Cellexir Endurance

Cellexir Endurance är en produkt framtagen i samarbete med den välkände fysiologen Dr Mikael Mattsson. Men vad innehåller den som kan funka för bättre prestation? Vi har tittat närmare på ingredienslistan och granskat vad de ingående beståndsdelarna har för betydelse för träning och tävling inom konditionsidrotter som till exempel löpning.

Cellexir Endurance

En påse med Cellexir Endurance blandas i 1,5-3 dl vatten eller annan dryck och dricks cirka en halvtimme innan träning/tävling. Produkten innehåller ämnen som inte bör intas i för höga doser på dygnsbasis så max 2 dospåsar dagligen. Vid långvarig fysisk aktivitet skriver företaget att en andra dos kan intas efter cirka 3 timmar.

Innehållet i Cellexir Endurance

Listan på ingredienser i en påse Cellexir Endurance är:

Ämne Mängd
BCAA 4:1:1 (leucin, iso-leucin, valin) 3000 mg
L-Citruilin 2000 mg
Cetyl-L-carnitin 1000 mg
L-arginin 1000 mg
Taurin 1000 mg
Grönt teextrakt 700 mg
varav koffein 126 mg
varav (-)-epigallokatekin-3-gallat 49 mg
Rödbetsextrakt 500 mg
PEAK ATP (adenositrifosfat) 400 mg
Guaranaextrakt 300 mg
varav koffein 60 mg
Gingsengextrakt 100 mg
varav gingsenosider 10 mg
Vindruvkärnextrakt 100 mg
Vitamin C 760 mg (950% DRI)
Natrium 146 mg
Magnesium 58 mg (15,5% DRI)
Kalium 94 mg (4,7% DRI)

Det verkar vara lite av ett hopkok med kända substanser som var och en har forskning som stödjer prestationsförbättring. En del av ämnen känner du säkert igen och vet att de funkar uppiggande.

Vi kan till exempel hitta Taurin (känd från energidrycken Red Bull) och koffein. En påse med Cellexir Endurance ger samma tillskott av taurin med 1000 mg eftersom RedBull har en halt på 0,4%.

Slående är dock mängden koffein, som i jämförelse med RedBull och kaffe, är mycket högre. Den totala mängden koffein (från Guaranaextrakt och Grönt teextrakt) är 186 mg medan det i RedBull är 80 mg och en kopp kaffe har cirka 100 mg.

För den som vanligtvis inte dricker energidrycker eller kaffe är det ganska givet att känslan kommer att bli uppiggande - kanske för vissa även en känsla av spritter och jitter i kroppen och för att få ner den behöver man gasa på i löpspåret.

PEAK ATP: vad är det?

Av de lite mer okända ämnena i Cellexir Endurance hittar vi PEAK ATP®. De tre bokstäverna A-T-P står för adenosine tri phosphate och är namnet på den molekyl som cellerna använder som energi.

Just den här substansen är en patenterad formula framtagen av TSI Group Ltd och är identisk med den ATP som kroppen själv producerar och använder. Men kan man verkligen dra nytta av ett tillskott ATP som intas genom munnen?

Tillverkaren av PEAK ATP® hänvisar till en studie på 11 styrketränande män som fick inta tillskott 30 minuter före träning (1). I jämförelse med placebo kunde gruppen som fick ATP-tillskott köra fler knäböjningar. De uppvisade även högre hjärtfrekvens och syreförbrukning men det fanns ingen skillnad i laktatnivåer eller blodtryck.

Det har också gjorts en studie om hur blodflödet påverkas vid intag av samma molekyl. En forskargrupp gav 12 st collegestudenter en daglig dos med 400 mg PEAK ATP® och en boost vid specifika testtillfällen. De såg ett ökad blodflöde med cirka 54% i gruppen som fick tillskottet.

Men hur denna molekyl påverkar någon som håller på med konditionsidrott verkar inte klarlagt. Vid sprintövningar och styrkeövningar har den akuta tillgången på ATP större inverkan än vid löpning, cykling eller andra idrotter där kroppens tillgång på syre för nybildning av ATP är viktigt.

Rödbetsextrakt och uthållighet

Rödbetsextrakt, ofta i form av rödbetsjuice, har blivit populärt bland idrottare och träningsentusiaster på grund av dess potentiella fördelar för uthållighet och prestanda.

Forskare tror att effekten kommer på grund av den höga halten av nitrater i rödbetor. När nitrater tillförs med kosten omvandlas det till kvävemonoxid (NO) och den molekylen är känd som en viktig vasodilator (vidgar blodkärlen).

Det finns studier som visat att rödbetsjuice kan förbättra prestationen vid cykling och långdistanslöpning (3), vilket är en indikator på att det har påverkan på kardiovaskulär uthållighet. Dock är resultaten inte konsekventa över alla studier och en del har visat på att endast vältränade kan dra nytta av effekterna (4).

BCAA och konditionsidrott

BCAA står för grenade aminosyror (på engelska: Branched-Chain Amino Acids) och inkluderar tre essentiella aminosyror: leucin, isoleucin och valin. Dessa aminosyror är unika eftersom de främst metaboliseras i musklerna snarare än i levern. BCAA-tillskott har blivit populära bland idrottare, särskilt styrketräningsutövare, men även uthållighetsidrottare har visat intresse för dess potentiella fördelar.

För konditionsidrottaren har forskningen lagt fram blandade resultat där vissa studier har visat positiva effekter av BCAA-tillskott medan andra inte funnit några märkbara fördelar alls.

Processer i kroppen som BCAA kan vara med och bidra till är att minska muskelnedbrytning under långvarig träning, vilket potentiellt kan förbättra återhämtningen.

Under långvarig uthållighetsträning kan BCAA användas som en energikälla av musklerna, särskilt när glykogenlagren börjar minska. Det finns forskningsstudier som visar att fettoxidationen förbättras vid BCAA-intag och efter att glykogenlagret är slut (5). Kroppens föredragna energikälla är fortfarande glukos så intag av kolhydrater med gels eller sportdryck är viktigt för att bibehålla hög intensitet.

Central trötthet under långvarig fysisk ansträngning påstås kunna dämpas genom intag av grenade aminosyror som BCAA (6).

Om företaget bakom Cellexir Endurance

En av företagets grundare är Jonas Bohr som har gjort en imponerande resa som idrottare och företagare. Han började motionscykla till jobbet först när han var 43 år och har motbevisat teorin om att det inte går att nå topprestationer sent i livet.

Jonas Bohr poserar med sin cykel och skumpa i handen

Jonas har nämligen slagit världsrekord på både 100 km och 200 km cykel. Dessutom har han som 56-åring 2023 cyklat Vätternrundan 315 på imponerande 8h 10 min utan draghjälp. Rekordtiden han har på 7h 14 min var med Team Serneke.

Cellexir driver Jonas tillsammans med partnern Raine Gustafsson och de har involverat framstående forskare för att ta fram den unika sammansättningen av kosttillskotten. Cellexir ONE är företagets storsäljare och innehållet i de tabletterna är sammansatt efter konsultation med Dr Marcus Gitterle, forskare och författare till boken Growing Young.

Cellexir Endurance har utvecklats genom samråd med den svenske fysiologen Mikael Mattson som är en välkänd profil inom konditionsträning. Han har skrivit många böcker på ämnet och är påläst om det mesta som rör träningsupplägg, kost och andra faktorer.

Hemsida och webbshop: cellexir.se

Ambassadörer: Det finns flera idrottsprofiler som valt att bli ambassadörer för Cellexir. På listan över namn hittar vi till exempel Malin Ewerlöf (friidrott), Andreas Tjärnberg (grundare av Ultimate OCR), Jonas Colting (ultradistansare, triatlet) och Petra Månström (träningsprofil, influencer).


Källor:

1. Freitas et al. A single dose of oral ATP supplementation improves performance and physiological response during lower-body resistance exercise in recreational resistance-trained males. Journal of Strength and Conditioning Research, 33:3345-3352, 2019.

2. Jäger, et al. Oral adenosine-5’-triphosphate (ATP) administration increases blood flow following exercise in animals and humans. Journal of the International Society of Sports Nutrition 11:28, 2014.

3. Murphy, M., Eliot, K., Heuertz, R. M., & Weiss, E. (2012). Whole beetroot consumption acutely improves running performance. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 112(4), 548-552.

4. Porcelli, S., Ramaglia, M., Bellistri, G., Pavei, G., Pugliese, L., Montorsi, M., ... & Marzorati, M. (2015). Aerobic fitness affects the exercise performance responses to nitrate supplementation. Medicine & Science in Sports & Exercise, 47(8), 1643-1651.

5. Gualano, A. B., Bozza, T., Lopes De Campos, P., Roschel, H., Dos Santos Costa, A., Luiz Marquezi, M., ... & Herbert Lancha Junior, A. (2011). Branched-chain amino acids supplementation enhances exercise capacity and lipid oxidation during endurance exercise after muscle glycogen depletion. The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, 51(1), 82-88.

6. Meeusen, R., Watson, P., Hasegawa, H., Roelands, B., & Piacentini, M. F. (2006). Central fatigue: the serotonin hypothesis and beyond. Sports Medicine, 36(10), 881-909.