättning att vi kan hålla det tempo som krävs för att maximera effekten.

Ju fler timmar som bandet rullar, desto mer el kan produceras. Är ni flera löpare i familjen, så byter ni av varandra och kalkylen blir dubbelt, trippelt eller ännu bättre!

Träningsdos Elproduktion Värde om elpris 1 kr/kWh Värde om elpris 6 kr/kWh
3 tim/vecka 0,6 kWh 0,6 kr 3,6 kr
5 tim/vecka 1 kWh 1,0 kr 6,0 kr
10 tim/vecka 2 kWh 2 kr 12 kr

Vad kostar ett elgenererande löpband?

Vi har bara sett en tillverkare av ett löpband som genererar el än så länge. Det är SportsArt med sin modell G690 Verde Treadmill. Den finns inte att köpa i Sverige och priset i USA ligger kring $11,500 (123 000 SEK).

Med det sagt så faller hela idén om att kunna springa ikapp kostnaden för att köpa in löpbandet genom att spara på elräkningen. Kan du räkna ut hur lång tid det skulle ta för dig?