Blodvärde, järnbrist och träning

Det finns många saker man kan mäta i blodet men när vi pratar om blodvärdet generellt är det Hb-värdet vi menar. I den här artikeln går vi på djupet kring högt och lågt blodvärde, järnbrist och träning generellt men också specifikt för löpning.

blodvärde, hb och träning

Hb-värde

Hemoglobin, förkortat Hb, är ett protein som sitter på de röda blodkropparna. Det är till den molekylen som syre binder för att transporteras ut till kroppens alla vävnader, inklusive musklerna.

Hb-värde är ett mått på hur mycket hemoglobin som finns i blodet och det mäts ofta inom sjukvården för diagnos eller övervakning av sjukdomar och andra tillstånd.

Normala Hb-värden varierar från cirka 120 - 170 gram/L där kvinnor generellt sett har lägre värde än män. Det är viktigt att notera att både mycket låga och mycket höga hemoglobinvärden kan ha betydande hälsoeffekter. Har du oroande symptom eller avvikelser i dina HB-värden bör du rådfråga en läkare.

Lågt Hb-värde

Världshälsoorganisationen WHO har satt en gräns där lågt Hb-värde för kvinnor är värden under 120 g/L (1). Vid graviditet är det vanligt att Hb-värdet sjunker och då kan det gå ner mot 110. För män anses ett Hb-värde under 130 g/L vara lågt.

Det kan finnas många olika orsaker till låga nivåer av hemoglobin. Hb-värdet kan avspegla att kroppen inte har tillräckligt med röda blodkroppar eller att det råder järnbrist, vitaminbrist eller blodförlust.

Löpare med lågt blodvärde blir lätt andfåddLättare andfådd än förut, har han lågt blodvärde?

Symptomen vid väldigt låga Hb-värden är allmän trötthet, känsla av svaghet, att du lätt blir andfådd även vid liten ansträngning. Förutom att du känner dig mer andfådd än normalt vid samma tempo så bör du märka det även på pulsen. Ett lågt blodvärde leder till att hjärtat måste pumpa oftare för att få ut den mängd syre dina muskler behöver.

Det är många som undrar om det är farligt att träna med ett lågt hb-värde och det tråkiga svaret är det beror på. Det är viktigt att ta reda på orsaken till det sänka blodvärdet så ta gärna kontakt med läkare för en utredning.

 

Högt Hb-värde

På andra sidan av normalskalan kan högt hb-värde också orsaka problem och symptom. Orsaker kan vara överproduktion av röda blodkroppar (polycytemi), sjukdom i lungor eller njure eller som en bieffekt av längre vistelse på hög höjd.

Eftersom det är koncentrationen av hemoglobin som mäts kan också vätskebrist påverka mätvärdet tillfälligt. Hb-värdet kan därför vara högre än normalt efter kräkning eller diarré. Behandling vid högt hb styrs av vilken orsak som identifierats.

Ett högt hemoglobinvärde kan vara en medfödd egenskap men också vara ett resultat av blodmanipulation, något som antidopingorganisationer försöker att avslöja inom elitidrotten.

Skillnaden är påtaglig för den som springer med ett höjt hb än tidigare. Det högre blodvärdet underlättar transporten av syre runt i kroppen och musklerna får bättre syretillgång och kan bibehålla aerob förbränning vid högt tempo.

Höga blodvärden som beror på för många röda blodkroppar (polycytemi) ger ett trögflytande blod och det är associerat med ökad risk för blodpropp. Behandling för att få ner mängden kan innefatta blodtappning eller läkemedel som bromsar blodbildning.

Järn, hemoglobin och syreupptagning

Järn är en avgörande del i produktionen av hemoglobin (2). Utan tillräckligt med järn, kan kroppen inte producera tillräckligt med hemoglobin för att upprätthålla normala syrenivåer i blodet.

En järnbrist kan alltså direkt leda till sämre prestationsförmåga och påverka både träning och tävling. Dina muskler får inte det syre de behöver för att fungera effektivt om dina järnnivåer är så låga att det påverkar röda blodkropparnas förmåga att binda syre till hemoglobinet.

Inom idrotter där ett smalt kroppsideal ger fördelar, som hos löpare, är järnbrist vanligare än i andra idrotter. Löpare är dessutom extra utsatt då nötandet med många fotisättningar slår sönder de röda blodkropparna.

Hb-mätning: blod från finger eller arm

Hb kan mätas på vårdcentraler men det är också ganska enkla tester som går att göra hemma. En hb-mätare för hemmabruk ger svar på några sekunder om hur mycket hb en bloddroppe från fingret innehåller.

blodprov från stick i fingretStick i fingret, kapillärprov för blodvärde

Ett stick i fingret är vanligst mätmetoden och det kallas för kapillärt prov. Vid sådant test är det viktigt att blodet rinner fritt och inte att det pressas fram. Koncentrationen av hemoglobin varierar ganska mycket i det kapillära blodet och det är viktigt att ha samma förfarande vid varje testtillfälle.

När blodprovet tas i armen kallas det för venöst blodprov och det ger dels ett mer pålitligt värde men kan också användas för att mäta relaterade nivåer av till exempel järn, storleken på blodkropparna med mera.

Venöst prov skickas på labanalys men ett kapillärt prov analyseras direkt i en snabb hb-mätare. Det är såna som vi kan köpa hem och använda själva för hemmatester.

Hb-mätare för hemmabruk och diagnostikföretag

Det finns olika tillverkare av hb-mätare som utgår från kapillärt blod från stick i fingret. Vissa enheter får endast diagnostiskföretag köpa in och använda. Det finns dock några som privatpersoner kan ha för hemmabruk.

Jämförelsetabell över hb-mätare

Quicktest Hb-mätare HemoCue HB 801
Blodprov Kapillärt blod från fingerspets Kapillärt eller venöst blod
Tid 10 sek 1 sek
Minne 1000 test -
Återförsäljare Quicktest -
Cirkapris 800 kr 8000 kr
Målgrupp Hemmabruk Diagnostikenheter

OBS! När du beställer på nätet, se till att du får med testremsor/teststickor till din mätare. Oftast ingår det i startkitet men du kan även lägga till extra testremsor som tillbehör i kundkorgen. När du har slut på testremsor beställer du nya via återförsäljaren.

Quicktest Hb-mätare med 25 st teststrips

En prisvärd Hb-mätare för hemmabruk är den du köper från Quicktest. Den kan analysera ditt Hb direkt från bloddroppe ur fingerspetsen på 10 sekunder.

Ett startkit innehåller allt du behöver:

 • Quicktest Hemoglobin-mätare
 • 3x AAA-Batterier
 • Lansettpenna
 • 25 st Lansettnålar
 • 25 st Teststrips
 • 1 st Kodchip
 • 25 st Pipetter
 • Förvaringsfodral
 • Manual
Beställ här

Järnbrist bakom lågt hb

Ett lågt Hb kan ju bero på järnbrist och för att ta reda på om du lider av det kan du beställa labanalys. Dels kan man göra det på vårdcentral men idag finns även självtester du gör hemma och sedan skickar till lab. Flera företag erbjuder järnbristtest med analys av ferritinnivåer i blodet.

Kostens betydelse för järn och Hb

Kosten spelar en avgörande roll i att bibehålla hälsosamma blodvärden, inklusive hemoglobin (Hb). En balanserad diet kan hjälpa till att försäkra att din kropp har tillräckligt med de nödvändiga näringsämnena för att producera röda blodkroppar och hemoglobin, och på så sätt stödja ditt övergripande välbefinnande och din träningsprestanda.

Järn har vi redan nämnt är en kritisk komponent i hemoglobin. Det finns i en mängd olika livsmedel som kött, skaldjur, baljväxter, gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter. Järnbrist kan leda till låga Hb-värden, vilket kan orsaka trötthet, svaghet och minskad fysisk prestanda.

Vitamin B12 och folsyra (eller folat, en form av vitamin B9) är också viktiga för produktionen av röda blodkroppar. Brist på någon av dessa vitaminer kan leda till anemi, ett tillstånd där kroppen inte har tillräckligt med röda blodkroppar eller hemoglobin. B12 finns främst i animaliska produkter som kött, fisk, ägg och mejeriprodukter, medan folsyra finns i livsmedel som gröna bladgrönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter. Många veganska produkter har tillsatt vitamin B12 och det finns även som kosttillskott.

Vitamin C hjälper kroppen att absorbera järn, särskilt järn från vegetabiliska källor. Genom att inkludera livsmedel rika på vitamin C, som citrusfrukter, jordgubbar eller paprika, i måltider som innehåller järn kan du förbättra din kropps förmåga att dra nytta av det järn du äter.

Det finns även vissa livsmedel som man ska undvika att kombinera med järnrik mat. Till exempel försämras upptaget av järn om man samtidigt dricker mjölk, koffeindryck (kaffe) och alkohol.

Sammanfattning: 5 viktiga punkter att komma ihåg

 1. Hb-värde, eller blodvärde, mäter mängden syrebärande hemoglobin i blodet
 2. Låga Hb-värden (< 120 g/L) kan leda till trötthet, svaghet och andfåddhet, vilket påverkar träningsförmågan.
 3. Höga Hb-värden kan orsaka problem som överproduktion av röda blodkroppar och kan även påverka träningsprestationer.
 4. Järn är avgörande för produktionen av hemoglobin och en brist kan direkt påverka blodvärdet och träningsprestation.
 5. Hb-värde kan mätas hemma med enkla tester eller på en vårdcentral.

Vanliga frågor om blodvärde, träning och Hb

Hur påverkas mitt blodvärde om jag tränar på tom mage?

Många löpare föredrar att träna på tom mage, speciellt på morgonen. Detta kan ha en effekt på blodvärdet eftersom blodsockernivåerna kan vara lägre, vilket kan påverka energinivåerna och prestandan.

Vilka kosttillskott kan jag ta för att förbättra mitt Hb-värde?

Det finns flera kosttillskott som kan hjälpa till att öka Hb-värdet. Till exempel kan järntillskott hjälpa kroppen att producera mer hemoglobin. Det är dock viktigt att konsultera en läkare eller näringsexpert innan du börjar ta några tillskott.

Hur ofta bör jag kontrollera mitt blodvärde om jag tränar regelbundet?

Frekvensen för att kontrollera blodvärdet kan variera beroende på din hälsa, träningsnivå och eventuella medicinska tillstånd. Regelbunden övervakning kan hjälpa till att identifiera eventuella problem tidigt och optimera din träningsplan. Diskutera med din läkare eller tränare för att avgöra vad som är bäst för dig.

Källor

1. "Anaemia." World Health Organization, n.d., https://www.who.int/data/nutrition/nlis/info/anaemia. Accessed 20 June 2023.

2. Beard, John L. "Iron Biology in Immune Function, Muscle Metabolism and Neuronal Functioning." The Journal of Nutrition, vol. 131, no. 2, 2001, pp. 568S-580S.