Hallstatestet

Ett fystest som de flesta längdskidåkare som tränat i Sollefteå känner till är Hallstatestet - 1800 meter uppför Hallstaberget med totalt 210 höjdmeter. Under sommar- och höstträningen har många längdåkare blivit utsatta för testet för att se om deras träning gett resultat, särskilt elever vid Skidgymnasiet på orten.

Bansträckning Hallstatestet

Distans: 1,8 km
Höjdmeter: 210

Bansträckning Hallstatestet i Sollefteå

Ladda ner GPX-fil

Starten sker nere vid bergets fot, nära skidliftens dalstation. Banan går sedan upp längs den grusväg som till en början löper till vänster om skidbacken inne i skogen.

Efter cirka 500 meter görs en skarp högersväng och man följer sedan grusvägen som korsar hela skidbacken. På andra sidan görs en lång u-sväng och vägen korsar på nytt backen i riktning mot hotellet.

När man passerar kanten på de båda hotellbyggnaderna tar man direkt höger på asfalten och upp längs en stig som går rakt upp mot toppen på berget.

Snabba tider på Hallstatestet

Det är främst längdåkare som gör testet men rekordinnehavaren är en orienterare som bestämde sig för att springa och slå rekord 2021. Isac von Krusenstierna var hela 11 sekunder snabbare upp för berget än tidigare rekordinnehavaren William Poromaa.

Löpare Tid År
Isac von Krusenstierna 7:38 2021
William Poromaa 7:49 2021
Dan Marsch 7:50 1991
Frida Karlsson 8:28 2021

Det vore intressant att se hur snabbt de bästa bergslöparna eller skyrunners är uppför detta test. En som borde ha goda chanser att slå rekordet är Petter Engdahl, som länge dubblerat inom längdåkning och traillöpning. Han har till exempel slagit rekordet på Åre Vertikal K.

På damsidan vore det intressant att se vad Tove Alexandersson skulle göra på testbanan. Hon kanske kan göra som von Krusenstierna och sätta en till orienterare på toppen av bästa tider.

Källor: SVT, Sportbladet