Hammartå: Träning, inlägg och skydd

Hammartå, en vanlig fotrelaterad åkomma, kan orsaka betydande obehag vid träning men det finns hjälpmedel i form av inlägg och rätt skor. Vi ger dig här mer kunskap om vad hammartå är, symptom och tillgänglig behandling.

Vad är hammartå?

Undersöker fot med hammartå

Hammartå är en fotåkomma där en tå – oftast den andra, tredje eller fjärde tån – böjs vid mittenleden, vilket ger tån ett hammarliknande utseende. Denna fotdeformitet orsakas vanligen av en obalans i muskler, senor eller ligament som normalt håller tån rak.

Faktorer som bidrar till utvecklingen av hammartå inkluderar olämpliga skor (trånga eller högklackat), genetisk predisposition, och vissa sjukdomstillstånd som diabetes eller artrit. Det är också vanligt att hammartå uppkommer som en följd av hallux valgus där stortån påverkat närliggande tå.

Hammartå kan leda till smärta och obehag, särskilt i fel skor, och kan även resultera i bildandet av liktornar på grund av friktion.

Träning med besvärande hammartå

Det går att träna trots att man har en smärtande hammartå, men välj helst övningar och aktiviteter som inte lägger extra tryck på tån. Simning och cykling (i rätt skor) belastar inte fötterna på samma sätt som löpning eller hopp gör.

Testa dig fram med skor som minskar trycket på tån. Många upplever minskade besvär från sin hammartå i löparskor med breda tåboxar som ger mycket utrymme för tårna.

Två fötter med hammartår sticker upp ur vattnet

Specifika tåövningar som syftar till att stärka och öka flexibiliteten kan också vara hjälpsamma. Dessa övningar kan utföras hemma och bidra till att lindra några av symtomen associerade med hammartå.

Vill du ha hjälp kan du vända dig till en sjukvårdsspecialist eller fysioterapeut för att utforma en säker och effektiv träningsplan, anpassad till dina specifika behov och graden av hammartå som du har.

Inlägg och skydd för hammartå

Fotspecialister rekommenderar att testa olika skoinlägg för att minska smärtan och trycket. Det finns till exempel pelott, skydd och förfotsstöd som kan delvis räta ut tårna och separera de på ett tryckavlastande sätt.

  • Hammartå förfot

    Hammartå förfot
    Förfotsstöd vid hammartåEtt par mjuka och bekväma förfosstöd som används för att minska besvär vid hammartå. Förfotsstöden är reglerbara och du spänner själv åt inlägget så att de passar&hellip:

Hos Fotakuten finns flera inlägg och skydd som kan avlasta tårna. Där kan du även köpa fotfilar om du själv vill behandla eventuella förhårdnader som uppstått.

Operation - en sista utväg

Väldigt besvärande fall åtgärdas med operation där en kirurg tar bort en bit av benet i tån. Ett sådant operativt ingrepp görs med lokalbedövning och det tar sedan cirka 3-4 månader att läka.

Vanliga frågor om hammartå

Är hammartå ett tecken på reumatism?

Hammartå i sig är inte direkt ett tecken på reumatism, men personer med reumatiska sjukdomar, som reumatoid artrit, kan vara mer benägna att utveckla fotdeformiteter som hammartå.

När bör jag söka vård för min hammartå?

Sök hjälp om smärtan blir ihållande och påverkar din förmåga att utföra vardagliga aktiviteter, inklusive att gå eller bära skor. Du kan vända dig till fotvårdsspecialist eller en vårdcentral. Ring 1177 om du vill ha rådgivning.

Är det okej att springa med hammartå?

Det är helt okej att springa med hammartå, så länge du tycker den inte smärtar för mycket och ger dig besvär eller förvärras. Behandla förhårdnar om du upptäcker såna.