Löpardokumentärer

Löpning är mer än bara en sport; det är en passion, en livsstil och för många en resa av självupptäckt. Genom filmens lins kan vi dyka djupt in i denna värld, från de första stegen av en nybörjare till de svettiga triumferna av en maratonlöpare. Denna lista över löpardokumentärer erbjuder en chans att inspireras, lära och kanske till och med finna en ny gnista för din egen löparresa.

OBS! Vissa filmer är helt gratis att titta på medan andra kräver abonnemang på en streamingtjänst. Vi försöker att ha koll på var det alltid går att titta gratis och vilken betaltjänst som har filmen just nu.

1. The Barkley Marathons: The Race That Eats Its Young

Trailer:

Det kultförklarade loppet som arrangeras av Lazarus Lake, inspirerad av en grupp fångars försök att rymma från ett lokalt fängelse i The Frozen Head State Park. Filmen visar hur människor lockas av att göra extrema utmaningar där vi som tittar antingen hämtar inspiration eller blir avskräckt. Vad blir du?

Längd: 1 h 29 min
Kan ses på: Barkleymovie.com

2. Into The Well

Filmen följer tre ultralöpare som förbereder sig och genomför sitt första ultralopp på 100 miles (160 km).

Längd: 1 h 32 min
Kan ses gratis på Youtube:

3. Unbreakable: The Western States 100

Det är ett ultralopp med lång historia som lockar många löpare varje år som antingen vill prestera och vinna det ärofyllda loppet eller utmana sig själv och "bara" klara av det. Långt ifrån alla klarar att springa hela Western States 100 utan att ge upp.

Längd: 1 h 45 min
Kan ses gratis på Youtube:

4. Running a marathon, one mile every hour

Beau Miles är en Youtuber som gillar utmaningar och sätter ihop sina egna äventyr med speciell touch och mycket känsla för det filmiska. I den här videon får man följa när han springer ett maraton och samtidigt utför sysslor på sin gård i Australien. Varje helt klockslag springer han 1 mile för att samla ihop en total distans som motsvarar ett maraton.

Längd: 17 min
Kan ses gratis på Youtube:

5. Löparen

Den svenska dokumentären från 2002 om långdistanslöparen Markus Torgeby, känd för att ha bott i en tältkåta i den jämtländska skogen och bara levt för sin löpning. Det finns även en uppföljande dokumentär som släpptes 2021 som heter "Löparens väg". 41 minuter, SVT Play

Längd: 41 minuter
Kan ses på: SVT Play